40 yıl sonra buluştular!

Avrupa'da yaşayan Midyatlı Süryaniler, yıllar sonra ata toprağına geldi

Haberler 02.09.2018 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MARDNin Midyat ilçesinde yaarken, 1970li yllarda, çeitli nedenlerden dolay yurt dna göç eden 30 Süryani, yaklak 40 yl sonra adm attklar ata topranda, akrabalar ve köylüleri ile bir araya gelip hasret giderdi.

Midyata bal Süryani Bethkustan köyünde yaayan Favlus Akta, yaklak 40 yl önce Almanya ve sveçe göç eden ve burada yaamlarn sürdüren Süryanilerin, anavatanlarna gelip akrabalar ile hasret gidermelerini, gençlerin birbirleriyle tanmalarn ve kaynamalarn salad. adam Favlus Aktan, merkezi Almanyann Heilbronn kentinde bulunan Süryani Turabdin Kültür Dernei Bakan Gebro Mirza ile yapt görümeler sonucunda, Almanya ve sveçte yaayan 30 kiilik Süryani grubu, Midyata geldi.

Yllar önce büyüklerinin ayrld Midyatn Bethkustan ve zbrak köylerine ilk kez ayak basan Süryani gençler, burada yaayan akrabalar ile hal sahada dostluk ve kaynama maç yapt. Özel bir tesisteki maçta Midyatl Süryani gençler ile yurt dndan gelen Süryani gençler kar karya geldi. Oldukça keyifli ve elenceli geçen maç 11 eitlikle sonuçland. Maçn ardndan her iki takmn oyuncular saha içinde birbirlerine sarlp, kutlad.

YILLAR SONRA BULUTULAR

Almanyada faaliyet gösteren Süryani Turabdin Kültür Dernei Bakan Gebro Mirza, ilk kez ata toprana gelen gençlerin çok mutlu olduunu belirterek, öyle dedi:

Almanyadan geldik. Bizim gençlerimiz ile burada doan gençlerin birbirlerini tanmalar için bu dostluk maçn düzenledik. Baz gençlerimizden yalar 36 olanlar, daha buray görmemiler. Bazlar 20 yldr, 25 yl olanlar var ve daha buray görmemiler. lk kez buraya geliyorlar, memlekete gelmekten dolay çok mutlu oldular. lk kez gelen gençlerimiz bu organizasyondan çok mutlu oldular. Ben de 23 yl aradan sonra geldim. nsan, yerini, topran görmediinde sanki ate var insann yüreinde. Ama buraya geldiinde kültürünü, akrabalarn, köylülerini gördüünde memleket sevgisi artyor. çok mutlu olduk, hepsi ho gelmiler. Sadece bir defaya mahsus deil, devaml bunun olmasn istiyoruz. Her sene bu ekilde bir grubun, baka derneklerin, köylülerin de gelmesini istiyoruz. Buradan onlara çarm yerinizi unutmayn, her sene gelin, bu turlar düzenleyin, gençleri dolatrn. Babalarn dedelerinin doduu yerleri unutmasnlar. Avrupada yaayan Süryanilerden isteimiz anavatanlarn, yerlerini unutmasnlar.

Ana Sayfaya Git