Yeni ve modern Hasankeyf’te sona gelindi

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Ilısu Barajı’nın rezervuar alanında kalacak olan Hasankeyf ilçesinin yeniden inşası kapsamında çalışmalarda sona gelindi. Yeniden yerleşim için bugüne kadar yarım milyar liralık ödenek aktarıldı.

Haberler 15.08.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAPn vizyon projesi ve dolgu hacmi bakmndan kendi snfnda Dünyann en büyük baraj olan Ilsu Baraj ve HES, ylda ortalama 4.12 milyar kWh enerji üretecek ve sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye ylda 412 milyon dolar katk salayacak. Kamulatrma, inaat ve yeniden yerleim çalmalar düünüldüünde yaklak 12,3 milyar TL yatrm maliyetine sahip bu devasa projenin, 5 ylda ise bu maliyeti karlayacak potansiyeli bulunuyor.

KONUT VE YERLER HAK SAHPLERNE DAITILDI

Ilsu Barajnn tamamlanmasyla sular altnda kalacak Batmann Hasankeyf ilçesinin yeni yerleim yerindeki konutlarn inas tamamlandn belirten Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli ise, Tamamlanan 710 konut hak sahiplerine teslim edildi. Ayrca yapm tamamlanan ticaret merkezinde 98 i yerinin anahtarn da hak sahiplerine dattk dedi.

Proje ile Hasankeyfin Türkiyenin gözde ilçelerinden birisi olmasn hedeflediklerinin altn çizen Bakan Pakdemirli, Eski Hasankeyfin yerleim alan 500 dekar iken, yeni yerleim yeri yaklak 3 kilometre uzaklkta 3 bin dekar alana ina edildi. Yeil alan miktarnn artt yeni yerleim yerinde, Kaymakamlk, Belediye hizmet binas, lçe Jandarma Komutanl, lçe Emniyet Müdürlüü, Batman Üniversitesi Turizm letmecilii ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yatakl Hasankeyf Devlet Hastanesi gibi çok sayda kurum hizmet vermeye balad deerlendirmesinde bulundu.

BÖLGE MMARSNE UYGUN YATAY MMAR

Yeni yerleim yerinin bölge mimarisine uygun ina edildiini de belirten Pakdemirli, Yatay mimarinin uyguland alanda Hasankeyfliler 30-40 metrekarelik evler yerine 160 metrekarelik tek katl müstakil modern evlerde yaamlarn konforla sürdürecek açklamasn yapt.

YARIM MLYAR LRALIK ÖDENEK AKTARILDI

Tarihe de sahip çklarak Yeni Hasankeyfte tarihi eserlerin sergilenecei kültürel ve eitim alan oluturulduun altn çizen Bakan Pakdemirli, naat tamamlanarak Kültür Bakanlna teslim edilen alan, yörenin tarihi ve kültürel geçmiinin sergilenecei büyük turizm alan olarak planland. Alana bata Zeynel Bey Türbesi olmak üzere birçok tarihi eser tanarak, ziyaretçilerin hizmetine sunuldu dedi

Bakan Pakdemirli, bugüne kadar yaklak 500 milyon yani yaklak yarm milyar liralk yeniden yerleim ödeneinin de TOK Bakanlna aktarldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git