Yargıtay kabul etmedi

Karısını elektrik vererek öldüren sanığa iyi hal indirimi yapılan kararı Yargıtay bozdu

Haberler 16.05.2022 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 8 yl önce 33 yandaki ei Mübarek Turan ikinci kz çocuunu dünyaya getirdikten sonra yanaklarna elektrik vererek öldürmekten yarglanan Veysi Turan hakkndaki karar, Yargtay 4üncü defa bozdu. Yargtay, yerel mahkemenin karsn öldürmekten arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlan Veysi Turann 155 polis imdat hattn arayarak eini boduunu bildirdii gerekçesiyle takdiri indirimle müebbet hapis cezas verilmesini bozdu.

Sank Veysi Turan, 16 Haziranda bir kez daha mahkemeye çkacak. Yargtayn kararn doru bulduklarn belirten Mübarek Turann aile avukat Burak Göncü, Yargtayn son vermi olduu karar, bizim ciddi anlamda hukuka olan hem güvenimizi, hem umudumuzu, hem de maktülenin ailesinde az da olsa vicdani rahatlatma söz konusu olmutur. Bu sebeple sana verilen iyi hal indiriminin kaldrlmasn çok doru bir karar olarak bulmaktayz. dedi.

Olay, 24 Ocak 2014 gecesi Diyarbakr merkez Kayapnar lçesi Huzurevleri Mahallesi 133üncü sokaktaki evde meydana geldi. Veysi Turan, kent merkezindeki bir lokantada lahmacun ustas olarak çalyordu. 5 yllk ei Mübarek Turan ise 4 yandaki kzlarnn ardndan ikinci kzlarn dünyaya getirmiti. Eini ve bebeini doum sonrasnda eve getiren Veysi Turan, iddiaya göre onlar uyuduktan sonra üçlü elektrik prizinin kablosunu kesti. Turan, kablonun fiini prize takarken, kestii uçlarn ise uyuyan einin yanaklarna tuttu. Mübarek Turan, elektrik akm nedeniyle o anda yaamn yitirdi. Einin donup kaldn gören Veysi Turan, einin azn eliyle kapatt. Veysi Turan ise 155 Polis mdat hattn arayarak eini boduunu ihbar etti. Eve gelen polisler, ba ksm kömürlemi kadnn cesedini bulurken, Veysi Turan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

AKIL SALII YERNDE çIKTI

Savclkça hazrlanan iddianamede, Mübarek Turann olaydan bir gün önce doum yapt için evde dinlendii, bu srada eini öldürmeye karar sann cinayeti ilemek için bir gün önce bir çift yaltkan eldiven, üçlü uzatmal priz ve tornavida ald belirtildi. Veysi Turan hakknda Tasarlayarak eini öldürmek suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezas istemiyle dava açld.

LK YARGILAMADA NDRMSZ CEZA

Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde yarglanan Veysi Turan savunmalarnda, Gündüzleyin içime giren cinler beni yönlendirdiler. Ne yaptysam iradem dnda yaptm dedi. Yarglama srasnda, sank Veysi Turann Elaz Ruh Sal ve Hastalklar Hastanesinden aldrlan raporuna göre cezai ehliyetini etkileyecek düzeyde ruhsal bir rahatszl ise bulunmad. Sank Turan 20 Ocak 2015te arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld. Bu karar, Yargtayda iki defa usul yönünden eksiklikler nedeniyle bozuldu.

155 ARAMASI NDRM SEBEB OLDU

Ancak yerel mahkeme, 17 Ocak 2019 tarihinde hatal ekilde takdiri indirim uygulad. Bu indirimi, 29 Ocakta açt celsede düzeltmeye çalan mahkemenin karar, Yargtaydan mahkemenin hüküm kurduktan sonra verilen hükmün hukuki deerden yoksun olmas nedeniyle 17 Ocak tarihli karardaki takdiri indirimin gerekçesinin yazlmas gerekçesiyle bir kez daha bozuldu. Yerel mahkeme, 8 Eylül 2021de sann adli sicil kaydna göre geçmi hali, duruma tutanaklarna yansyan olumsuz bir davrannn bulunmamas, fiilden sonraki davranlar, 155 polis imdat hattn kendisinin arayarak eini boduunu bildirmesini dikkate alarak cezada TCK 62/1. maddesi uyarnca takdiri indirim uyguladn gerekçelendirdi. Sank Veysi Turana arlatrlm müebbet hapis yerine, takdirim indirimiyle müebbet hapis cezas verildi.

YARGITAY NDRM YAPILMASINI BOZMA GEREKçES YAPTI

Mübarek Turann ailesi tarafndan yaplan takdiri indirime itiraz edildi. Bunun üzerine dosya 4üncü defa Yargtay 1. Ceza Dairesinde ele alnd. Yargtay 24 Ocak 2022 tarihli kararnda, Cezann bireyselletirilmesi srasnda uygulanma yeri bulunmad ve 5237 sayl TCKnin 62. maddesinin bir atfet (iyilik/ba) maddesi olmad göz ard edilerek indirim yaplm olmasnn bozmay gerektirdiini belirtti. Bozma karar üzerine dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi.

BÜYÜK BR VCDAN YARASI OLARAK TARHE GEçM BR DOSYADIR

Mübarek Turan ailesinin avukat Burak Göncü, 2014 ylndan itibaren takip ettiimiz bir bu dosya, Türkiyenin en vahice ilenen cinayetleri arasnda kamuoyuna duyurulan bir dosyayd. Bu dosyann bugün ylllardr verdiimiz hukuk mücadelesinde sonuç douran bir Yargtay karar aldk. Sank, maktüleye ikinci kez kz çocuu dourmas sebebiyle akaklarna elektrik vererek öldürmütü, tabii ki bu Türkiyede ve kamuda büyük bir vicdan yaras olarak tarihe geçmi bir dosyadr. Bugün Yargtayn son vermi olduu karar, bizim ciddi anlamda hukuka olan hem güvenimizi, hem umudumuzu, hem de maktülenin ailesinde az da olsa vicdani rahatlatma söz konusu olmutur. Bu sebeple sana verilen iyi hal indiriminin kaldrlmasn çok doru bir karar olarak bulmaktayz. Bu dosya kapsamnda 16 Haziranda son bir kararmz olacaktr. Bu kararda da yllardr yaptmz hukuki mücadelenin ciddi anlamda sonuç douraca kanaatindeyiz dedi.

HUKUK MÜCADELEYE DEVAM EDYORUZ

Maktülenin ikinci kz çocuu dourmas sebebiyle sank tarafndan tasarlanarak priz, kablo alnarak ve uyuduktan sonra akaklarna elektrik verilerek çok acmaszca, canice öldürüldüünü vurgulayan Göncü, Tabii ki halen hukuki mücadeleye devam ediyoruz. Yerel mahkemece son çkacak kararn Türkiyede kanayan kadn cinayetlerine de emsal niteliinde olacak. Sann arlatrlm müebbet hapis cezas almas için elimizden geleni yapacaz. 155 ihbar hattn aramas iyi hal indirimi olarak deerlendirilmiti. Fakat sann mahkemeye hiçbir ekilde tutum, davranlar, doru beyanlarda bulunmay da TCK 62nin ruhuyla uyumamaktadr. Bu yüzden bu karara itiraz ettik ve Yargtayn verdii karar doru ve hukuki olarak bulmaktayz diye konutu.

Ana Sayfaya Git