Görüş Bildir

80 bin kadına sağlık eğitimi!

Vali Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un kordine ettiği "Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" kapsamında, 505 bin kadına ulaşılırken, 80 bin kadına "sağlık eğitimi" verildi.

80 bin kadına sağlık eğitimi!

İl Valisi Hüseyin Aksol'un eşi Hülya Aksoy koordinatörlüğünde 20.03.2015 tarihinde hayata geçirilen “Kadın Sağlığı Eğitim Projesi” ile, Diyarbakır il genelinde 505 bin 208 kadına ulaşılırken, 80 bin kadına ise "Sağlık eğitimi" verildi.

Aksoy, Kadın Sağlığı Eğitim Projesini daha önce bulunduğu Muğla, Mersin ve Samsun illerinde hayata geçiren ve başarılı sonuçlar elde eden Projenin koordinatörü bayan Aksoy, aynı projesi Diyarbakır merkez ve tüm ilçelerinde yürütttü. Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde görevli doktor ve diğer sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişilik eğitim ekibiyle, iki yıldan buyana çalışmaları aralıksız olarak sürdürüyor.

‘15-69 Yaş Arası Kadınlara Sağlık Eğitimi Verildi’

Diyarbakır Kadın Sağlığı Eğitim Projesi ile;

1-        Meme ve rahim ağzı kanserine karşı toplumsal farkındalık oluşturmak,

2-        2-Ulusal Kanser Tarama Programına göre Sağlık Bakanlığımız tarafından Aile Sağlığı Merkezleri ve KETEM’de ücretsiz sunulan tarama hizmetlerinden kadınlarımızın yararlanmasını sağlamak,

3-        20-69 yaş arası tüm kadınlarımıza KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) yapmasını öğretmek,

4-        20-40 yaş arası kadınlarımızın 2 yılda bir, 40-69 yaş arası kadınlarımızın yılda bir KMM ( klinik meme muayenesi)  yaptırmasını sağlamak,

5-        40-69 yaş arası tüm kadınlarımıza 2 yılda bir mamografi çekilmesini sağlamak,

6-        30-65 yaş arası kadınlarımızın 5 yılda en az bir defa PAP SMEAR / HPV TEST’i yaptırmasını sağlamak,

7-        Meme veya serviks kanseri tespit edilen kadınlarımıza rehabilitasyon çalışmaları kapsamında, çeşitli etkinlikler düzenleyerek sosyal ve psikolojik destek sağlamak, ve kadın üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, normal doğum ve emzirmenin önemi, sağlıklı beslenme ve obeziteden korunma, menopoz, sigara bağımlılığı ve sağlığa zararları, kadına yönelik şiddet gibi kadın sağlığı ile ilgili konularda eğitim verilerek farkındalık oluşturmak böylece toplumda bu konuda davranış değişikliği amaçlanmıştır.

Ayrıca, ‘15-19’ yaş grubundaki genç kızlarımıza ve kadınlarımıza yönelik bir sunum hazırlandı. Bu sunumda, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, sigaranın sağlığa zararları, sağlıklı beslenme, kadına yönelik şiddet gibi kadın sağlığı ile ilgili konularda eğitim verilerek bu yaş grubundaki gençlerimizin bilinçlendirilmesi hedeflendi.

‘Kadın Sağlığı Eğitimi Proje Kapsamında 80295 Kadına Ulaşıldı’

Yapılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar;

1-        80.295 kadına sağlık eğitimi verildi. Eğitim sonunda talep eden kadınlara konunun uzmanı olan doktorlar tarafından klinik meme muayenesi de yapıldı.

2-        Gönüllü meme muayenesi yapılan 850 kadının, 175’inde şüpheli durum tespit edilerek mamografi ve diğer ileri tetkikler için ilgili merkezlere yönlendirildi.

‘Gezici kanser tarama aracında 250 kadına mamografi çekildi’

Proje kapsamında Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından ilimize gönderilen “Pembe Prenses” kanser tarama aracı 23 Mayıs 2016 tarihinde ilimize bağlı Ergani ilçemizin Devlet Hastanesi bahçesinde kurulmuştur. Aynı gün Kadın Sağlığı Eğitim Projesi kapsamında Bekir Aral Anadolu Lisesi konferans salonunda geniş katılımlı proje eğitim toplantısı yapılarak, eğitim toplantısından sonra 40-69 yaş arası 60 kadınımıza mamografi çekimi yapıldı. 24-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında ise “Pembe Prenses’’ kanser tarama aracı, Merkez Kayapınar İlçesinde bulunan bir alış veriş merkezinin önünde kurularak, 190 kadına mamografi çekildi. Mobil Kanser Tarama aracı tarafından Mamografi çekimi yapılan toplam 250 kadından 22’sinde şüpheli bulguya rastlandı. Bu kadınlara gerekli bilgilendirme yapılarak, ileri tetkik ve tedavi için uygun merkezlere yönlendirildi.

‘Normal Doğum Ve Doğum Sonrası Emzirme’

Proje kapsamında kadınlara yönelik verilen eğitimlerde normal doğum yoluyla dünyaya gelen bebeklerin ve normal yollarla doğum yapan annenin daha sağlıklı olduğu, bebeklerin bağışıklık sisteminin daha erken geliştiği, annenin günlük hayata daha erken döndüğü, normal doğumda anne ve bebek ölümlerinin oranının daha az olduğu anlatıldı. Normal doğumun yanı sıra doğum sonrası emzirmenin anne ve bebek açısından faydaları anlatıldı. Anne sütü alan bir bebeğin bağışıklık sisteminin hızlı bir şekilde geliştiği, anne sütünün bebeklerin normal büyümesini ve gelişmesini sağlayacak en ideal yapıda olduğu konusunda bilgilendirme yapıldı ve annelerin bebeklerini emzirirken nasıl bir yöntem izlemeleri konusunda detaylı açıklamalar yapıldı.

‘Kadına Yönelik Şiddetin Çeşitleri ve hukuku haklar’

Proje kapsamında kadınlara yönelik şiddet ve şiddetin çeşitleri olarak; fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet ve sözlü şiddet hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Şiddete maruz kalan kadınlara hangi kurumdan ne tür hizmetler alabileceği, hangi yollara başvurması gerektiği ve ilimizde faaliyet gösteren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinin faaliyetleri konusunda bilgilendirme yapıldı.

‘Kadınlarımızın Obezite’den Korunması İçin Bilgiler Verildi’

Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi kapsamında, kadınlara yönelik olarak verilen eğitimlerde çağımızın önemli sağlık sorunlarından biri olan Obozite ve Obozite’nin tetiklediği hastalıklar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Kadınlara Obozite’den korunma yolları ve nedenleri konusunda bilgiler verildi. Ayrıca Obozite’den korunmak adına çocukluktan başlayarak alınması gereken tedbirler anlatıldı.

‘Kadın Üreme Sağlığı ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar’

Eğitimlerde kadınlara yönelik olarak sağlıklı üreme konusunda alınabilecek tedbirler, sağlıklı bir gebelik ve doğum için alınması gereken önlemler konusu uzmanlar tarafından kadınlara ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Ayrıca hazırlanan sunumda cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusuna da yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi