Virüs sinekle taşınabilinir

Prof. Dr. Ali Satar, koronavirüs karasinekle mekanik olarak taşınabileceği ihtimalının yüksek olduğunu açıkladı.

Haberler 06.04.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Ali Satar, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), karasineklerle mekanik tanabilme ihtimalinin bulunduunu söyledi.

Satar yapt açklamada, 2003 yaplan bilimsel bir çalmada hindi koronavirüsünün karasineklere laboratuvar ortamnda bulatrldn, yaplan çalmada karasineklerin hindi koronavirüsünü barndrma ve aktarma yetenekleri incelendiini söyledi.

MEKANK OLARAK TAINABLNR

Yaplan çalma sonucunda karasineklerin hindi koronavirüsünü tama potansiyeline sahip olduunun görüldüüne dikkat çeken Satar, öyle konutu:

Yaplan çalma sineklerin bunu kulara bulatrd ile ilgilidir ancak yeni tip koronavirüsün ile bu virüs oldukça farkl olsa da ayn aileye sahiptir. Yeni tip koronavirüsün karasineklerle mekanik tanabilme olasl zor görülse de bu konuda çalma olmadndan karasineklerle mekanik tanma olaslna kar dikkatli olunmas gerekiyor.

KARASNEKLERN ÖZELLKLER

Karasineklerin 100den fazla patojeni yani insan ve hayvanlarda hastalklara neden olabildiini aktaran Satar, Karasinekler, parazit kurt yumurtalarn, tekhücreli canllar olan protozoa kistleri ve trofozoitleri, bakteri, mantarlarn ve virüsleri, kusma veya dklama yoluyla mekanik iletim yoluyla ilettikleri yaplan çalmalarla kantlanmtr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git