15 Temmuz sahnelendi!

Güneydoğu Engelli Hakları Derneğinin girişimiyle FETÖ'nün darbe girişimini anlatan ve kahraman astsubay Halisdemir'in de canlandırıldığı tiyatro oyununun ilk gösterimi yapıldı.

Haberler 20.03.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki baarszlkla sonuçlanan kanl darbe giriimi ve halkn ortaya koyduu direnii konu alan 15 Temmuz Engelsiz Kahramanlar Tiyatrosu sahnelendi

Güneydou Engelli Haklar Derneinin giriimiyle FETÖnün darbe giriimini anlatan ve darbe giriiminin seyrini deitiren Astsubay Ömer Halisdemirin de canlandrld 15 Temmuz Engelsiz Kahramanlar Tiyatrosu oyununun ilk gösterimi gerçekletirildi.

Büyükehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde yaplan gösterimi, 15 Temmuz gazileri, AK Parti l Bakan Muhammed Akar, baz sivil toplum kuruluu temsilcileri ve çok sayda vatanda izledi.

Oyun öncesi ehitler için sayg duruunda bulunuldu, stiklal Mar okundu ve darbe giriimini anlatan belgesel gösterildi. Ömer Halisdemirin de canlandrld oyun, izleyicilerin beenisini kazand.

ehitlerimizi yad ediyoruz

AK Parti Diyarbakr l Bakan Muhammed Dara Akar, 15 Temmuzun ruhlarda ve belleklerde diri tutulmas gereken büyük bir direni olduunu belirterek, Bu manada da bunu tertip eden kardelerimize teekkür ediyorum. Bir ve beraber olarak milletin nasl tanklarn ve toplarn, uçaklarn önünde durabildiinin mesajn bize veriyor. 15 Temmuz destann bir yerde resmediyor. Allah 15 Temmuz gibi günleri bizlere bir daha yaatmasn. 15 Temmuz milletin nasl bir fedakarlkla sokaklara sel olup aktn da göstermi oldu. Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann çars ve okunan selalarla halkmz tanklarn önünde durup demokrasiye, hak davaya sahip çkmtr. 15 Temmuz ehitlerimizi yad ediyoruz. Gazilerimize de uzun ve salkl ömürler diliyoruz. Bir ve beraber olarak biz 15 Temmuz direniinin 16 Nisanda kalc hale gelmesi için çabalyoruz dedi.

Güneydou Engelli Haklar Dernei Bakan Mihdat Kavmaz, bir süre önce darbe giriimiyle ilgili bir tiyatro oyunun hazrlanmas için arkadalaryla ortak bir karara vardklarn söyledi.

15 Temmuz darbe giriimini unutturmamay amaçladklarn belirten Kavmaz, Güçlü bir Türkiye olduumuzu herkese yanstabilmek için böyle bir yola bavurduk. Sadece bir engelli olarak deil, engelli ve engelsiz darbeye kar olduumuzu, bizlerin Türkiye halknn yklmad mesajn vermek istedik. dedi.

- Bu destan halk yazd

Eserin yazarlarndan ve Ömer Halisdemiri canlandran oyuncu Osman Kaçmaz, kendilerine sunulan proje çerçevesinde oyunu arkadalar Veysel Gülseren ve Emrah Yayan ile hazrladklarn söyledi. Oyunu hazrlarken darbe giriimini aratrmak için youn bir çaba sarf ettiklerini dile getiren Kaçmaz, Bu destan halk yazd. Biz de kendi çapmzda bunu kurguladk. diye konutu.

Rolü için Halisdemirin hayatn aratrdn anlatan Kaçmaz, Basit bir ey deil, vatan için, bayrak için, bu millet için ölüme gidiyorsun. Bir can gidiyor ama binlerce, milyonlarca can kurtuluyor. Bunu düündüm. Artk ne kadar hissettirebildiysem, kendi çapmda bir eyler yapmaya çaltm. dedi.

Oyunu ilk etapta Güneydou Anadolu illerinde gösterime sunacaklarn aktaran Kaçmaz, destek salanmas durumunda ise Türkiye genelinde sahnelemeyi hedeflediklerini söyledi.

15 Temmuz gazileri

15 Temmuz ehit Yaknlar ve Gaziler Dernei Bakan Musa Ayhan, 15 Temmuz ruhunu unutturmamak için u ana kadar 33 ile gittiini, Diyarbakra da biri Zaza, dieri Kürt iki arkadayla geldiini ifade ederek öyle konutu:

te görüyorsunuz hepimiz 15 Temmuz gazisiyiz. Kültürümüzün ve o günkü 15 Temmuz ruhunun en basit göstergesidir. Bu ülke hepimizin. Kürtüyle, Türküyle, Lazyla. te Zazamz da Kürtümüz de Türkümüz de gazi oldu. Önemli olan bir olmak, iri olmak, diri olmak ve hep birlikte Türkiye olmaktr.

Gazilerden Bingöllü Mehmet Akif Özdemir ise stanbul TRT Radyosunda darbeciler tarafndan sol kol ve sa bacandan vurulduunu aktard.

Dernek Bakan ve arkadalaryla illeri, köyleri ve kahvehaneleri dolaarak darbe giriimini anlattklarn dile getiren Özdemir, Bu tür oyunlarn insanlar bilinçlendirmek adna devam etmesi lazm. Bu bir balangç, umarm bu balangç bir ilk olur ve artarak devam eder. dedi.

Ana Sayfaya Git