Görüş Bildir

15 Temmuz sahnelendi!

Güneydoğu Engelli Hakları Derneğinin girişimiyle FETÖ'nün darbe girişimini anlatan ve kahraman astsubay Halisdemir'in de canlandırıldığı tiyatro oyununun ilk gösterimi yapıldı.

15 Temmuz sahnelendi!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki başarısızlıkla sonuçlanan kanlı darbe girişimi ve halkın ortaya koyduğu direnişi konu alan "15 Temmuz Engelsiz Kahramanlar Tiyatrosu" sahnelendi

Güneydoğu Engelli Hakları Derneği'nin girişimiyle FETÖ'nün darbe girişimini anlatan ve darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in de canlandırıldığı "15 Temmuz Engelsiz Kahramanlar Tiyatrosu" oyununun ilk gösterimi gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan gösterimi, 15 Temmuz gazileri, AK Parti İl Başkanı Muhammed Akar, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş izledi.

Oyun öncesi şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve darbe girişimini anlatan belgesel gösterildi. Ömer Halisdemir'in de canlandırıldığı oyun, izleyicilerin beğenisini kazandı.

Şehitlerimizi yad ediyoruz

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Dara Akar, 15 Temmuz’un ruhlarda ve belleklerde diri tutulması gereken büyük bir direniş olduğunu belirterek, “Bu manada da bunu tertip eden kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bir ve beraber olarak milletin nasıl tankların ve topların, uçakların önünde durabildiğinin mesajını bize veriyor. 15 Temmuz destanını bir yerde resmediyor. Allah 15 Temmuz gibi günleri bizlere bir daha yaşatmasın. 15 Temmuz milletin nasıl bir fedakarlıkla sokaklara sel olup aktığını da göstermiş oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve okunan selalarla halkımız tankların önünde durup demokrasiye, hak davaya sahip çıkmıştır. 15 Temmuz şehitlerimizi yad ediyoruz. Gazilerimize de uzun ve sağlıklı ömürler diliyoruz. Bir ve beraber olarak biz 15 Temmuz direnişinin 16 Nisan’da kalıcı hale gelmesi için çabalıyoruz” dedi.

Güneydoğu Engelli Hakları Derneği Başkanı Mihdat Kavmaz, bir süre önce darbe girişimiyle ilgili bir tiyatro oyunun hazırlanması için arkadaşlarıyla ortak bir karara vardıklarını söyledi.

15 Temmuz darbe girişimini unutturmamayı amaçladıklarını belirten Kavmaz, "Güçlü bir Türkiye olduğumuzu herkese yansıtabilmek için böyle bir yola başvurduk. Sadece bir engelli olarak değil, engelli ve engelsiz darbeye karşı olduğumuzu, bizlerin Türkiye halkının yıkılmadığı mesajını vermek istedik." dedi.

- "Bu destanı halk yazdı"

Eserin yazarlarından ve Ömer Halisdemir'i canlandıran oyuncu Osman Kaçmaz, kendilerine sunulan proje çerçevesinde oyunu arkadaşları Veysel Gülseren ve Emrah Yayan ile hazırladıklarını söyledi. Oyunu hazırlarken darbe girişimini araştırmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini dile getiren Kaçmaz, "Bu destanı halk yazdı. Biz de kendi çapımızda bunu kurguladık." diye konuştu.

Rolü için Halisdemir'in hayatını araştırdığını anlatan Kaçmaz, "Basit bir şey değil, vatan için, bayrak için, bu millet için ölüme gidiyorsun. Bir can gidiyor ama binlerce, milyonlarca can kurtuluyor. Bunu düşündüm. Artık ne kadar hissettirebildiysem, kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalıştım." dedi.

Oyunu ilk etapta Güneydoğu Anadolu illerinde gösterime sunacaklarını aktaran Kaçmaz, destek sağlanması durumunda ise Türkiye genelinde sahnelemeyi hedeflediklerini söyledi.

15 Temmuz gazileri

15 Temmuz Şehit Yakınları ve Gaziler Derneği Başkanı Musa Ayhan, 15 Temmuz ruhunu unutturmamak için şu ana kadar 33 ile gittiğini, Diyarbakır'a da biri Zaza, diğeri Kürt iki arkadaşıyla geldiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"İşte görüyorsunuz hepimiz 15 Temmuz gazisiyiz. Kültürümüzün ve o günkü 15 Temmuz ruhunun en basit göstergesidir. Bu ülke hepimizin. Kürt'üyle, Türk'üyle, Laz'ıyla. İşte Zaza'mız da Kürt'ümüz de Türk'ümüz de gazi oldu. Önemli olan bir olmak, iri olmak, diri olmak ve hep birlikte Türkiye olmaktır."

Gazilerden Bingöllü Mehmet Akif Özdemir ise İstanbul TRT Radyosu'nda darbeciler tarafından sol kol ve sağ bacağından vurulduğunu aktardı.

Dernek Başkanı ve arkadaşlarıyla illeri, köyleri ve kahvehaneleri dolaşarak darbe girişimini anlattıklarını dile getiren Özdemir, "Bu tür oyunların insanları bilinçlendirmek adına devam etmesi lazım. Bu bir başlangıç, umarım bu başlangıç bir ilk olur ve artarak devam eder." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi