"İnsanlarımız ölmesin diye gerekirse Ankara'ya yürürüz"

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Başkanı Şerif Öter, Kızıltepe ilçesinde Çevre Yolu'nun yapılıp insanların tekerlekler arasında ezilmesin diye gerekirse Ankara'ya yürüyeceklerini, açlık grevine gireceklerini söyledi.

Haberler 19.08.2019 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ile Ortadou ülkelerini birbirine balayan tarihi pekyolunun geçtii Mardinde, ar tonajl araçlar için yllardr dile getirildii çevre yolu, halen yaplmad.

Özellikle Iraka yük tayan ar tonajl araçlar, pekyolunu kullanrken tek geçit güzerghlar olan Mardinin Kzltepe ve Nusaybin ilçelerinden geçiyor. Günde ortalama 10 bin civarnda araç, özellikle Kzltepenin tam ortasndan Irak bata olmak üzere Ortadou ülkelerine geçi yapyor.

Bu araçlar, 300 bin nüfusa yaklaan bir ilçede hem çevre kirliliine hem trafik younluuna hem de kazalara bal can kaybna yol açyor. Araçlarn egzozundan çkan duman adeta insanlar zehirliyor. Zaman zaman yaanan trafik kazalarnda maddi hasarn yannda can kayplar da yaanyor.

Türkiyede 40 ilden daha büyük olduu belirtilen Kzltepe ilçesinde en büyük sorunu olan trafik sorununun çözümü için sivil toplum kurulularnn farkl çalmalar oldu.

çevre yolunun ehrin dna çkarlmasn talep eden STK temsilcileri, 2018 ylnn mart aynda bir imza kampanyas balatmt. Mardin Toplumsal Dayanma Federasyonu (MTDF) öncülüünde balatlan kampanya kapsamnda toplanan yaklak 100 bin imza yetkilere gönderilmiti.

Kente gelen çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum da Mardinin Kzltepe ilçesinde bir çevre yolunun yaplmas için çalmalarnn olduunu söylemiti.

Ancak aradan geçen uzun zamana ramen konuya ilikin bir çalma yaplm deil.

Duruma tepki gösteren MTDF Bakan Öter, çevre Yolunun yaplp insanlarn tekerlekler arasnda ezilmesin diye açlk grevine gireceklerini söyledi. Öter, gerekirse Ankaraya yürüyeceklerini sözlerine ekledi.

mzalar Cumhurbakanna iletilmedi mi?

Öter, Biz sadece çevre Yolu ile ilgili imza toplamadk, yaklak 2 ay Mardin ve Kzltepedeki sivil toplum kurulular, eitimciler, yalarmz, gençlerimiz, örencilerimizle seferber olduk. 92 bin 832 adet imza topladk ve Cumhurbakanmza gönderdik. ade-i taahhütlü imzalar gönderdik, fotokopileri hala bizde duruyor. Cumhurbakanmzn özel kaleminde teslim alan yetkilinin de orada imzas mevcut, teslim edildi ama ondan sonra o imzalarn Cumhurbakanmza iletildiini dair bizim endielerimiz var. çünkü böyle önemli hayati bir konuda ve 92 bin 832 tane vatandan imzasn umursamayacak kadar Cumhurbakanmz böyle bir ahsiyet deildir. Biz biliyoruz ki; kendisine iletilen en ufak bir sorunuyla dahi ilgileniyor, talimat veriyor. Öyle bir tereddüdümüz var. O imzalar özel kalemden, danmanlardan kendisine iletilmedi. dedi.

Her ay iki insanmz araç tekerlekleri arasnda eziliyor

çevre yolunun yaplmasnn hayati öneme sahip olduunu kaydeden Öter, unlar söyledi:

Bu çevre yolunun yaplmas Mardin ve Kzltepe için çok önemli, çünkü saniye ba bu yoldan ar tonajl araçlar geçiyor. Bu araçlar Ortadou ülkelerine gidip dönüyor ve giderken de ilçemizin tam ortasndan geçiyor. Hiçbir hafta geçmiyor ki; bir kaza olmasn. Bazen kazalar ölümle sonuçlanyor, bazen yaralanmalarla, bazen de hasarla, yani ortalama 2 insanmz her ay araç tekerlekleri arasnda eziliyor. Cumhurbakanmza gönderdiimiz dilekçeyi üzerine 9. Karayollar Bölge Müdürlüü bize ilk gönderdii yazda, çevre yolu ile ilgili projelerinin mevcut olduunu, fakat çevre yolu koridorunun açlmas için Büyükehir ve Kzltepe belediyelerinin görevini yapmas gerektii eklindeydi. 4 ay sonra bu ölümler devam edince tekrar yaz yazdm. Bu sefer ayn karayolu müdürlüü gönderdii yazda, taslak projenin hazr olduu, bunun da ilgili genel müdürlüe ve bakanla sunulaca ifade edildi.

Gerekirse Ankaraya yürüyeceiz, açlk grevine gireceiz

Yetkililere çarda bulunan Öter, çarlarnn karlksz kalmas durumunda gerekirse Ankaraya yürüyeceklerini ve açlk grevine gireceklerini söyledi.

Öter, Türkiyenin 300 bin nüfuslu benzeri ilçe deil, 5 insann yaad köyde trafik younluu olan yerlerde çevre yolu yaplm, yerleim dnda araç younluu çkarlmtr. Neden buras bu kadar ölümlere sebebiyet vermesine ramen, bu araçlar insanlarmz zehirlemesine ramen, milli servet kaybna ramen bir çevre yolu yaplmyor? Kimse mazeret üretmesin. Her yerde yaplyor, bize üvey evlat muamelesi mi yaplyor? Buradan bir kez daha sizin araclnzla sesleniyoruz: Eer yakn zamanda bu çarlarmz dikkate alnmazsa ve yetkililer duyarsz ve ilgisiz davranrlarsa, devlet erknnn dikkatini çekmek ve Türkiyede herkesin dikkatini çekmek için bundan sonra yapacamz ilem sivil toplum olarak duyarl halkmzla gerekirse Ankaraya kadar yayan yürüyeceiz. Bu iin peini brakmayacaz. Gerekirse artk insanlarmz bu tekerlekler arasnda araçlar arasnda demirler arasnda ezilmesin diye açlk grevine gireceiz. Belediyeler, siyasiler, yerelde ve merkezde olanlar vicdani ve ahlaki sorumluluklar vardr. Bir an önce bu ie el atsnlar. diye konutu.

Allah için dümdüz bir ovada 25 kilometrelik bir yol yapmak çok mu zor?

Cumhurbakan Erdoann stanbul-zmir otoyolu açlnda yapt konumada, Biz dalar deldik, Ferhatla irini buluturduk eklindeki sözlerini hatrlatan Öter, unlar söyledi:

Biz burada dalarn delinmesini istemiyoruz, denizlerin altndan geçitlerin yaplmasn istemiyoruz, yüksek köprüleri istemiyoruz, sadece dümdüz bir arazide 25 kilometrelik bir çevre yolu istiyoruz. Allah rzas için istiyoruz. Yani bu kadar m zor? Sivil toplum olarak ve sorumluluumuz gerei olarak bu iin peini asla brakmayacaz. Bunun takipçisi olacaz. Gerekirse sesimizi duyurmak için farkl eylemler yapacaz.

Ana Sayfaya Git