43 kadın kanserden kurtuldu

Şırnak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) yaptığı çalışma ile bin 301 vatandaş taramadan geçirildi. Erken tanı sayesinde 43 kadın, kolon ve rahim ağzı kanserinden kurtuldu.

Haberler 24.09.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakta salk görevliler araçlarla ilçe ve köyleri gezip kadnlar bilgilendirmeye balad. Yaplan bilgilendirmelerin ardndan kadnlar, bulunduklar köylerden alnarak rnak Devlet Hastanesi bünyesindeki KETEM birimine getirilip, mamografisi çekilerek, HPV rahim az kanseri, gaitada gizli kan testi yaplyor.

43 kadna erken tan konuldu

KETEMde uygulanan ve tamamen ücretsiz testlerle kanser riski tespit edilen kadnlara erken tedavi uygulanyor. Meme kanseri için 40-69 ya aralndaki kadnlar, rahim az kanseri taramas için 30-65 ya aralndaki kadnlar, kolon kanseri için ise 50-70 ya aralndaki tüm kadn ve erkekler kanser tetkiklerini KETEM birimi içerisinde yaptrabiliyor. KETEM çalanlar, belirtilen ya aralndaki tüm kadn ve erkeklerin herhangi bir rahatszl olmasa bile muayene ve testlerini yaptrmalarna vurgu yaparken, erken tehisin hayat kurtardna dikkati çekiyor. Ayrca özellikle meme kanseri konusunda kadnlar bilgilendirici eitimler verilerek kendi kendilerini muayene etmeleri salanyor.

Ana Sayfaya Git