12 Eylül davasında yeni gelişme

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin sanıklar hakkında verilen hükmü usul yönünden bozmasının ardından yeniden görülen 12 Eylül darbesi davasında, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında "kamu davasının ortadan kaldırmasına" hükmedildi.

Haberler 13.04.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YARGITAYn, Ankara 10uncu Ar Ceza Mahkemesince verilen davann düürülmesi kararn usul yönünden bozmasnn ardndan, yeniden görülen 12 Eylül davasnda, dönemin Genelkurmay Bakan Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Tahsin ahinkaya hakkndaki kamu davasnn ortadan kaldrlmasna karar verildi.

Ankara 10uncu Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya, 12 Eylül davasnn madurlar mütekiler, Cumhurbakanl, TBMM ve müdahil baro temsilcileri ile müteki avukatlar katld. Mahkeme heyeti, davaya katlan tüm taraflarn beyanlarnn tamamlanmasnn ardndan kararn açklad. Kararnda, Yargtay 16nc Ceza Dairesinin bozma kararna uyan mahkeme heyeti, Kenan Evren ve Tahsin ahinkaya hakkndaki kamu davasnn, sanklarn ölümleri nedeniyle ortadan kaldrlmasna hükmetti. Mahkeme heyeti kararnda, Evren ve ahinkayann mal varlklarna el konulmas ve sanklarn TSKdan çkarlmas ile rütbelerinin geri alnmasna yer olmadna hükmetti.

12 EYLÜL DAVASI 2012DE BALADI

12 Eylül davas, Ankara Cumhuriyet Basavclnn dönemin Genelkurmay Bakan Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Tahsin ahinkaya hakknda hazrlad iddianamenin, Ankara 12nci Ar Ceza Mahkemesince, 10 Ocak 2012de kabul edilmesiyle balad. Evren ve ahinkaya, savunmalarnda, suçlamalar kabul etmeyerek, kurucu iktidar olduklarn, mevcut mahkemelerin kendilerini yarglayamayacan öne sürdü. Dava devam ederken çkan yasayla Ankara 12nci Ar Ceza Mahkemesi kapatlnca, yarglama Ankara 10uncu Ar Ceza Mahkemesine devredildi. Mahkeme heyeti, 18 Haziran 2014te Evren ve ahinkayay, 1979da verdikleri muhtrayla Anayasa ve TBMMyi ortadan kaldrmaya ve görevini yapmasn engellemeye teebbüs, 1980de de cebren Anayasay tayir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teekkül eden TBMMyi skat ve cebren men suçlarndan arlatrlm ömür boyu hapis cezasna çarptrd, takdiri indirimle cezay ömür boyu hapse çevirdi. Evren ve ahinkaya hakknda, Askeri Ceza Kanununun askeri rütbelerin sökülmesine ilikin 30uncu maddesinin de uygulanmasna karar verildi. Sank avukatlar karar temyiz etti. Dosya Yargtayda iken Evren, 10 Mays 2015te 98 yanda, ahinkaya da 9 Temmuz 2015te 90 yanda hayatn kaybetti. Yargtay 16nc Ceza Dairesi, temyiz incelemesinde, sanklarn ölümleri nedeniyle davann düürülmesine karar verdi.

YARGITAY USUL YÖNÜNDEN BOZMUTU

Dosyay yeniden görüen yerel mahkeme, karara uyarak düme karar verdi ve dosya tekrar Yargtay 16nc Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararn bu kez usul yönünden bozdu. Bozma kararnda, gerekçe ile hüküm arasnda karkla neden olunmasnn kanuna aykr olduu belirtilmiti.

Ana Sayfaya Git