55 yıl sonra!

MARDİN'de, 'kartal yuvası' olarak bilinen, tepesindeki NATO'ya ait radar nedeniyle 55 yıldır halka kapalı olan Mardin Kalesi'nin turizme kazandırılması için Milli Savunma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar sürüyor.

Haberler 02.04.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydouda, ezan ve çan sesinin birbirine kart, dillerin ve dinlerin kenti olarak bilinen Mardinde, herkes 1963 ylnda tepesine konulan NATO radar nedeniyle halka kapatlan Mardin Kalesinin ne zaman turizme kazandrlacan konuuyor. Yaklak 3 bin yllk geçmii olan kalenin halka açlmas için Cumhurbakan, Babakan, Milli Savunma ve Milli Eitim Bakanlna mektuplar yazan Ak Parti Milletvekili Orhan Mirolu, Mardinin, tpk Kudüs ve Venedik gibi, UNESCO Dünya Kültür Mirasn çoktan hak eden bir ehir olduunu, ancak 30 yldr devam eden terör saldrlaryla anlmasnn bu ehrin sahip olduu tarihi mirasn hem dünyada, hem Türkiyede kefedilmesini engellediini söyledi.

KALENN HALKA VE DÜNYAYA KAPALI KALMASI NSANI HAYIFLANDIRIR

Mektubunda, teröre kar son iki yldr baarl bir mücadele yürütüldüünü, hem kentte, hem de bölgede kayda deer bir normalleme ve turizm hareketlilii baladn vurgulayan Mirolu u ifadeleri kulland:

Mardin, tarihi ve kültürel dokusuyla, sadece ülkemizin deil, kann ve savalarn bir türlü sona ermedii Ortadounun da bar modeli olabilecek dinamiklere ve mirasa sahip bir ehrimizdir. Ve Mardin ehri, her eyden önce, Mardin Kalesi demektir. Mardin Kalesine çkp, uçsuz bucaksz Mezopotamya ovasna baktktan sonra, insan nasl olur da Mardin Kalesinin hala vatandalara ve dünyaya kapal olmasna gerçekten hayflanr ve üzüntü duyar. Kalede yürütülen kaz çalmalarnda ortaya çkarlan buluntular, Ortaça slami dönem karakterlidir. Bu buluntular, Emeviler, Eyyubiler, Artuklular, Memlüklüler, lhanllar, Akkoyunlular ve Osmanllar dönemine tarihlenmitir. Ama kalenin gerçek tarihi, kaz çalmalarnn tamamlanmasyla ortaya çkarlacaktr. 1963 ylna kadar halka açk olan Mardin Kalesi, bu tarihten sonra NATO anlamalar çerçevesinde ina edilen radarla beraber halka kapatlmtr. O tarihten sonra da kale, Milli Savunma Bakanlna bal askeri bir alan olarak deerlendirilmitir. Kültür ve Turizm Bakanlmz, Kalenin Turizm bakanlna devredilmesi amacyla 2008 ylnda talepte bulunmutur. Milli Savunma Bakanl, buna kar ayn mevkide yer alan Cuma Tepede bir radarn ina edilmesi halinde bu talebin karlanaca cevabn vermitir. Üç yl sonra da, Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan, Babakan olarak 7 Haziran 2011de Mardin mitinginde halka yapt hitapta, kalenin turizme açlmas için talimat verdiini açklam ve öyle demitir: Talimat verdim. Hava Radar Komutanl, baka bir yere tanacak. Bu açklamadan sonra, iki bakanlk arasndaki yazmalar yeniden balam, ama bugüne kadar sonuç alnamamtr. Mardin Kalesinin Kültür-Turizm Bakanlna devredilmesi, bu alann bir Arkeoloji Park haline gelmesi, Mardinin UNESCO dünya miras listesine girmesi için de son derece önemlidir.

YA TAINACAK, YA DA RADAR DIINDAK ALAN HALKA AçILACAK

Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolu, Mardin Kalesinin halka açlmas için çalmalarn sürdüünü, kaledeki radarn ya tanacan ya da radarn bulunduu ksm dnda kalan kalenin yüzde 80-90lk ksmnn halka açlacan belirterek, Kaledeki radar, 1950lerin teknolojisi ile yaplm. imdi Suriye snrnda yaplan duvarlarla birlikte modern teknoloji ile ayn ilevi görecek sistemler kuruluyor. Kalenin halka açlmas için Milli Savunma Bakanlmzn çalmas sürüyor. Kaledeki radar ya baka yere tanacak, ya da ilk etapta kelenin büyük ksm halka açlacaktr. Bölgede yaanan terör ve güvenlik sorununu, bu kalenin halka açlmasn güvenlik ile badatran bürokratik bir direnç var sanki. Ama artk bölgede güvenlik ve terör sorunu büyük ölçüde almtr. Mardin Kalesinin halka açlmas ve turizme kazandrlmas önünde hiçbir engel yoktur. Yaplan çalmalar takip ediyorum ve ksa zamanda sonuç vereceini umuyorum dedi.

GENELKURMAYDAN BR HEYET, KALEDE NCELEME YAPMI

Kültür ve Turizm Bakanlnn kalenin kendilerine devredilmesi için Milli Savunma Bakanlna bavuru yapmas ve Cumhurbakan Erdoann kalenin halka açlmas için talimat vermesinin ardndan Genelkurmay Bakanlndan bir heyetin bir süre önce kente gelerek kalede incelemelerde bulunduu belirtildi. Mardin Kalesi ve radarn tanmas düünülen Cuma Tepesinde (eyh eran) uzmanlarn inceleme yapp, ölçümler yaptklar kaydedildi. Uzmanlarn, incelemenin ardndan hazrlayacaklar raporu Milli Savunma Bakanlna sunacaklar bildirildi.

Ana Sayfaya Git