Yüksekova Cizre ne zaman il olacak? İşte Destici'nin açıklaması

Yüksekova ve Cizre'nin il olacağı geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından doğrulanmıştı. Şırnak ve Hakkari'nin il statülerinin korunması gerekliliklerinin sağlnaması akabinde Yüksekova ve Cizre için düğmeye basılacak. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AÇIKLADI

Haberler 03.06.2017 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekova ve Cizrenin il olaca geçtiimiz haftalarda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan dorulanmt. rnak ve Hakkarinin il statülerinin korunmas gerekliliklerinin salnamas akabinde Yüksekova ve Cizre için dümeye baslacak. BBP Genel Bakan Mustafa Destici, geçtiimiz gün yapt açklama da Yüksekova ve Cizrenin il olmasnn kabul edilebilineceini ancak Hakkari ve rnakn da korunmas gerekliliini ve statüsünü kaybetmemesi zorunluluunun bulunduunu açklad. Peki Yüksekova ve Cizre ne zaman il olacak?

Destici, Babakanlk Resmi Konutunda, Babakan Binali Yldrm ile görümesinin ardndan gazetecilere açklamalarda bulundu.

Cumhurbakanl hükümet sistemine ilikin 16 Nisanda yaplan halk oylamasyla Türkiyenin yeni bir sisteme geçtiini dile getiren Destici, Biz BBP olarak net bir ekilde evet demitik. Bununla ilgili uyum yasalar süreci var. Biz de bu süreçte özellikle Siyasi Partiler Yasas, Seçim Kanunu, yargnn bamszl ve tarafszlyla ilgili birtakm yasal düzenlemelerin yaplmasn istiyorduk. Bunu bandan itibaren söyledik. Bunlar da Sayn Babakan ile yüz yüze konutuk ve kendisine yazl olarak da ifade ettik. diye konutu.

Destici, kabulde, seçim barajnn kaldrlmas, milletvekili adaylarnn ön seçimle belirlenmesi, partiler aras i birliklerinin önünün açlmas, seçime katlan siyasi partilere yeterince ve adil biçimde seçim yardm yaplmas, uyum yasalaryla yargya güvenin artrlmas taleplerini dile getirdiini söyledi.

BBP olarak olaanüstü halin (OHAL) kalkmas gerektiini savunuyoruz. diyen Destici, ayrca Hakkari ve rnakn il statülerinin korunmas, Yüksekova ve Cizre il yaplabilir ama Hakkari ve rnakn statüleri de korunsun talebini Babakan Yldrma ilettiini bildirdi.

Görümede, Babakan Yldrma, bedelli askerlik konusunda partisinin taleplerini dile getirdiini anlatan Destici, öyle konutu:

Biz bedelli askerlie ilkesel olarak karyz ama çkarlacaksa ayet hükümetin böyle bir tasarrufu olacaksa buradan gelen kaynan SMA hastalarna aktarlmas talebimizi de ilettik. Bununla birlikte unu da ifade ettik, artk referandum bitti, artk evet-hayr diye cepheler oluturmann bu ülkeye, millete bir faydas yok. Artk birleme, uzlama, kardelik zaman. çünkü hayr diyen de evet diyen de bu ülkenin birinci snf, asil evlatlardr. Biz Türkiye için terör belasndan sonra en büyük tehlike olarak bu kamplamay, ayrmay görüyoruz. Buna bir an önce son verilmesi lazm. Bu konuda adm atmas gereken hükümettir, iktidar partisi ve Meclisteki dier partilerdir. Biz de bu konuda Türkiyenin uzlamas, bu kamplamann ortadan kalkmas adna her türlü adm destekleyeceimizi söyledik.

Zor günlerden geçildiini, ehitler olduunu belirten Destici, Diyarbakrda ve rnaktaki helikopter kazasnda ehit olan askerlere Allahtan rahmet, ailelerine sabr diledi.

Güvenlik güçlerinin terörle kahramanca mücadele ettiini vurgulayan Destici, Terörle u anda ciddi ve kararl mücadele var. Bunu da desteklediimizi, terörle mücadelenin içeride ve darda bu ciddiyet ve kararllkla sürdürülmesi gerektii konusundaki düüncemizi paylatk. Terörle mücadele konusunda her türlü destei vereceimizi ifade ettik. eklinde konutu.

BBP olarak biz bu konuda srarcyz

Açklamalarnn ardndan gazetecilerin sorularn yantlayan Destici, Sayn Babakann seçim barajnn ve OHALin kaldrlmas konusundaki taleplerinize yant ne oldu? sorusu üzerine, u anda OHAL devam ediyor. Biz sadece kendi talebimizi ilettik fakat bata iç tüzükte yaplacak deiiklikler olmak üzere uyum yasalaryla ilgili çalmalar balattklarn ama henüz özellikle Seçim Kanunu ve Siyasi Parti Kanunu ile ilgili durumun içerii anlamnda netlemediini kendileri bana ilettiler. BBP olarak biz bu konuda srarcyz, talepkarz. unu ifade ettik, hayr diyen önemli bir kesimin endieleri, kayglar nereden kaynaklanyor? Tek adamlk iddialar nereden kaynaklanyor? Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanununun anti demokratik olmasndan kaynaklanyor. ifadelerini kulland.

Mevcut Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanununa ilikin hakl endieler olduunu, görümede bu endieleri dile getirdiini söyleyen Destici, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanununun demokratikletirilmesi, barajn kaldrlmas, ön seçimin getirilmesi ve yasal i birliklerine izin verilmesi gerektiini vurgulad.

Görümede bu konuda düüncelerini net olarak ifade ettiini aktaran Destici, Yargnn bamszl ve tarafszl artk anayasaya kondu, çok da güzel oldu ama uygulamayla ilgili birtakm kanuni düzenlemelerin yine uyum yasalarnda yaplmas, yargmza olan güvenin en üst düzeylere çkarlmas lazm. dedi.

Aileler kahroluyor, biz de kahroluyoruz

Bedelli askerlik konusu gündemde mi? sorusu üzerine Destici, Milyonlarca insann böyle bir talebi var, dolaysyla biz de SMA hastalaryla iligili BBP olarak geçtiimiz haftalarda böyle bir teklifte bulunmutuk hükümete. Biz ilkesel olarak karyz ama eer çkaracaksanz, çünkü geçmite 1-2 defa çkt bu, o zaman buradan gelecek kayna SMA hastalarna aktarn. dedik. Tabii savunma sanayimizin de kaynaa ihtiyac olduunu biliyoruz. Bir ksm da oraya aktarlabilir. Bu iki kesim arasnda paylatrlabilir. çünkü ahsen vicdanm çok rahatsz. Yani Eymen bebek srf 800 bin lira bulunamad diye, takdir Allahn ama sebeplerine sarlmak lazm, hayatn kaybetti. ki bin tane böyle hastamz, çocuumuz var. Aileler kahroluyor, biz de kahroluyoruz. Buna çözüm bulunmas lazm. deerlendirmesinde bulundu.

Sayn Babakann iyimser olduunu gördüm

Babakan Yldrmn, talebine nasl yant verdii sorulan Destici, Ben Sayn Babakann, eer çkarsa SMA hastalarna gönderilmesi konusunda iyimser olduunu gördüm. ifadesini kulland.

Hiçbir eyin gizli kapakl kalmamas lazm

rnakta 13 askerin ehit olduu helikopter kazasna ilikin soru üzerine Destici, Kaza krm raporunu görmek gerekiyor. Aratrmalarn bitmesi lazm ama tüm yönleriyle aratrldn biz de biliyoruz. Bu aratrmann sonucu beklemek lazm ama hiçbir eyin gizli kapakl kalmamas lazm. Yani bütün üphelerin giderilecei bir ekilde olayn aydnlatlmas lazm. çünkü bu üpheler bize de geliyor. Dolaysyla herkesin burada sorduu sorular var. Kafalardaki bütün sorular giderecek ekilde olayn aratrlmas ve kaza krmraporunun net bir ekilde ortaya konmas lazm. deerlendirmesinde bulundu.

IRNAK VE HAKKAR LçE OLACAK

l merkezlerinin rnaktan Cizreye, Hakkariden de Yüksekovaya tanmasyla ilgili konuya Erdoan geçtiimiz günlerde noktay koymutu.

Bugün AK Parti grubunda konuan Erdoan yapt açklamada Cizre ve Yüksekovann il olacan, dolaysyla rnakla Hakkarinin de ilçe olacan tekrarlad.

te Erdoann o sözleri:

CZRE VE YÜKSEKOVA DAHA GÜçLÜ EHR OLACAK

Bu milletin fertlerini birbirine düman ettiiniz sürece bu millet size bu ülkede iktidar vermez, vermeyecektir. 25 havalimanmz varken bu say 59a çkt. Burada milletvekilimiz yok buraya havaliman yapmayalm demedik. rnak ve Cizreye ehir sözümüz var. Bu bir kentsel dönüümdür. Olay sadece valiliin ve baz kurumlarn tanmasdr. rnak Cizre ile Hakkari Yüksekova ile buluarak daha güçlü bir ehir olmann frsatn yakalayacak.

BAKAN ÖZHASEK AçIKLAMITI

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, Bölgeye pozitif ayrmclk yaparak Cizrede 3 bin 250, Silopide bin konut yapyoruz. dedi.

Beraberinde rnak Valisi Ali hsan Su ve Cizre Kaymakam Ahmet Adanur ile Cizre ilçesinde yaplacak yeni konut alannda incelemede bulunan Bakan Özhaseki, daha sonra Cizre Öretmenevinde sivil toplum kuruluu temsilcileriyle bir araya geldi.

Özhaseki burada yapt konumada, Cizre ilçesinde vatandalarn ihtiyac olan modern ve yaanabilir konutlarn yaplmas için çalma balattklarn söyledi.

Ülke genelindeki terör saldrlarnda büyük aclarn yaandna vurgu yapan Özhaseki, Allah bir daha o kötülükleri yaatmasn. Bugün hala elinden silah brakmayan iddetle çözüm arayanlarn, devlet üstesinden gelir. ifadesini kulland.

CZRE VE YÜKSEKOVANIN L OLMA NOKTASINDA BR GÖRÜ BRL VAR

Babakan Yldrmn Diyarbakrda açklad bölgeye yönelik ekonomi paketinden rnak ve ilçelerinin de faydalanacan dile getiren Özhaseki, öyle konutu: Cizre ve Yüksekovann il olma noktasnda bir görü birlii var. rnak ve Hakkari il olur olmaz, devam eder etmez onlar bilmiyorum. Zaten bu fikir birliinden yola çklarak burada planlamalar yaplyor. Bir taraftan çatma yaanan yerlerde vatandan zararnn ve maduriyetinin giderilmesi hususunda çalma da sürüyor. Cizrede ehrin dnda tespit edilen arazide modern bir ehir projemiz var.

Cizrede 3 bin 250 konutluk bir çalma yaplacan ifade eden Özhaseki, Silopide de yaplan 230 konutluk çalmann bin konuta çkarldn söyledi.

Bakan Özhaseki, terör örgütü PKK mensuplarnn çözüm Sürecinde vatandaa yönelik saldrlarn sürdürdüünü dile getirdi. Özhaseki bölgeye yaplacak yatrmlarla ilgili unlar kaydetti: Bölgeye pozitif ayrmclk yaparak Cizrede 3 bin 250, Silopide bin konut yapyoruz. Terörden zarar gören kim varsa mutlaka zarar tespit edilip, evleri hazr hale getirilerek kendisine teslim edilecek. Vatandan bina deeri yaplan modern konut deerinden düülerek aradaki fark faizsiz ve uzun taksitlere bölerek rahat ve huzur içinde yaamasna olanak salayacaz.

.

Ana Sayfaya Git