Yüksekova Cizre ne zaman il olacak? İşte Destici'nin açıklaması

Yüksekova ve Cizre'nin il olacağı geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından doğrulanmıştı. Şırnak ve Hakkari'nin il statülerinin korunması gerekliliklerinin sağlnaması akabinde Yüksekova ve Cizre için düğmeye basılacak. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AÇIKLADI

Yüksekova Cizre ne zaman il olacak? İşte Destici'nin açıklaması

Yüksekova ve Cizre'nin il olacağı geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından doğrulanmıştı. Şırnak ve Hakkari'nin il statülerinin korunması gerekliliklerinin sağlnaması akabinde Yüksekova  ve Cizre için düğmeye basılacak. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici,  geçtiğimiz gün yaptığı açıklama da Yüksekova ve Cizre'nin il olmasının kabul edilebilineceğini ancak Hakkari ve Şırnak'ın da korunması gerekliliğini ve statüsünü kaybetmemesi zorunluluğunun bulunduğunu açıkladı.  Peki Yüksekova ve Cizre ne zaman il olacak?

Destici, Başbakanlık Resmi Konutu'nda, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin 16 Nisan'da yapılan halk oylamasıyla Türkiye'nin yeni bir sisteme geçtiğini dile getiren Destici, "Biz BBP olarak net bir şekilde 'evet' demiştik. Bununla ilgili uyum yasaları süreci var. Biz de bu süreçte özellikle Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanunu, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla ilgili birtakım yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyorduk. Bunu başından itibaren söyledik. Bunları da Sayın Başbakan ile yüz yüze konuştuk ve kendisine yazılı olarak da ifade ettik." diye konuştu.

Destici, kabulde, seçim barajının kaldırılması, milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi, partiler arası iş birliklerinin önünün açılması, seçime katılan siyasi partilere yeterince ve adil biçimde seçim yardımı yapılması, uyum yasalarıyla yargıya güvenin artırılması taleplerini dile getirdiğini söyledi.

"BBP olarak olağanüstü halin (OHAL) kalkması gerektiğini savunuyoruz." diyen Destici, ayrıca Hakkari ve Şırnak'ın il statülerinin korunması, "Yüksekova ve Cizre il yapılabilir ama Hakkari ve Şırnak'ın statüleri de korunsun" talebini Başbakan Yıldırım'a ilettiğini bildirdi.

Görüşmede, Başbakan Yıldırım'a, bedelli askerlik konusunda partisinin taleplerini dile getirdiğini anlatan Destici, şöyle konuştu:

"Biz bedelli askerliğe ilkesel olarak karşıyız ama çıkarılacaksa şayet hükümetin böyle bir tasarrufu olacaksa buradan gelen kaynağın SMA hastalarına aktarılması talebimizi de ilettik. Bununla birlikte şunu da ifade ettik, artık referandum bitti, artık 'evet-hayır' diye cepheler oluşturmanın bu ülkeye, millete bir faydası yok. Artık birleşme, uzlaşma, kardeşlik zamanı. Çünkü 'hayır' diyen de 'evet' diyen de bu ülkenin birinci sınıf, asil evlatlarıdır. Biz Türkiye için terör belasından sonra en büyük tehlike olarak bu kamplaşmayı, ayrışmayı görüyoruz. Buna bir an önce son verilmesi lazım. Bu konuda adım atması gereken hükümettir, iktidar partisi ve Meclisteki diğer partilerdir. Biz de bu konuda Türkiye'nin uzlaşması, bu kamplaşmanın ortadan kalkması adına her türlü adımı destekleyeceğimizi söyledik."

Zor günlerden geçildiğini, şehitler olduğunu belirten Destici, Diyarbakır'da ve Şırnak'taki helikopter kazasında şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diledi.

Güvenlik güçlerinin terörle kahramanca mücadele ettiğini vurgulayan Destici, "Terörle şu anda ciddi ve kararlı mücadele var. Bunu da desteklediğimizi, terörle mücadelenin içeride ve dışarıda bu ciddiyet ve kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği konusundaki düşüncemizi paylaştık. Terörle mücadele konusunda her türlü desteği vereceğimizi ifade ettik." şeklinde konuştu.

"BBP olarak biz bu konuda ısrarcıyız"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Destici, "Sayın Başbakan'ın seçim barajının ve OHAL'in kaldırılması konusundaki taleplerinize yanıtı ne oldu?" sorusu üzerine, "Şu anda OHAL devam ediyor. Biz sadece kendi talebimizi ilettik fakat başta iç tüzükte yapılacak değişiklikler olmak üzere uyum yasalarıyla ilgili çalışmaları başlattıklarını ama henüz özellikle Seçim Kanunu ve Siyasi Parti Kanunu ile ilgili durumun içeriği anlamında netleşmediğini kendileri bana ilettiler. BBP olarak biz bu konuda ısrarcıyız, talepkarız. Şunu ifade ettik, 'hayır' diyen önemli bir kesimin endişeleri, kaygıları nereden kaynaklanıyor? 'Tek adamlık' iddiaları nereden kaynaklanıyor? Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nun anti demokratik olmasından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

Mevcut Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'na ilişkin haklı endişeler olduğunu, görüşmede bu endişeleri dile getirdiğini söyleyen Destici, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nun demokratikleştirilmesi, barajın kaldırılması, ön seçimin getirilmesi ve yasal iş birliklerine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Görüşmede bu konuda düşüncelerini net olarak ifade ettiğini aktaran Destici, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı artık anayasaya kondu, çok da güzel oldu ama uygulamayla ilgili birtakım kanuni düzenlemelerin yine uyum yasalarında yapılması, yargımıza olan güvenin en üst düzeylere çıkarılması lazım." dedi.

"Aileler kahroluyor, biz de kahroluyoruz"

"Bedelli askerlik konusu gündemde mi?" sorusu üzerine Destici, "Milyonlarca insanın böyle bir talebi var, dolayısıyla biz de SMA hastalarıyla iligili BBP olarak geçtiğimiz haftalarda böyle bir teklifte bulunmuştuk hükümete. 'Biz ilkesel olarak karşıyız ama eğer çıkaracaksanız, çünkü geçmişte 1-2 defa çıktı bu, o zaman buradan gelecek kaynağı SMA hastalarına aktarın.' dedik. Tabii savunma sanayimizin de kaynağa ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bir kısmı da oraya aktarılabilir. Bu iki kesim arasında paylaştırılabilir. Çünkü şahsen vicdanım çok rahatsız. Yani Eymen bebek sırf 800 bin lira bulunamadı diye, takdir Allah'ın ama sebeplerine sarılmak lazım, hayatını kaybetti. İki bin tane böyle hastamız, çocuğumuz var. Aileler kahroluyor, biz de kahroluyoruz. Buna çözüm bulunması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"Sayın Başbakan'ın iyimser olduğunu gördüm"

Başbakan Yıldırım'ın, talebine nasıl yanıt verdiği sorulan Destici, "Ben Sayın Başbakanın, eğer çıkarsa SMA hastalarına gönderilmesi konusunda iyimser olduğunu gördüm." ifadesini kullandı.

"Hiçbir şeyin gizli kapaklı kalmaması lazım"

Şırnak'ta 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasına ilişkin soru üzerine Destici, "Kaza kırım raporunu görmek gerekiyor. Araştırmaların bitmesi lazım ama tüm yönleriyle araştırıldığını biz de biliyoruz. Bu araştırmanın sonucu beklemek lazım ama hiçbir şeyin gizli kapaklı kalmaması lazım. Yani bütün şüphelerin giderileceği bir şekilde olayın aydınlatılması lazım. Çünkü bu şüpheler bize de geliyor. Dolayısıyla herkesin burada sorduğu sorular var. Kafalardaki bütün soruları giderecek şekilde olayın araştırılması ve kaza kırımraporunun net bir şekilde ortaya konması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

ŞIRNAK VE HAKKARİ İLÇE OLACAK

İl merkezlerinin Şırnak'tan Cizre'ye, Hakkari'den de Yüksekova'ya taşınmasıyla ilgili konuya Erdoğan geçtiğimiz günlerde noktayı koymuştu.

Bugün AK Parti grubunda konuşan Erdoğan yaptığı açıklamada Cizre ve Yüksekova'nın il olacağını, dolayısıyla Şırnak'la Hakkari'nin de ilçe olacağını tekrarladı.

İşte Erdoğan'ın o sözleri:

"CİZRE VE YÜKSEKOVA DAHA GÜÇLÜ ŞEHİR OLACAK"

"Bu milletin fertlerini birbirine düşman ettiğiniz sürece bu millet size bu ülkede iktidar vermez, vermeyecektir. 25 havalimanımız varken bu sayı 59'a çıktı. Burada milletvekilimiz yok buraya havalimanı yapmayalım demedik. Şırnak ve Cizre'ye şehir sözümüz var. Bu bir kentsel dönüşümdür. Olay sadece valiliğin ve bazı kurumların taşınmasıdır. Şırnak Cizre ile Hakkari Yüksekova ile buluşarak daha güçlü bir şehir olmanın fırsatını yakalayacak."

BAKAN ÖZHASEKİ AÇIKLAMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bölgeye pozitif ayrımcılık yaparak Cizre'de 3 bin 250, Silopi'de bin konut yapıyoruz." dedi.

Beraberinde Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur ile Cizre ilçesinde yapılacak yeni konut alanında incelemede bulunan Bakan Özhaseki, daha sonra Cizre Öğretmenevi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Özhaseki burada yaptığı konuşmada, Cizre ilçesinde vatandaşların ihtiyacı olan modern ve yaşanabilir konutların yapılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Ülke genelindeki terör saldırılarında büyük acıların yaşandığına vurgu yapan Özhaseki, "Allah bir daha o kötülükleri yaşatmasın. Bugün hala elinden silahı bırakmayan şiddetle çözüm arayanların, devlet üstesinden gelir." ifadesini kullandı.

"CİZRE VE YÜKSEKOVA'NIN İL OLMA NOKTASINDA BİR GÖRÜŞ BİRLİĞİ VAR"

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı bölgeye yönelik ekonomi paketinden Şırnak ve ilçelerinin de faydalanacağını dile getiren Özhaseki, şöyle konuştu: "Cizre ve Yüksekova'nın il olma noktasında bir görüş birliği var. Şırnak ve Hakkari il olur olmaz, devam eder etmez onları bilmiyorum. Zaten bu fikir birliğinden yola çıkılarak burada planlamalar yapılıyor. Bir taraftan çatışma yaşanan yerlerde vatandaşın zararının ve mağduriyetinin giderilmesi hususunda çalışma da sürüyor. Cizre'de şehrin dışında tespit edilen arazide modern bir şehir projemiz var."

Cizre'de 3 bin 250 konutluk bir çalışma yapılacağını ifade eden Özhaseki, Silopi'de de yapılan 230 konutluk çalışmanın bin konuta çıkarıldığını söyledi.

Bakan Özhaseki, terör örgütü PKK mensuplarının Çözüm Süreci'nde vatandaşa yönelik saldırılarını sürdürdüğünü dile getirdi. Özhaseki bölgeye yapılacak yatırımlarla ilgili şunları kaydetti: "Bölgeye pozitif ayrımcılık yaparak Cizre'de 3 bin 250, Silopi'de bin konut yapıyoruz. Terörden zarar gören kim varsa mutlaka zararı tespit edilip, evleri hazır hale getirilerek kendisine teslim edilecek. Vatandaşın bina değeri yapılan modern konut değerinden düşülerek aradaki farkı faizsiz ve uzun taksitlere bölerek rahat ve huzur içinde yaşamasına olanak sağlayacağız."

.

Kaynak: Diyarbakır Söz