612 yıllık minare yeni yerinde yükseliyor

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı alanında kaldığı için taşları sökülerek arkeoparka taşınan Süleyman Han Camisi'nin taş kapı ve çeşme bölümü yeni yerine yerleştirildi.

Haberler 21.05.2019 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann tarihi Hasankeyf ilçesinde yapm tamamlanan Ilsu Barajndan etkilenen ve arkeoparka tanan Süleyman Han Camisinin 612 yllk minaresi yeni yerinde yükseliyor.

Devlet Su leri (DS) tarafndan yapm tamamlanan, Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) vizyonu olan Ilsu Baraj ve HES projesinden etkilenen Batmann Hasankeyf ilçesinde tarihin, çevresel ve kültürel deerlerin korunmas, gelecek nesillere aktarlmas için balatlan çalmalar sürüyor.

Baraj gölü sahasndan çkarlan Hasankeyfteki tarihi eserlerin tand yeni yerleim biriminde güçlendirme ve ina çalmalar sürüyor.

Bu kapsamda talar sökülerek arkeoparka tanan, 1407 ylnda Süleyman Han tarafndan ina ettirilen Süleyman Han Camisinin 132 sradan oluan 36 metre yüksekliindeki minaresinin yeniden inas devam ediyor.

Minarenin 101 metresi numaralandrlm talarn titizlikle birletirilmesiyle yeniden örüldü.

Talarn aslna uygun ekilde birletirilmesi için mart aynda balanan çalmalarn yaklak bir ay daha sürmesi bekleniyor.

çalmalar sfr hasarla titizlikle sürüyor

DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, Ilsu Projesi kapsamnda yürütülen kültürel faaliyetler kapsamnda Hasankeyfteki ant eserlerin tama ve koruma çalmalarnn devam ettiini söyledi.

1407 ylnda Eyyubi Sultan Süleyman Han tarafndan ina ettirilen cami ve minaresinin yeni yerinde yapmnn ve korunmas için çalmalarn devam ettiini dile getiren Kösal, Süleyman Han Camisinin minaresi 132 sradan olumaktayd. Bunu özel tekniklerle tek tek sökerek yeni yerine tadk ve inasna baaladk. u anda 132 srann 101 sras tamamland. Sfr hasarla devam eden çalmalarmz titizlikle sürüyor. dedi.

Süleyman Han Camisinin aslna uygun örnei ina edilecek

Kösal, çalmalar kapsamnda bütünsel olarak tanan tarihi caminin kap ve çemesinin yeni yerindeki yerletirme ileminin tamamlandn belirtti.

Süleyman Han Camisi ve Koç Camisinde bulunan alç süslemelerin de özel tekniklerle müzeye tandn dile getiren Kösal, Süleyman Han Camisinin de aslna uygun bir örneini yeni yerinde ina ederek çalmamz tamamlayacaz. Böylece Süleyman Han Camisi minaresi, ta kap ve çemesiyle arkeoparktaki yerini alm olacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git