25 yıl sonra yerleşim yeri

Çukurca ilçesinde terör saldırıları nedeniyle 1995'te boşaltılan ve çeyrek asır sonra yeniden yerleşime açılan Dutluca Mahallesi'ne vatandaşların yerleşerek tarım ve hayvancılık yapabilmelerini sağlamak amacıyla çalışma başlatıldı.

Haberler 03.01.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkarinin Irak snrndaki çukurca ilçesinde 25 yl sonra yerleime açlan mahalleye vatandalarn yerleerek büyüdükleri topraklarda tarm yapmalarn salamak amacyla alt ve üst yap çalmalar balatld.

PKKnn saldrlar nedeniyle yllar önce halkn boaltmak zorunda kald yerleim yerleri, bölgenin teröristlerden arndrlmasyla eski huzurlu günlerine dönüyor.

Güvenlik güçlerinin baarl operasyonlar ile huzur ve güven ortamnn saland ilçede, terör olaylar nedeniyle 1995te boaltlan Dutluca Mahallesi, çeyrek asr sonra yeniden yerleime açld.

lçeye 10 kilometre uzaklktaki mahalleden göç edenler, buraya dönerek büyüklerinden kalan topraklar yeniden deerlendirmek için hazrlklara balad.

çukurca Belediyesi de vatandalarn mahalleye ulamlarn kolaylatrmak ve arazilerini tarmsal alanda deerlendirmelerini salamak için yeni projeler hazrlad.

Bu kapsamda yol açma ve yenileme çalmalarnn startn veren, içme suyu ebekesini yenileyen belediye, Dou Anadolu Projesi (DAP) ibirliiyle arazilerin verimini artrmak için sulama suyu kanallar yaptrd.

Söz konusu çalmalarn tamamlanmasyla bölgeye yerlemek isteyenler alt ve üst yaps tamamlanan mahallede terör nedeniyle yllardr deerlendiremedikleri topraklarnda tarm yapma imkanna kavuacak.

- Vatanda hem yerleecek hemde ekim yapabilecek

Belediye Bakan Ensar Dündar, AA muhabirine yapt açklamada, terör olaylar nedeniyle boaltlan mahallede ulamn salanamadn, su kanallarnn bozulduunu ve içme suyu probleminin yaandn belirterek, öyle dedi:

Bölgede huzur ve güvenliin salanmasyla biz mahallemizde hemen yol çalmas balattk. Yaklak 8 kilometrelik bir yolumuz var. Bunun yüzde 85ni tamamladk. çme suyu probleminin de yüzde 95lik ksmn hallettik. çalmalarmz youn bir ekilde devam ediyor. Mahalle yllarca ulama ve yerleime kapal olduu için su kanallar tamamen bozulmutu. DAP ile yaptmz ortak proje ile sulama suyu kanal sorununu da çözdük. Havalarn snmasyla insanlarmz gelip buraya yerleecek, arazisinde tarm ve hayvanclk yapabilecek.

Yolun bitmesiyle bölgedeki tarihi mekanlar da turizme kazandrmay amaçladklarn söyleyen Dündar, Mahallemizin tarihi bir geçmii var. Kilise, su kemeri ve eski gümrük binas bulunuyor. Buray açtmzda turizme de büyük bir katk vermi olacaz. diye konutu.

- Terör nedeniyle boalttk

Mahalle muhtar smail Altay ise mahallenin boaltlmasnn ardndan burada yaayanlarn ilçe merkezindeki farkl bölgelere yerletiini belirtti.

Mahallenin 47 haneden olutuunu aktaran Altay, 50 yldan bu yana ilk kez Sayn Belediye Bakanmz Ensar Dündar sayesinde mahallemize yol hizmeti götürülüyor. Ayrca içme suyu yenileniyor ve sulama kanallar yaplyor. çok verimli topraklarmz var. Su kanal yapldktan sonra arazilerimizin tamamn kullanacaz. Halkmz 25 yldan sonra topraklarna geri dönecek. Bunun için çok mutluyuz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git