2016'da yaşadıklarımız!

Yeni yıla sayılı günler kalırken, 2016 yılı Türkiye açısında olduğu gibi, Diyarbakır açısından da "kan, gözyaşı ve şiddetin" yarattığı terör olaylarıyla geçti. Acıların hakim olduğu gündeme damga vuran olayları söz haber sizler için derledi.

2016'da yaşadıklarımız!

3 OCAK

İş adamı Halis Toprak, 78 yaşında Fransa'nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Diyarbakır Lice'de 1938'te doğan sanayici ve iş adamı Toprak, iş hayatına Adana'da başladı. Toprak, seramik, kağıt, ilaç ve gıda gibi 30'a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding'i Türk sanayine kazandırdı.

14 OCAK

- Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, Emniyet Müdürlüğü binası civarında teröristlerce saldırı düzenlendi. Çınar İlçe Emniyet Amirliğine yönelik bomba yüklü araçla gerçekleşen saldırıda, 6 kişi yaşamını yitirdi, 6'sı polis, 39 kişi yaralandı. Sivillerin de hedef alındığı saldırıda 5 aylık bir bebek ile 4 ve 12 yaşında iki çocuk da öldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleşen, "Kamu- Özel Sektör Tarafından Tamamlanan 99 Baraj ve Hidroelektrik Santrali'nin Toplu Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada, terör saldırısına ilişkin "Çınar saldırısı dahi tek başına terörün ve terör karşısında haysiyetli bir duruş sergilemeyenlerin alçak, ahlaksız, karanlık yüzünü göstermeye yeter." diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, saldırının kimler tarafından yapıldığını bilmediklerini belirterek, "Üstlenen çıkar mı ya da sorumluları devlet tarafından tespit edilir mi bilmiyoruz. Ama orada katledilen sivil, bebek, çocuklar için bunu yapanların çıkıp açıkça kamuoyundan özür dilemesi lazım." dedi.

- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın danışmanı İsmet Güngör'ün, PKK'nın Çınar İlçe Emniyet Amirliği'ne yaptığı saldırıya ilişkin, "bahar erken geldi… cemreler düşüyor sanki #Çınar" paylaşımı tepki çekti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksekdağ'ın Danışmanı hakkında, Diyarbakır'da PKK'lı teröristlerce Çınar Emniyet Amirliği ile lojmanına düzenlenen saldırının ardından Twitter paylaşımları nedeniyle soruşturma başlattı.

22 OCAK

- AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bazı milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantıda, Suriye ve Irak'taki gelişmeler, DAEŞ ve terörle mücadele, Türkiye'de hendeklerle başlayan çatışmalı süreç ve yeni anayasanın ele alındığını bildirdi.

- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Çelebi Eser Ortaokulu bahçesinde düzenlenen karne dağıtımı sırasında, terör örgütü üyelerince okulun dışından bahçeye el yapımı patlayıcı atıldı. Patlayıcının infilak etmesi sonucu yaralanan ve Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesine kaldırılan 5 öğrenci, yapılan müdahalenin ardından taburcu edilerek evlerine gönderildi.

- Leyla Zana'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu talebine ilişkin Erdoğan, "Böyle bir talebi oldu. Dün Beştepe sofrasında bunu da arkadaşlarımızla paylaştık. Şu anda arkadaşlarımıza da bu konuyla ilgili bir değerlendirelim dedim. Bu değerlendirme neticesinde, yani kanaatim kabulden yanadır. Kabul edip kendisiyle görüşebiliriz." dedi.

4 ŞUBAT

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Aralık 2015'te Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi Olağanüstü Genel Kurulunda sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı. Soruşturma kapsamında Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.

18 ŞUBAT

- Diyarbakır-Bingöl karayolunda PKK'lı teröristlerin yola yerleştirdikleri patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu 6 asker şehit oldu, bir asker ağır yaralandı.

19 ŞUBAT

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden terör operasyonunda 2 asker ve 2 polis, çöken binada bulunan ise 3 asker şehit oldu.

1 MART

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında halka 2 Mart'ta, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların yapıldığı ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur ilçesine yürüyüş çağrısında bulunduğu gerekçesiyle soruşturma başlattı.

2 MART

- HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, Diyarbakır Sur'da PKK'lı teröristlere yönelik yürütülen operasyonun sona ermesi ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması bahanesiyle yaptığı çağrı üzerine düzenlenmek istenen "izinsiz yürüyüş" karşılık bulmadı. Kentin bazı bölgelerinde toplanan az sayıdaki gruplara müdahale edildi, izinsiz yürüyüşe katılarak güvenlik güçlerine saldırıda bulunan 33 kişi gözaltına alındı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Nijerya'da, Demirtaş'ın, Diyarbakır Sur ile ilgili çağrısına ilişkin soru üzerine, "Bölge halkının, Kürt kardeşlerimin, böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çağrıya 'evet' diyeceğine inanmıyorum. Bunun yanında özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada ve bu savcılıklara bir davettir, savcıların da kendi üzerine düşen görevi burada yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur." dedi.

9 MART

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım'da başlatılan terör operasyonu sona erdi. Bugüne kadar yaklaşık 300 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda, 354 bomba düzeneği imha edildi.

23 MART

- HDP'nin 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirdiği mitingde meydana gelen, 4 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı iki ayrı patlamaya ilişkin iddianame hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemeye gönderilen iddianamede, 4'ü tutuklu, biri hakkında da yakalama kararı bulunan sanıklar hakkında 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile her biri hakkında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istendi.

24 MART

- Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki operasyonda etkisiz hale getirilen teröristin cenazesine katılan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ve Siirt Milletvekili Besime Konca hakkında hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığına gönderildi.

31 MART

- Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde polis servis aracının geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda 7 polis memuru şehit olurken, 13 polis memuru ile 14 sivil yaralandı.

ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brookings Enstitüsünde yaptığı konuşmada, Diyarbakır'daki terör saldırısına değinerek, "Bu saldırılar bizim terörle mücadele azmimizi kesintiye uğratmayacaktır. Terör örgütü köşeye sıkıştıkça bu tür eylemlerle alçak ve kirli yüzünü de ifşa etmektedir" dedi.

2 MAYIS

- Diyarbakır'ın Dicle İlçe Jandarma Komutanlığına düzenlenen bombalı saldırıda ilk belirlemelere göre bir asker şehit oldu, aralarında sivillerinde bulunduğu 26 kişi yaralandı. Genelkurmay Başkanlığından hain saldırıya ilişkin açıklamada, şehidin ailesine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileğinde bulunuldu.

4 MAYIS

Diyarbakır Lice'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, "mavi" listede yer alan "Azar Siser" kod adlı Ekrem Güney ile "turuncu" listede yer alan "Çektar" kod adlı Ahmet Talva'nın da aralarında olduğu 10'un üzerinde örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, 2 polis memurunun şehit edildiği, bir polis memuru ile Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı uzmanlarınca yapılan keşfin ardından bilirkişi raporu hazırlandı.

6 MAYIS

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde, terör örgütü PKK'ya yönelik 28 Kasım 2015'te başlatılan ve 103 gün süren operasyonun 9 Mart'ta başarıyla tamamlanmasından sonra hayat normale döndü. Operasyonun ardından sağlanan huzurla silah seslerinin yerine müzik yankılanıyor. Yeniden eski günlerine kavuşan ilçedeki tarihi konakların ziyaretçi sayısı giderek artıyor.

9 MAYIS

- Diyarbakır'daki terör olaylarında zarar gören mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait 10 eserin restorasyon çalışmalarına en kısa zamanda başlanacak. Bunların başında Fatihpaşa Camii, Dört Ayaklı Minare (Şeyh Mutahhar Camii), Hasırlı Mescidi, Arapşeyh, Kadı ve Ulu Cami geliyor.

10 MAYIS

- Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde terör örgütü PKK üyelerince düzenlenen bombalı saldırılarda ev ve iş yerinde hasar oluşan vatandaşlara, 2 milyon lira ödeme gerçekleştirildi.

 Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde terör örgütünün saldırılarında ev ve iş yeri zarar gören vatandaşlara toplam 3 milyon 687 bin lira yardım yapıldı.

- Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü. Aralarında 12 polisin de bulunduğu 45 kişi yaralandı. Patlamanın şiddetiyle çevredeki çok sayıda bina zarar gördü.

13 MAYIS

- Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Dürümlü Mahallesinde 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu 4 kişi öldü, 23 kişi yaralandı. Patlamanın etkisiyle olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliğinde 4 metre derinliğinde çukur oluştu.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek tutuklandı.

14 MAYIS

- Diyarbakır'ın Sur ilçesi Sarıkamış Mahallesi'nde patlayıcı yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu hayatını kaybeden 4 kişi için, köydeki taziye evini çok sayıda vatandaş ziyaret ederek, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi. Köylüler, taziye evini ziyaret etmek isteyen HDP'lilere izin vermedi.

16 MAYIS

- Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Dürümlü Mahallesi'nde patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirildiği terör saldırısında yaşamını yitiren 13 kişinin kimlikleri belirlendi.

20 MAYIS

- Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında PKK'lı teröristlerce 15 tonluk patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı hain saldırı sonrası bölücü terör örgütünün etkin konumdaki iki sözde sorumlusu arasında geçen telsiz konuşmaları, köylülerin kahramanlığını, teröristlerin ise "acımasızlığını" gözler önüne serdi.

22 MAYIS

- Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde ikamet eden Celal Göger, cep telefonu ekranındaki yazı, simge veya resimleri sadece özel bir gözlük kullanan, sahibi dışındakilerin görmesini engelleyen "Akıllı Gözlük Projesi" geliştirerek, noterden onaylattı.

23 MAYIS

- Diyarbakır'da Sur ilçesini ziyaret eden, aralarında HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da olduğu heyete vatandaş ve esnaf tepki gösterdi.

29 MAYIS

- Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, Zeyrek Jandarma Karakolu'na saldırı gerçekleştirmek isteyen terör örgütü PKK mensuplarının karakola yakın korucu noktasında bombalı aracı infilak ettirmesi sonucu 5 korucu yaralandı. Olayın ardından bir terörist yaralı ele geçirildi.

3 HAZİRAN

- Diyarbakır'da askeri aracın geçişi sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca tuzaklanan patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 8 asker yaralandı.

10 HAZİRAN

- Diyarbakır'da, Dicle Nehri kıyısındaki Kırklar Dağı Yaşam Konutları'nın yapımında terör örgütüne fon aktarıldığı iddiasıyla aralarında eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da bulunduğu 11'i tutuklu 32 sanık hakkında 15 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

21 HAZİRAN

- HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 7 HDP milletvekili hakkındaki 31 fezleke, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı.

22 HAZİRAN

- Diyarbakır'ın Silvan, Lice, Kulp, Dicle ve Hani ilçe sınırlarındaki bazı alanlar, 16 Haziran - 31 Aralık tarihleri arasında "özel güvenlik bölgesi" ilan edildi.

- Diyarbakır'daki terör mağdurlarına Başbakanlık Acil Destek Fonu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 39 milyon 867 bin lira yardım yapıldı. Vali Hüseyin Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, Suriçi bölgesinde terör olaylarından dolayı maddi ve manevi zarar görenler ile yardıma muhtaç vatandaşlar için İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif’i olarak kabul edilen tarihi Ulu Camii önünde, Diyarbakır Valiliği tarafından ilk kez iftar çadırı kurulduğunu, çadırdan ramazan boyunca her gün 750 vatandaşın faydalandığını bildirdi.

28 HAZİRAN

- Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde polis aracının geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen ve bir polisin şehit olduğu, biri polis 7 kişinin yaralandığı saldırıda birçok ev ve iş yerinde hasar oluştu.

22 TEMMUZ

- Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak'ta meydanları dolduran vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı "demokrasi nöbeti"ni sürdürdü.

5 AĞUSTOS

- Diyarbakır'da FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında aralarında asker, polis, hakim, savcı ve kamu personelinin bulunduğu 157 kişi tutuklandı.

10 AĞUSTOS

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde polis servis aracına PKK'lı teröristlerce bombalı araçla düzenlenen saldırıda aynı aileden 5 kişi hayatını kaybetti, 5'i polis 13 kişi yaralandı. Merkez Sur ilçesinde On Gözlü Köprü mevkisinde çevik kuvvet polislerini taşıyan araca PKK'lı teröristlerce bombalı araçla düzenlenen saldırıda, anne, iki kızı ve iki torunu hayatını kaybetti. Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde yapılan otopside hayatını kaybeden annenin Behiye Yıldırım (52), kızları Derya Yıldırım (23) ve Demet Yıldırım Aydın (31) ile onun çocukları Oğuz Kaan (8) ve Ceylinaz (3) olduğu belirlendi.

15 AĞUSTOS

- Diyarbakır'daki bombalı terör saldırısında 5'i polis, 1'i çocuk 2 sivil vatandaş olmak üzere 7 kişi şehit oldu. Diyarbakır-Batman Karayolunun Bismil ilçesi yol ayrımında bulunan Şehit Emniyet Amiri Murat Uçar Bölge Denetleme İstasyonu'nda güvenlik güçlerini hedef alan saldırıda, 7'si polis, 4'ü teknik personel, 34'ü vatandaş olmak üzere 45 kişi ise yaralandı.

23 AĞUSTOS

- Diyarbakır'da, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, eski Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Şamil Türk Özkan ve eski Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş tutuklandı.

24 AĞUSTOS

- Diyarbakır'ın Lice ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu 4 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Kıralan Köyü Gömtepe mevkisinde Diyarbakır-Bingöl karayolunun güvenliğini sağlayan timlere, PKK'lı teröristlerce silahlı saldırı düzenlendi. Güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı.

1 EKİM

 Diyarbakır'ın Lice ve Hani ilçelerindeki 13 köyde, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

4 EKİM

- Diyarbakır'ın Dicle ve Hani ilçelerine bağlı 10 köyde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

25 EKİM

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca terör örgütü PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen Gültan Kışanak, Diyarbakır Havalimanı'nda, DBP Meclis Üyesi Fırat Anlı ise adresinde, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

28 EKİM

- Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde düzenlenen terör operasyonunda, iki adreste bomba yapımında kullanılan 157 ton amonyum nitrat bulundu.

30 EKİM

- Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP'li Meclis Üyesi Fırat Anlı tutuklandı.

- Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca zırhlı polis aracına düzenlenen roketatarlı saldırıda 2 polis yaralandı. Saldırı sonrası gerçekleştirilen operasyonda bir terörist etkisiz hale getirildi, 2 terörist yakalandı.

1 KASIM

- Gültan Kışanak'ın, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 30 Ekim'de sevk edildiği mahkemece tutuklanmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ankara'nın Etimesgut ilçesi Kaymakamı Cumali Atilla görevlendirildi.

4 KASIM

- Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı. Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, tutuklama istemiyle sevk edildikleri Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ile Ferhat Encu, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ile Abdullah Zeydan çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

- Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde, PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, 2'si polis 11 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda, aralarında çocukların da yer aldığı 100'ü aşkın kişi de yaralandı.

4 ARALIK

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, 2 bin 400 kilogram amonyum nitrat ile 100 kilogram patlayıcı ele geçirildi. Operasyonda biri 22 Haziran 2016'da Diyarbakır-Silvan karayoluna el yapımı patlayıcı döşenmesi olayında parmak izi tespit edilen kişi olmak üzere 2 şüpheli gözaltına alındı.

5 ARALIK

- Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te, Kobani (Ayn el-Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık sayısı 21'e yükseldi.

7 ARALIK

- Diyarbakır'da terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan DBP'li Kayapınar İlçe Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın ile Yenişehir İlçe Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, tutuklandı.

10 ARALIK

- Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde Teknebaşı Jandarma Karakoluna terör örgütü PKK mensuplarınca bombalı araçla saldırı gerçekleştirildi. Patlamanın şiddeti çevre ilçelerden de hissedilirken, saldırıda can kaybı ve yaralanan olmadı.

12 ARALIK

- Diyarbakır'da eğitim uçuşu için havalanan F-16 tipi savaş uçağı inişi sırasında henüz bilinmeyen nedenle merkez Sur ilçesinin Çarıklı köyü yakınlarında Diyarbakır Hava Meydanı'na yaklaşık 1,5-2 mil mesafede düştü, kazada can kaybı yaşanmadı.

- Diyarbakır ve Batman'da yürütülen soruşturmalar kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca Ankara'da gözaltına alındı. Besime Konca Batman 1. Sulh Ceza Hakimliğince, Çağlar Demirel ise Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı.

14 ARALIK

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, ifade vermediği için hakkında zorla getirme kararı olduğu öğrenilen HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Esenboğa Havalimanında gözaltına alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz