2016'da yaşadıklarımız!

Yeni yıla sayılı günler kalırken, 2016 yılı Türkiye açısında olduğu gibi, Diyarbakır açısından da "kan, gözyaşı ve şiddetin" yarattığı terör olaylarıyla geçti. Acıların hakim olduğu gündeme damga vuran olayları söz haber sizler için derledi.

Haberler 23.12.2016 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

3 OCAK

adam Halis Toprak, 78 yanda Fransann Nice ehrinde kalp rahatszl sebebiyle kaldrld hastanede yaamn yitirdi. Diyarbakr Licede 1938te doan sanayici ve i adam Toprak, i hayatna Adanada balad. Toprak, seramik, kat, ilaç ve gda gibi 30a yakn sektörde faaliyet gösteren Toprak Holdingi Türk sanayine kazandrd.

14 OCAK

- Diyarbakrn çnar ilçesinde, Emniyet Müdürlüü binas civarnda teröristlerce saldr düzenlendi. çnar lçe Emniyet Amirliine yönelik bomba yüklü araçla gerçekleen saldrda, 6 kii yaamn yitirdi, 6s polis, 39 kii yaraland. Sivillerin de hedef alnd saldrda 5 aylk bir bebek ile 4 ve 12 yanda iki çocuk da öldü.

Cumhurbakan Erdoan, Ankara Arena Spor Salonunda gerçekleen, Kamu- Özel Sektör Tarafndan Tamamlanan 99 Baraj ve Hidroelektrik Santralinin Toplu Açl Töreninde yapt konumada, terör saldrsna ilikin çnar saldrs dahi tek bana terörün ve terör karsnda haysiyetli bir duru sergilemeyenlerin alçak, ahlaksz, karanlk yüzünü göstermeye yeter. diye konutu.

HDP E Genel Bakan Demirta, saldrnn kimler tarafndan yapldn bilmediklerini belirterek, Üstlenen çkar m ya da sorumlular devlet tarafndan tespit edilir mi bilmiyoruz. Ama orada katledilen sivil, bebek, çocuklar için bunu yapanlarn çkp açkça kamuoyundan özür dilemesi lazm. dedi.

- HDP E Genel Bakan Figen Yüksekdan danman smet Güngörün, PKKnn çnar lçe Emniyet Amirliine yapt saldrya ilikin, bahar erken geldi cemreler düüyor sanki #çnar paylam tepki çekti. Ankara Cumhuriyet Basavcl, Yüksekdan Danman hakknda, Diyarbakrda PKKl teröristlerce çnar Emniyet Amirlii ile lojmanna düzenlenen saldrnn ardndan Twitter paylamlar nedeniyle soruturma balatt.

22 OCAK

- AK Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu, ABD Bakan Yardmcs Joe Bidenn baz milletvekilleriyle bir araya geldii toplantda, Suriye ve Iraktaki gelimeler, DAE ve terörle mücadele, Türkiyede hendeklerle balayan çatmal süreç ve yeni anayasann ele alndn bildirdi.

- Diyarbakrn Balar ilçesindeki çelebi Eser Ortaokulu bahçesinde düzenlenen karne datm srasnda, terör örgütü üyelerince okulun dndan bahçeye el yapm patlayc atld. Patlaycnn infilak etmesi sonucu yaralanan ve Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesine kaldrlan 5 örenci, yaplan müdahalenin ardndan taburcu edilerek evlerine gönderildi.

- Leyla Zanann Cumhurbakan Erdoandan randevu talebine ilikin Erdoan, Böyle bir talebi oldu. Dün Betepe sofrasnda bunu da arkadalarmzla paylatk. u anda arkadalarmza da bu konuyla ilgili bir deerlendirelim dedim. Bu deerlendirme neticesinde, yani kanaatim kabulden yanadr. Kabul edip kendisiyle görüebiliriz. dedi.

4 UBAT

- Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, 26 Aralk 2015te Kayapnar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi Olaanüstü Genel Kurulunda sözde öz yönetim ilanna ilikin yaptklar konuma nedeniyle HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda ile milletvekilleri Selma Irmak, Srr Süreyya Önder ve Erturul Kürkcü hakknda balatt soruturmay tamamlad. Soruturma kapsamnda Demirta, Yüksekda, Irmak, Önder ve Kürkcü hakknda dokunulmazlklarnn kaldrlmas istemiyle hazrlanan fezleke, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi.

18 UBAT

- Diyarbakr-Bingöl karayolunda PKKl teröristlerin yola yerletirdikleri patlaycy infilak ettirmesi sonucu 6 asker ehit oldu, bir asker ar yaraland.

19 UBAT

- Diyarbakrn Sur ilçesinde devam eden terör operasyonunda 2 asker ve 2 polis, çöken binada bulunan ise 3 asker ehit oldu.

1 MART

- Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta hakknda, Diyarbakrda düzenledii basn toplantsnda halka 2 Martta, terör örgütü PKKya yönelik operasyonlarn yapld ve sokaa çkma yasann uyguland Sur ilçesine yürüyü çarsnda bulunduu gerekçesiyle soruturma balatt.

2 MART

- HDP E Genel Bakan Demirtan, Diyarbakr Surda PKKl teröristlere yönelik yürütülen operasyonun sona ermesi ve sokaa çkma yasann kaldrlmas bahanesiyle yapt çar üzerine düzenlenmek istenen izinsiz yürüyü karlk bulmad. Kentin baz bölgelerinde toplanan az saydaki gruplara müdahale edildi, izinsiz yürüyüe katlarak güvenlik güçlerine saldrda bulunan 33 kii gözaltna alnd.

- Cumhurbakan Erdoan, resmi ziyaret kapsamnda bulunduu Nijeryada, Demirtan, Diyarbakr Sur ile ilgili çarsna ilikin soru üzerine, Bölge halknn, Kürt kardelerimin, böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çarya evet diyeceine inanmyorum. Bunun yannda özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasna gerek yok. Her ey açk, net ortada ve bu savclklara bir davettir, savclarn da kendi üzerine düen görevi burada yerine getirmesi gerekir diye düünüyorum. çünkü ülkemi kartrmaya, ülkemin huzurunu kartrmaya kimsenin hakk yoktur. dedi.

9 MART

- Diyarbakrn Sur ilçesinde 28 Kasmda balatlan terör operasyonu sona erdi. Bugüne kadar yaklak 300 teröristin etkisiz hale getirildii operasyonda, 354 bomba düzenei imha edildi.

23 MART

- HDPnin 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Diyarbakrda stasyon Meydannda gerçekletirdii mitingde meydana gelen, 4 kiinin yaamn yitirdii, çok sayda kiinin yaraland iki ayr patlamaya ilikin iddianame hazrland. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan ve mahkemeye gönderilen iddianamede, 4ü tutuklu, biri hakknda da yakalama karar bulunan sanklar hakknda 5er kez arlatrlm müebbet ile her biri hakknda 3 yldan 8 yla kadar hapis cezas istendi.

24 MART

- Batman Cumhuriyet Basavclnca, Diyarbakrn Sur ilçesindeki operasyonda etkisiz hale getirilen teröristin cenazesine katlan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ve Siirt Milletvekili Besime Konca hakknda hazrlanan fezleke Adalet Bakanlna gönderildi.

31 MART

- Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde polis servis aracnn geçii srasnda PKKl teröristlerce düzenlenen saldrda 7 polis memuru ehit olurken, 13 polis memuru ile 14 sivil yaraland.

ABDde bulunan Cumhurbakan Erdoan, Brookings Enstitüsünde yapt konumada, Diyarbakrdaki terör saldrsna deinerek, Bu saldrlar bizim terörle mücadele azmimizi kesintiye uratmayacaktr. Terör örgütü köeye sktkça bu tür eylemlerle alçak ve kirli yüzünü de ifa etmektedir dedi.

2 MAYIS

- Diyarbakrn Dicle lçe Jandarma Komutanlna düzenlenen bombal saldrda ilk belirlemelere göre bir asker ehit oldu, aralarnda sivillerinde bulunduu 26 kii yaraland. Genelkurmay Bakanlndan hain saldrya ilikin açklamada, ehidin ailesine basal, yarallara da acil ifa dileinde bulunuldu.

4 MAYIS

Diyarbakr Licede terör örgütü PKKya yönelik operasyonda, mavi listede yer alan Azar Siser kod adl Ekrem Güney ile turuncu listede yer alan çektar kod adl Ahmet Talvann da aralarnda olduu 10un üzerinde örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

- Diyarbakrn Sur ilçesinde Baro Bakan Tahir Elçinin hayatn kaybettii, 2 polis memurunun ehit edildii, bir polis memuru ile Anadolu Ajans (AA) muhabirinin yaraland terör saldrsna ilikin Jandarma Kriminal Daire Bakanl uzmanlarnca yaplan kefin ardndan bilirkii raporu hazrland.

6 MAYIS

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde, terör örgütü PKKya yönelik 28 Kasm 2015te balatlan ve 103 gün süren operasyonun 9 Martta baaryla tamamlanmasndan sonra hayat normale döndü. Operasyonun ardndan salanan huzurla silah seslerinin yerine müzik yanklanyor. Yeniden eski günlerine kavuan ilçedeki tarihi konaklarn ziyaretçi says giderek artyor.

9 MAYIS

- Diyarbakrdaki terör olaylarnda zarar gören mülkiyeti Vakflar Bölge Müdürlüüne ait 10 eserin restorasyon çalmalarna en ksa zamanda balanacak. Bunlarn banda Fatihpaa Camii, Dört Ayakl Minare (eyh Mutahhar Camii), Hasrl Mescidi, Arapeyh, Kad ve Ulu Cami geliyor.

10 MAYIS

- Diyarbakrn çnar ilçesinde terör örgütü PKK üyelerince düzenlenen bombal saldrlarda ev ve i yerinde hasar oluan vatandalara, 2 milyon lira ödeme gerçekletirildi.

Diyarbakrn Silvan ilçesinde terör örgütünün saldrlarnda ev ve i yeri zarar gören vatandalara toplam 3 milyon 687 bin lira yardm yapld.

- Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde PKKl teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda ilk belirlemelere göre 3 kii öldü. Aralarnda 12 polisin de bulunduu 45 kii yaraland. Patlamann iddetiyle çevredeki çok sayda bina zarar gördü.

13 MAYIS

- Diyarbakrn merkez Sur ilçesi Dürümlü Mahallesinde 15 ton patlayc yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu 4 kii öldü, 23 kii yaraland. Patlamann etkisiyle olay yerinde yaklak 20 metre geniliinde 4 metre derinliinde çukur olutu.

- Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda gözaltna alnan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) E Genel Bakan Kamuran Yüksek tutukland.

14 MAYIS

- Diyarbakrn Sur ilçesi Sarkam Mahallesinde patlayc yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu hayatn kaybeden 4 kii için, köydeki taziye evini çok sayda vatanda ziyaret ederek, yaknlarn kaybedenlere basal diledi. Köylüler, taziye evini ziyaret etmek isteyen HDPlilere izin vermedi.

16 MAYIS

- Diyarbakrn merkez Sur ilçesi Dürümlü Mahallesinde patlayc yüklü kamyonun infilak ettirildii terör saldrsnda yaamn yitiren 13 kiinin kimlikleri belirlendi.

20 MAYIS

- Diyarbakrn Dürümlü mezrasnda PKKl teröristlerce 15 tonluk patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu 16 kiinin yaamn yitirdii, 23 kiinin yaraland hain saldr sonras bölücü terör örgütünün etkin konumdaki iki sözde sorumlusu arasnda geçen telsiz konumalar, köylülerin kahramanln, teröristlerin ise acmaszln gözler önüne serdi.

22 MAYIS

- Diyarbakrn Bismil ilçesinde ikamet eden Celal Göger, cep telefonu ekranndaki yaz, simge veya resimleri sadece özel bir gözlük kullanan, sahibi dndakilerin görmesini engelleyen Akll Gözlük Projesi gelitirerek, noterden onaylatt.

23 MAYIS

- Diyarbakrda Sur ilçesini ziyaret eden, aralarnda HDP Grup Bakanvekili dris Baluken ve Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanakn da olduu heyete vatanda ve esnaf tepki gösterdi.

29 MAYIS

- Diyarbakrn Kulp ilçesinde, Zeyrek Jandarma Karakoluna saldr gerçekletirmek isteyen terör örgütü PKK mensuplarnn karakola yakn korucu noktasnda bombal arac infilak ettirmesi sonucu 5 korucu yaraland. Olayn ardndan bir terörist yaral ele geçirildi.

3 HAZRAN

- Diyarbakrda askeri aracn geçii srasnda terör örgütü PKK mensuplarnca tuzaklanan patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu 8 asker yaraland.

10 HAZRAN

- Diyarbakrda, Dicle Nehri kysndaki Krklar Da Yaam Konutlarnn yapmnda terör örgütüne fon aktarld iddiasyla aralarnda eski Sur Belediye Bakan Abdullah Demirban da bulunduu 11i tutuklu 32 sank hakknda 15 yldan 25 yla kadar hapis istemiyle dava açld.

21 HAZRAN

- HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da aralarnda bulunduu 7 HDP milletvekili hakkndaki 31 fezleke, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna ulat.

22 HAZRAN

- Diyarbakrn Silvan, Lice, Kulp, Dicle ve Hani ilçe snrlarndaki baz alanlar, 16 Haziran - 31 Aralk tarihleri arasnda özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

- Diyarbakrdaki terör madurlarna Babakanlk Acil Destek Fonu, Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf, Vakflar Genel Müdürlüü ve Diyanet leri Bakanl tarafndan 39 milyon 867 bin lira yardm yapld. Vali Hüseyin Aksoy, yapt yazl açklamada, Suriçi bölgesinde terör olaylarndan dolay maddi ve manevi zarar görenler ile yardma muhtaç vatandalar için slam dünyasnn 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Camii önünde, Diyarbakr Valilii tarafndan ilk kez iftar çadr kurulduunu, çadrdan ramazan boyunca her gün 750 vatandan faydalandn bildirdi.

28 HAZRAN

- Diyarbakrn Dicle ilçesinde polis aracnn geçii srasnda PKKl teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen ve bir polisin ehit olduu, biri polis 7 kiinin yaraland saldrda birçok ev ve i yerinde hasar olutu.

22 TEMMUZ

- Diyarbakr, Elaz, Bingöl, Mardin, Siirt, Batman ve rnakta meydanlar dolduran vatandalar, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine kar demokrasi nöbetini sürdürdü.

5 AUSTOS

- Diyarbakrda FETÖnün darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda aralarnda asker, polis, hakim, savc ve kamu personelinin bulunduu 157 kii tutukland.

10 AUSTOS

- Diyarbakrn Sur ilçesinde polis servis aracna PKKl teröristlerce bombal araçla düzenlenen saldrda ayn aileden 5 kii hayatn kaybetti, 5i polis 13 kii yaraland. Merkez Sur ilçesinde On Gözlü Köprü mevkisinde çevik kuvvet polislerini tayan araca PKKl teröristlerce bombal araçla düzenlenen saldrda, anne, iki kz ve iki torunu hayatn kaybetti. Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde yaplan otopside hayatn kaybeden annenin Behiye Yldrm (52), kzlar Derya Yldrm (23) ve Demet Yldrm Aydn (31) ile onun çocuklar Ouz Kaan (8) ve Ceylinaz (3) olduu belirlendi.

15 AUSTOS

- Diyarbakrdaki bombal terör saldrsnda 5i polis, 1i çocuk 2 sivil vatanda olmak üzere 7 kii ehit oldu. Diyarbakr-Batman Karayolunun Bismil ilçesi yol ayrmnda bulunan ehit Emniyet Amiri Murat Uçar Bölge Denetleme stasyonunda güvenlik güçlerini hedef alan saldrda, 7si polis, 4ü teknik personel, 34ü vatanda olmak üzere 45 kii ise yaraland.

23 AUSTOS

- Diyarbakrda, FETÖnün darbe giriimine yönelik soruturma kapsamnda, eski Diyarbakr Jandarma Bölge Komutanl Kurmay Bakan Albay amil Türk Özkan ve eski Diyarbakr l Jandarma Komutan Albay Hasan Ceyhun Kele tutukland.

24 AUSTOS

- Diyarbakrn Lice ilçesinde PKKl teröristlerin saldrs sonucu 4 asker ehit oldu, 2 asker yaraland. Kralan Köyü Gömtepe mevkisinde Diyarbakr-Bingöl karayolunun güvenliini salayan timlere, PKKl teröristlerce silahl saldr düzenlendi. Güvenlik güçlerinin annda karlk vermesi üzerine çatma çkt.

1 EKM

Diyarbakrn Lice ve Hani ilçelerindeki 13 köyde, terör örgütü PKKya yönelik operasyon nedeniyle sokaa çkma yasa ilan edildi.

4 EKM

- Diyarbakrn Dicle ve Hani ilçelerine bal 10 köyde terör örgütü PKKya yönelik operasyon nedeniyle ilan edilen sokaa çkma yasa kaldrld.

25 EKM

- Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca terör örgütü PKKya yönelik soruturma kapsamnda, hakknda gözalt karar verilen Gültan Kanak, Diyarbakr Havalimannda, DBP Meclis Üyesi Frat Anl ise adresinde, l Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ubesi ekiplerince gözaltna alnd.

28 EKM

- Diyarbakrn Hazro ilçesinde düzenlenen terör operasyonunda, iki adreste bomba yapmnda kullanlan 157 ton amonyum nitrat bulundu.

30 EKM

- Terör soruturmas kapsamnda gözaltna alnan Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak ve DBPli Meclis Üyesi Frat Anl tutukland.

- Diyarbakrn Yeniehir ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarnca zrhl polis aracna düzenlenen roketatarl saldrda 2 polis yaraland. Saldr sonras gerçekletirilen operasyonda bir terörist etkisiz hale getirildi, 2 terörist yakaland.

1 KASIM

- Gültan Kanakn, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 30 Ekimde sevk edildii mahkemece tutuklanmasnn ardndan Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl için Ankarann Etimesgut ilçesi Kaymakam Cumali Atilla görevlendirildi.

4 KASIM

- Diyarbakr, Hakkari, Van, rnak ve Bingöl Cumhuriyet Basavclklarnca yürütülen terör soruturmalar kapsamnda HDPli milletvekillerine yönelik operasyon balatld. Terör soruturmas kapsamnda gözaltna alnan HDP e genel bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda, tutuklama istemiyle sevk edildikleri Diyarbakr 2. Sulh Ceza Hakimliince tutukland.

Soruturma kapsamnda gözaltna alnan HDP Grup Bakanvekili dris Baluken, HDP Diyarbakr Milletvekili Nursel Aydoan, HDP rnak milletvekilleri Leyla Birlik ile Ferhat Encu, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yldrm, HDP Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ile Abdullah Zeydan çkarldklar mahkemece tutuklanrken, Diyarbakr milletvekilleri Ziya Pir ve mam Taçer ile Ankara Milletvekili Srr Süreyya Önder ise denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest brakld.

- Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde, PKKl teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda, 2si polis 11 kii hayatn kaybetti. Saldrda, aralarnda çocuklarn da yer ald 100ü akn kii de yaraland.

4 ARALIK

- Diyarbakrn Sur ilçesinde terör örgütü PKKya yönelik operasyonda, 2 bin 400 kilogram amonyum nitrat ile 100 kilogram patlayc ele geçirildi. Operasyonda biri 22 Haziran 2016da Diyarbakr-Silvan karayoluna el yapm patlayc döenmesi olaynda parmak izi tespit edilen kii olmak üzere 2 üpheli gözaltna alnd.

5 ARALIK

- Diyarbakrda 6-7 Ekim 2014te, Kobani (Ayn el-Arap) bahanesiyle gerçekletirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun öldürülmesiyle ilgili 41 sann yargland davada tutuklu sank says 21e yükseldi.

7 ARALIK

- Diyarbakrda terör soruturmas kapsamnda gözaltna alnan DBPli Kayapnar lçe Belediye Bakan Mehmet Ali Aydn ile Yeniehir lçe Belediye Bakan Selim Kurbanolu, tutukland.

10 ARALIK

- Diyarbakrn Hazro ilçesinde Tekneba Jandarma Karakoluna terör örgütü PKK mensuplarnca bombal araçla saldr gerçekletirildi. Patlamann iddeti çevre ilçelerden de hissedilirken, saldrda can kayb ve yaralanan olmad.

12 ARALIK

- Diyarbakrda eitim uçuu için havalanan F-16 tipi sava uça inii srasnda henüz bilinmeyen nedenle merkez Sur ilçesinin çarkl köyü yaknlarnda Diyarbakr Hava Meydanna yaklak 1,5-2 mil mesafede dütü, kazada can kayb yaanmad.

- Diyarbakr ve Batmanda yürütülen soruturmalar kapsamnda haklarnda gözalt karar bulunan HDP Grup Bakanvekili çalar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca Ankarada gözaltna alnd. Besime Konca Batman 1. Sulh Ceza Hakimliince, çalar Demirel ise Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince tutukland.

14 ARALIK

- Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda, ifade vermedii için hakknda zorla getirme karar olduu örenilen HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Esenboa Havalimannda gözaltna alnd.

Ana Sayfaya Git