Yargıtay'dan emsal olacak 'Alkolmetre' kararı

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren emsal karar Yargıtay'dan geldi. Trafik polislerinin uygulama noktasında durdurduğu kronik hastalığı bulunan sürücü, Covid-19 salgını sebebiyle alkolmetreyi üflemek istemeyince hem para cezası yedi hem de 2 yıl ehliyetine el konuldu. Hastanede kan vermek suretiyle alkol kontrolünün yapılabileceğini söyleyen sürücünün isteği kabul görmezken, Adalet Bakanlığı'nın talebi sonrası konuya dahil olan Yargıtay 19. Ceza Dairesi emsal nitelikte flaş bir karar aldı. İşte detaylar...

Haberler 27.09.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trafik polislerinin uygulama noktasnda durdurduu kronik hastal bulunan sürücü, Covid-19 salgn sebebiyle alkolmetreyi üflemek istemeyince 3 bin 516 TL cezay yedi. Sürücü belgesine de 2 yl süreyle el konulan sürücüye müjdeli haber Yargtaydan geldi.

Yüksek Mahkeme, sürücünün cihaz üflemek yerine gerekirse kan tahlili yaplmasn istemesinin kabul edilebilir gerekçe olduuna hükmederek cezay iptal etti. ten çkan sürücü, eve giderken uygulama noktasnda l Emniyet Müdürlüü Trafik Denetleme ubesi ekiplerince durduruldu. Alkolmetreyi üflemesini isteyen ekiplere kronik rahatszlnn bulunduunu belirten sürücü, hastanede kan vermek suretiyle alkol kontrolünün yaplabileceini söyledi.

HEM CEZA YED HEM EHLYETNE EL KONULDU

Bin bir dil dökmesine ramen meramn anlatamayan sürücü, cihaz üflemekten imtina edince 2918 Sayl Karayollar Trafik Kanununun 48/9. maddesi kapsamnda 3 bin 516 TL para cezas yedi. Sürücünün ehliyetine de 2 yl süreyle el konuldu.

MAHKEME TRAZI REDDETT

Hayatnn okunu yaayan sürücü, Trafik Denetleme ube Müdürlüünün trafik idari para cezas karar tutana ile ehliyetinin 2 yl süreyle geri alnmasna dair sürücü belgesi geri alma tutanana kar Sulh Ceza Hakimliine bavurdu. Mahkeme itirazn reddine hükmetti.

ADALET BAKANLII TALEP ETT: YARGITAY KONUYA MÜDAHL OLDU

Aradan aylar geçtikten sonra Adalet Bakanl, 2. Sulh Ceza Hakimliinin kararnn kanun yararna bozulmasn talep etti. Bakanln talebi üzerine Yargtay Basavcl, ilgili dosyay 19. Ceza Dairesine gönderdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yargtay 19. Ceza Dairesi, kronik rahatszl bulunan kiinin Covid-19 hassasiyetinin anlalabilir bir talep olduuna dikkat çekti. Kararda u ifadelere yer verildi:

CEZAYI YED HASTANEYE KOTU

Kabahatli sürücü, kolluk birimlerince durdurularak alkolmetre ile alkol ölçümü yaplmak istendii, kabahatlinin Covid-19-19 tedbirleri kapsamnda alkolmetreyi üflemek istemedii ve kan tahlili yolu ile alkol ölçümü yaplmasn istemitir. Bunun üzerine 3 bin 516 Türk Liras idari para cezas uyguland ve sürücü belgesinin 2 yl süreyle geri alnmasn takiben kabahatlinin Devlet Hastanesinden ayn gün saat 21.50de kan tahlili verdii ve kannda alkol (etonol) tespit edilemedii anlalmaktadr.

COVD-19 NEDENYLE AHISLAR BU TÜR HASSASYETLER GÖSTEREBLR

Covid-19 tedbirleri kapsamnda somut olayda olduu gibi ahslarn bu tür hassasiyetler gösterebilecei, mezkur hastaln solunum yolu ile bulat göz önüne alndnda aza temas ederek nefes üflemek suretiyle alkol miktar ölçme eklinde çalan teknik cihazn üflenmesinden imtina edilmesinin kabul edilebilir olduu anlalmtr.

TESPT KAN TAHLL YOLUYLA DA YAPILABLR

2918 sayl Kanuna göre sürücünün alkol miktarnn ölçülme yönteminin yalnzca teknik cihaz olmad, bu hususun istisnalarnn ayn kanunun 48/3. maddesinde açkland üzere kan tahlili ile de ortaya konabilecei ortadadr.

KANINDA ALKOL TESPT EDLMED AKAR

Dosya içeriine göre kronik rahatszl olan kabahatli gibi kiilerin kendilerini korumak adna bu tür alternatif yollara bavurma isteinin alkolmetreyi üflemekten imtina etme kast olarak yorumlanamayaca, nitekim kendisinin yaklak 1 saat sonra hastaneden kan tahlili ald ve kannda alkol tespit edilemedii aikardr. Yerleik adli tp uygulamalarna göre kiiden kiiye farkllk göstermekle birlikte alkol orannn her saat ortalama 0,15 promil azaldnn kabulü karsnda kabahatlinin bavurusunun kabulü yerine yazl ekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmedii gerekçesiyle 5271 Sayl Ceza Muhakemesi Kanununun 309. maddesi uyarnca anlan kararn kanun yararna bozulmas isteminde bulunulmutur. Kanun yararna bozma talebinin kabulüyle 2. Sulh Ceza Hakimliinin kararnn bozulmasna, uygulanan idari yaptrm kararnn kaldrlmasna oy birliiyle karar verildi.

Ana Sayfaya Git