İsimlere sınırlama

Dernekler Kanunu'nda yapılan değişiklikle dernek adlarında “Şehit” ve “Gazi” kelimeleri de “Türk”, “Türkiye”, “Milli”, “Cumhuriyet”, “Atatürk” ve “Mustafa Kemal” kelimeleri gibi İçişleri Bakanlığının izniyle kullanılabilecek.

Haberler 25.12.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dernek isimlerinde ehit ve Gazi kelimeleri, suistimalin önlenmesi amacyla bundan böyle ancak Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk ve Mustafa Kemal kelimeleri gibi çileri Bakanl izniyle kullanlabilecek.

çileri Bakanlndan, bugünkü Resmi Gazetede yaymlanan Baz Kanunlarda ve 375 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun birçok alanda getirdii yeni düzenlemelerin ayrntlarna ilikin açklama yapld.

Dernekler Kanununun 28inci maddesinde yaplan deiiklikle dernek adlarnda ehit ve Gazi kelimelerinin, Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk ve Mustafa Kemal kelimeleri gibi çileri Bakanlnn izniyle kullanlabileceinin hüküm altna alnd belirtilen açklamada, yaplan deiiklikle kutsal kabul edilen ehit ve gazi kavramlarnn suistimalinin önlenmesi ve bu kelimelerin tad anlam ve kutsiyetin korunmasnn amaçland vurguland.

- Emniyet Tekilat Kanunundaki düzenleme

Kanunun 9uncu maddesiyle 3201 sayl Emniyet Tekilat Kanununun geçici 26nc maddesinde yaplan düzenlemeyle, yüksekokul veya daha aa derecede eitim durumuna sahip polis memurlarndan geçmiteki yasal düzenlemeler çerçevesinde B grubu amir olarak atanan ve 4 yllk üniversiteyi sonrasnda bitirenlerin, A grubu amir konumundaki Polis Akademisi mezunlar ile ayn süre ve artlarda terfi edebilmelerine imkan saland belirtildi.

Yaplan düzenlemeden halen B grubu polis amiri olarak görev yapan, 84ü bakomiser, 803ü komiser ve 24ü komiser yardmcs olmak üzere 911 amir snf personelin yararlanabilecei kaydedildi.

Açklamada, söz konusu düzenlemeyle, komiser yardmcs ve komiser rütbelerinde bir üst rütbeye terfi için 6ar yl beklemekte olan B grubu amirlerin, Kanunun yürürlüe girdii tarihten geçerli olmak üzere A grubu amirler için uygulanan 4er yllk bekleme sürelerine tabi olaca bildirildi.

Ayrca bakomiser rütbesinden emniyet amiri rütbesine yükselebilecek lisans mezunu B grubu amirler için uygulanan, A grubu amirlerden terfi edenlerin yüzde 10unu geçememe snrlamasnn da uygulamadan kaldrlaca ifade edildi.

Bapolis memurlar ile kdemli bapolis memurlarndan komiser yardmclna terfi edecekler için var olan 45 ya snr kaldrlarak daha önceden ya snrna takld için snava girme hakk elde edemeyen 2 bin 849 bapolisin komiser yardmcl snavna girme hakkn elde ettikleri belirtildi.

- Kabahatler Kanununda yaplan düzenlemeler

Kumar oynayan kiilere uygulanan idari para cezasnn da artrld belirtilen açklamada, halen 322 lira olarak uygulanan idari para cezas miktarnn bin liraya yükseltildii kaydedildi.

Öte yandan 5326 Sayl Kabahatler Kanununun 41inci maddesinde yaplan deiiklikle belediye snrlar dnda da çevre kirliliine neden olan irket atklarna kolluk birimlerince ilem yaplabilmesi ve idari para cezas uygulanabilmesine imkan saland belirtildi.

- hracatçlara kolaylk

Yaplan düzenlemeyle rekabet gücünü artrmak, d pazarlarla daha güçlü ilikiler kurmalarn kolaylatrmak amac ile ihracatçlara verilen hususi damgal pasaport hakk süresinin 2 yldan, belli bir ihracat rakamn yakalayanlar için 4 yla çkarld hatrlatld.

Düzenlemeyle ihracatçlarn hususi damgal pasaport sahibi olmalar ile vize bavurular srasnda yaanan zaman kayb, bavurularnn olumsuz sonuçlanmas, çok ksa süreli vize verilmesi gibi sorunlarn önüne geçildii bildirildi.

Bu hakla ihracatçlara, dünya ticaretinin yüzde 75ini gerçekletiren çok sayda ülkeye vizesiz giri imkan saland, ihracatçlarn yeni pazarlara girmeleri ve mevcut pazarlarda devamllklarnn kolaylatrld vurguland. Uygulamayla tek seferde birden fazla ülkeye i seyahati gerçekletirmek zorunda kalan ihracatçlarn zaman ve dolaysyla yaayacaklar ticari kayplarn da önüne geçilmesinin saland ifade edildi.

- Yabanc ülke makamlarnca verilen velayet ve vesayete ilikin kararlar

Yabanc makamlar tarafndan verilen vesayet ya da velayet kararnn kabulünde daha önce tanma ve tenfiz artnn arand hatrlatlan açklamada, yeni düzenleme ile yabanc makamlarca verilmi vesayet/velayet karar bulunanlarn yurt dndaki pasaport ilemlerinde yaadklar maduriyetlerin giderilmesi amacyla, bu kararlarn ilgili ülkede bulunan d temsilciliklerdeki pasaport ilemlerinde kabul edilmesinin saland kaydedildi.

- Mahkeme karar olmadan ad ve soyad deiimi süresi uzatld

19 Kasm 2017 tarihinde yaplan mahkeme karar olmadan ad ve soyad deiiklii yaplabilmesi düzenlemesine vatandalardan youn talep geldiinin alt çizilen açklamada, söz konusu düzenlemenin ardndan sürenin 3 yl daha uzatld, Cumhurbakanna da süreyi bir katna kadar uzatma yetkisi tannd belirtildi.

Soyad Kanununa aykr soyadlar ile yazm ve imla hatas veya düzeltme iareti kullanlmamasndan kaynaklanan anlam deiiklikleri bulunan ad ve soyadlarnn il veya ilçe idare kurullarnca bir defaya mahsus olmak üzere deitirilebilmesine olanak salayan düzenleme ile mahkemelerin i yükünün azaltldn kaydedilen açklamada, bunun yan sra maddeye eklenen yeni hükümle Bakanla iletilen youn talebin karlanmas ve vatandalarn yaad maduriyetlerin giderilebilmesi adna genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafndan gülünç karland deerlendirilen adlarn da mahkeme karar aranmakszn il veya ilçe idare kurullarnca deitirilebilmesine olanak tannd kaydedildi.

- çocuklarn Türk vatandal

Türk Vatandal Kanununa göre reit olmayan çocuklarn, ana ve babann Türk vatandalndan birlikte çkmas halinde ebeveynin irade ve talebi olmakszn Türk vatandaln dorudan kaybettii hatrlatlan açklamada, 2011-2019 yllar arasnda ebeveyne bal olarak 30 bin 799 çocuun Türk vatandaln kaybettii belirtildi.

Düzenleme ile çocuun üstün yarar gözetilerek, Türk vatandaln birlikte kaybeden anne ve babann çocuklarnn da Türk vatandaln resen kaybetmesi sonucunda oluan maduriyetlerin giderilmesinin amaçland açkland.

- Afetzedelere yaplan yardmlarda uygulama birlii saland

çileri Bakanl tarafndan yaplan açklamada, jeolojik yaps, topografyas ve iklim özellikleri nedeniyle afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk tayan bir corafyada bulunan Türkiyede deprem ve dier afetlerin gerçeklemesi durumunda konutlarn zarar gördüü yerlerde alnacak tedbirler ile yaplacak desteklerde Umumi Hayata Müessir Afetler Dolaysyla Alnacak Tedbirlerle Yaplacak Yardmlara Dair Kanun hükümlerinin uyguland hatrlatld.

7269 sayl Kanunun 29 uncu maddesinde afetler sonras konutlar zarar gören kiilere yaplacak destekler ve hak sahiplii ile ilgili hususlara dair hükümlerin bulunduu, söz konusu maddenin üçüncü fkrasnda Kendilerine ait olmayan arsa veya arazi üzerine inaat ruhsat almakszn bina ina eden yap sahipleri ile yer kaymas, su baskn, kaya dümesi ve benzeri sebeplerle imar plannda yap yaplmas sakncal olarak belirlenen yerlerde ruhsatsz olarak yaplan yaplarn sahipleri hak sahibi olarak kabul edilmez hükümlerinin yer ald ifade edildi.

Ayn maddeye 6305 sayl Afet Sigortalar Kanunu ile Zorunlu deprem sigortas kapsamndaki binalar için, bu Kanundan ve ilgili dier mevzuattan doan devletin konut kredisi açma ve bina yaptrma yükümlülükleri, zorunlu deprem sigortas yaptrlmam olmasnn tespit edilmesiyle birlikte ortadan kalkar hükümlerinin eklendii kaydedildi.

lgili hükümlerde belirtilen hususlara uymayan afetzedelere yardm yaplamadndan, ayn bölgedeki afetlerde yaplacak i ve ilemlerde uygulama birlii salanmas açsndan ve sosyal devlet ilkesi gereince, 7269 sayl Kanunun Geçici 26nc maddesinde düzenleme yapld belirtilen açklamada, u ifadelere yer verildi:

7269 sayl Kanunun geçici 26nc maddesinde yaplan düzenleme ile Denizli ili Acpayam ilçesinde 20 Mart 2019 tarihinde, Malatya ili Arguvan ilçesinde 21 Mart 2019 tarihinde, Elaz ili Sivrice ilçesi ve çevresinde, Malatya ili Doanyol ve Pütürge ilçelerinde 4 Nisan 2019 tarihinde, Denizli ili çardak ilçesi ve çevresinde, Denizli ili Bozkurt ilçesinde, Afyonkarahisar ili Dazkr ilçesinde 8 Austos 2019 tarihinde meydana gelen deprem afetlerinde, kendilerine ait olmayan arsa veya arazi üzerine inaat ruhsat almakszn bina ina eden yap sahipleri ile zorunlu deprem sigortasn yaptrmam afetzedelerin de borçlandrmalar yaplmak kaydyla hak sahibi olmalar salanmaktadr. Söz konusu düzenleme ile sosyal devlet ilkesi ve ayn bölgelerdeki afetlerde yaplacak i ve ilemlerde uygulama birlii salanmas amaçlanmtr. Bununla birlikte, yaplan düzenleme ile Denizli, Malatya, Elaz ve Afyonkarahisar illerindeki vatandalara destek salanaca öngörülmektedir.

- Bamllkla mücadele

Koruma amacyla özgürlüün kstlanmasna ilikin hükümler çerçevesinde baml kiinin zorunlu tedaviye sevk edilmesi için gerekli bürokratik ilemlerin çok uzun zaman ald ve bunun için de bir vasi kararnn gerektii hatrlatlan açklamada, tedaviye muhtaç uyuturucu madde bamllarnn, bata aileleri ve toplum açsndan genel güvenlik sorunu oluturduu vurguland.

çok sayda baml ailesinin çocuklarnn zorunlu olarak tedavi veya gözetim altna alnmasn istedii belirtilen açklamada, Türk Medeni Kanununun 436nc maddesine yaplan deiiklikle vatandalarn kayglarnn giderilmeye çalld ifade edildi.

Açklamada öyle denildi:

Bu tedbir bir bakmdan kiinin korunmas amacyla getirilen bir düzenlemedir. Söz konusu deiiklikle, kiinin bir salk kuruluuna yerletirilebilmesi ve resmi salk kurulu raporunun alnabilmesi için hekim ön raporu usulü düzenlenmekte, kiinin salk kuruluunda bulundurulabilecei süre 20 günle snrlandrlmaktadr. Yine bu süre zarfnda, gerekmesi halinde, gerekli tbbi müdahalelerin yaplmas, vücuttan kan veya benzeri biyolojik örneklerle kl, tükürük, trnak gibi numunelerin alnabilmesi imkan getirilmektedir. Ayrca madde kapsamnda alnan kararlarn icras için gerektiinde ilgili kii hakknda zor kullanlabilmesi ve salk görevlilerinden gerekli tbbi yardm alnabilmesi öngörülmektedir.

Ana Sayfaya Git