İşsizlik maaşından yararlanma şartları

Sendikalar ve işçiler arasında bir süredir konuşulan işsizik maaşı rahatsızlıkları, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun açıklamasıyla tekrar gündeme geldi.

Haberler 26.09.2019 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sendikalar ve içiler bir süredir isizlik maandan yararlanma artlarnn esnetilerek daha çok kiinin faydalanabilmesini istiyor.

çiler ve sendikalar arasnda tartlan konu, Hisarcklolunun, dünyasnn ve çalanlarn ikayetleri üç noktada odaklanyor. kale sözlemesiyle iten ayrlanlarn da isizlik ödeneine bavurabilmesi lazm. kinci olarak prim ödeme artlaryla ilgili ciddi talepler var. Özellikle son 3 ylda 600 gün prim ödeme koulu oldukça snrlayc. Maksimum ödemeyi asgari ücretin yüzde 80i ile yani 2 bin 31 lira ile snrlandrmz. Asgari ücret kazanan biri için bu makul görünebilir ama deneyimli, yüksek ücret alan bir ustaba ya da mühendisi cezalandrm oluyoruz eklinde yapt açklamayla, Milyonlarca çalan ilgilendiren isizlik maa tekrar gündeme geldi.

siz kalana 10 ay maa

sizlik maa, 1 Nisan 2002 ylndan ödeniyor. Son açklanan rakamlarda bu yln ilk 7 aynda 1.2 milyon kii bavurmu. çalan saysnn 15 milyona yaklat Türkiyede merak edilen konularn banda gelen isizlik maa nasl alnr? Maa alma artlar nelerdir? Nasl bavurulur?

sizlik maa artlar

sizlik maa, devlet tarafndan 2002 ylndan beri kullanlan bir sistem. çinin, isiz kald süre içinde gelir kayb nedeniyle oluabilecek olumsuzluklarn belirli ölçüde önüne geçebilmek adna uygulanmaktadr. Peki isizlik maandan nasl yararlanabilir? sizlik maa artlar:

1. çinin kendi istek ve kusuu dnda isiz kalmas,

2. sözlemesinin iptali öncesinde 120 gün prim ödeyerek sürekli çalm olmas,

3. Son 3 yl içinde 600 gün isizlik sigortas priminin ödenmi olmas gerekiyor.

sizlik maana bavuru süresi

çi, i sözlemesi iptal edildikten sonra 30 gün içinde KURa bavurmaldr. KURa bavurduktan sonra kiinin kayd yaplyor ve isizlik sigortas fonundan yararlanlmas salanyor.

sizlik maandan ne kadar süre yararlanlr?

600 gün sigorta primini ödemi olanlar 6 ay,

900 gün sigortal olarak çalanlar 8 ay,

1080 gün sigorta primi ödemi olanlar, 10 ay süreyle isizlik maandan yararlanabilir.

sizlik maa dnda sigorta fonu baka imkanlar tanyor mu?

sizlik sigortas primini ödeyen kiiler isizlik maa dnda baka imkanlara da sahip olabiliyor.

Genel salk sigortas, isizlik sigortas fonundan ödeniyor. Kiiler veya bakmakla yükümlü olduklar salk hizmetinden yararlanabiliyor.

sizlik fonu ayn zamanda KUR tarafndan yeni i bulma imkn da tanyor. arayan kayd oluturulduu için ayn zamanda KUR araclyla kiilere i de bulunup, ie yerletirme ve mesleki eitim almas da salanyor.

Esnaf Ahilik Sand nedir? Ba-Kurlular da isizlik maa alabilecek mi?

sizlik maa son 120 gün art esnetildi

sizlik maa alabilmenin artlarndan biri olan 120 gün prim ödenerek, sürekli çalma art geçen sene esnetildi. Yeni düzenleme ile sürekli çalma yerine, i sözlemesinin devam edip, edilmediine baklyor.

sizlik maann kesilme nedenleri

Kii yeni bir i bulduunda ya da kiiye emekli ayl balandnda isizlik maa hakk biter.

sizlik maann kesilme nedenlerinden biri de KURun kiiye teklif ettii ii kabul etmemesidir. Ayrca, isizlik ödenei ald dönemde kayt d çalt tespit edildiinde de isizlik maa kesilir.

sizlik maa ücretleri

Asgari ücretli bir çalan, isizlik maa olarak ücretinin yüzde 40n yani 2.558,40n 1.23,36sn alabilir. Bu orann üzerinden 7.77 lira da damga vergisi kesilince asgari ücretle çalan kiinin alaca isizlik maa 1.015,59 oluyor.

Dolaysyla en düük ücret isizlik maa, 1.015,59 iken, ne kadar yüksek maa alrsan al, en yüksek isizlik maa 2.031,19u geçmez.

Ana Sayfaya Git