80 bin kadına sağlık eğitimi!

Vali Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un kordine ettiği "Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" kapsamında, 505 bin kadına ulaşılırken, 80 bin kadına "sağlık eğitimi" verildi.

Haberler 08.03.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Valisi Hüseyin Aksolun ei Hülya Aksoy koordinatörlüünde 20.03.2015 tarihinde hayata geçirilen Kadn Sal Eitim Projesi ile, Diyarbakr il genelinde 505 bin 208 kadna ulalrken, 80 bin kadna ise Salk eitimi verildi.

Aksoy, Kadn Sal Eitim Projesini daha önce bulunduu Mula, Mersin ve Samsun illerinde hayata geçiren ve baarl sonuçlar elde eden Projenin koordinatörü bayan Aksoy, ayn projesi Diyarbakr merkez ve tüm ilçelerinde yürütttü. Halk Sal Müdürlüü bünyesinde görevli doktor ve dier salk personelinden oluan toplam 62 kiilik eitim ekibiyle, iki yldan buyana çalmalar aralksz olarak sürdürüyor.

15-69 Ya Aras Kadnlara Salk Eitimi Verildi

Diyarbakr Kadn Sal Eitim Projesi ile;

1- Meme ve rahim az kanserine kar toplumsal farkndalk oluturmak,

2- 2-Ulusal Kanser Tarama Programna göre Salk Bakanlmz tarafndan Aile Sal Merkezleri ve KETEMde ücretsiz sunulan tarama hizmetlerinden kadnlarmzn yararlanmasn salamak,

3- 20-69 ya aras tüm kadnlarmza KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) yapmasn öretmek,

4- 20-40 ya aras kadnlarmzn 2 ylda bir, 40-69 ya aras kadnlarmzn ylda bir KMM ( klinik meme muayenesi) yaptrmasn salamak,

5- 40-69 ya aras tüm kadnlarmza 2 ylda bir mamografi çekilmesini salamak,

6- 30-65 ya aras kadnlarmzn 5 ylda en az bir defa PAP SMEAR / HPV TESTi yaptrmasn salamak,

7- Meme veya serviks kanseri tespit edilen kadnlarmza rehabilitasyon çalmalar kapsamnda, çeitli etkinlikler düzenleyerek sosyal ve psikolojik destek salamak, ve kadn üreme sal, cinsel yolla bulaan hastalklar, normal doum ve emzirmenin önemi, salkl beslenme ve obeziteden korunma, menopoz, sigara bamll ve sala zararlar, kadna yönelik iddet gibi kadn sal ile ilgili konularda eitim verilerek farkndalk oluturmak böylece toplumda bu konuda davran deiiklii amaçlanmtr.

Ayrca, 15-19 ya grubundaki genç kzlarmza ve kadnlarmza yönelik bir sunum hazrland. Bu sunumda, meme kanseri, rahim az kanseri, sigarann sala zararlar, salkl beslenme, kadna yönelik iddet gibi kadn sal ile ilgili konularda eitim verilerek bu ya grubundaki gençlerimizin bilinçlendirilmesi hedeflendi.

Kadn Sal Eitimi Proje Kapsamnda 80295 Kadna Ulald

Yaplan çalmalar kapsamnda bugüne kadar;

1- 80.295 kadna salk eitimi verildi. Eitim sonunda talep eden kadnlara konunun uzman olan doktorlar tarafndan klinik meme muayenesi de yapld.

2- Gönüllü meme muayenesi yaplan 850 kadnn, 175inde üpheli durum tespit edilerek mamografi ve dier ileri tetkikler için ilgili merkezlere yönlendirildi.

Gezici kanser tarama aracnda 250 kadna mamografi çekildi

Proje kapsamnda Salk Bakanl Türkiye Halk Sal Kurumu Kanser Daire Bakanl tarafndan ilimize gönderilen Pembe Prenses kanser tarama arac 23 Mays 2016 tarihinde ilimize bal Ergani ilçemizin Devlet Hastanesi bahçesinde kurulmutur. Ayn gün Kadn Sal Eitim Projesi kapsamnda Bekir Aral Anadolu Lisesi konferans salonunda geni katlml proje eitim toplants yaplarak, eitim toplantsndan sonra 40-69 ya aras 60 kadnmza mamografi çekimi yapld. 24-27 Mays 2016 tarihleri arasnda ise Pembe Prenses kanser tarama arac, Merkez Kayapnar lçesinde bulunan bir al veri merkezinin önünde kurularak, 190 kadna mamografi çekildi. Mobil Kanser Tarama arac tarafndan Mamografi çekimi yaplan toplam 250 kadndan 22sinde üpheli bulguya rastland. Bu kadnlara gerekli bilgilendirme yaplarak, ileri tetkik ve tedavi için uygun merkezlere yönlendirildi.

Normal Doum Ve Doum Sonras Emzirme

Proje kapsamnda kadnlara yönelik verilen eitimlerde normal doum yoluyla dünyaya gelen bebeklerin ve normal yollarla doum yapan annenin daha salkl olduu, bebeklerin baklk sisteminin daha erken gelitii, annenin günlük hayata daha erken döndüü, normal doumda anne ve bebek ölümlerinin orannn daha az olduu anlatld. Normal doumun yan sra doum sonras emzirmenin anne ve bebek açsndan faydalar anlatld. Anne sütü alan bir bebein baklk sisteminin hzl bir ekilde gelitii, anne sütünün bebeklerin normal büyümesini ve gelimesini salayacak en ideal yapda olduu konusunda bilgilendirme yapld ve annelerin bebeklerini emzirirken nasl bir yöntem izlemeleri konusunda detayl açklamalar yapld.

Kadna Yönelik iddetin çeitleri ve hukuku haklar

Proje kapsamnda kadnlara yönelik iddet ve iddetin çeitleri olarak; fiziksel iddet, cinsel iddet, psikolojik iddet, ekonomik iddet ve sözlü iddet hakknda bilgilendirmeler yapld. iddete maruz kalan kadnlara hangi kurumdan ne tür hizmetler alabilecei, hangi yollara bavurmas gerektii ve ilimizde faaliyet gösteren iddet Önleme ve zleme Merkezinin faaliyetleri konusunda bilgilendirme yapld.

Kadnlarmzn Obeziteden Korunmas çin Bilgiler Verildi

Kadn Sal Eitimi Projesi kapsamnda, kadnlara yönelik olarak verilen eitimlerde çamzn önemli salk sorunlarndan biri olan Obozite ve Obozitenin tetikledii hastalklar hakknda bilgilendirmeler yapld. Kadnlara Oboziteden korunma yollar ve nedenleri konusunda bilgiler verildi. Ayrca Oboziteden korunmak adna çocukluktan balayarak alnmas gereken tedbirler anlatld.

Kadn Üreme Sal ve Cinsel Yolla Bulaan Hastalklar

Eitimlerde kadnlara yönelik olarak salkl üreme konusunda alnabilecek tedbirler, salkl bir gebelik ve doum için alnmas gereken önlemler konusu uzmanlar tarafndan kadnlara ayrntl bir ekilde anlatld. Ayrca hazrlanan sunumda cinsel yolla bulaan hastalklar konusuna da yer verildi.

Ana Sayfaya Git