Yarım asırlık değirmen sayesinde 7 çocuğunu okutuyor

Şırnak'ın Silopi ilçesinde babası tarafından kurulan değirmeni 30 yıldır işleten Salih Sinan, kazancı ile geçimini sağlamanın yanı sıra çocuklarının eğitim masraflarını da karşılıyor.

Haberler 29.05.2020 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doruklu köyünde yaayan Sinann babas, 50 yl önce Silopi-Cizre kara yolunun 15. kilometresindeki 70 metrekarelik kapal alanda, Nerdu çayndan bir kilometre uzaklktaki dereden, kanal vastasyla getirilen suyla dönen deirmen kurdu.

Babasnn 30 yl önce vefat etmesiyle ii devralan 13 çocuk babas Sinan, k aylarnda tahin üretiyor, yaz aylarnda ise un öüterek geçimini salyor.

Sinan ekmeini kazand deirmen sayesinde 2si üniversitede olmak üzere 7 çocuunu okutmann da gururunu yayor.

YARIM ASIRLIK DERMENN çARKI DÖNMEYE DEVAM EDYOR

Salih Sinan, AA muhabirine Kürtçe yapt açklamada, daha önce kamyon oförlüü yaptn ve Iraka yük tadn belirterek, babasnn vefatnn ardndan deirmeni iletmeye baladn söyledi.

Deirmenciliin dede meslei olduunu dile getiren Sinan, baba yadigar deirmeni iletiyor olmaktan memnuniyet duyduunu belirtti.

Sinan, k aylarnda çevredeki vatandalarn susam getirdiini, onlar öüterek tahine dönütürdüünü anlatarak, yaz aylarnda ise un öüttüünü aktard.

Ürettikleri tahini, özellikle Iraka giden oförlerin tercih ettiini ifade eden Sinan, Artk geçimimi buradan salyorum. 13 çocuumdan 7si okula gidiyor. çocuklarmdan biri Vanda dieri de anlurfada üniversitede okuyor. El emeiyle ilettiimiz bu su deirmeni sayesinde geçimimi de salyorum, çocuklarmn okul masraflarn da karlyorum. dedi.

Sinann olu Nurettin de (26) babasna bo zamanlarnda destek olduunu belirterek, bölgede ender olan ve suyla çalan deirmenlerinin vatandalar tarafndan tercih edildiini aktard.

K aylarnda günde 120 kilogram tahin ürettiklerini anlatan Sinan, Kilogramn 35 liraya satyoruz. Kn da un öüterek kazancmz salyoruz. Eskiden vatandalar elektrikle üretilen tahini Iraktan alyordu. Bu ta deirmenini ilettiimizden beri kimse yurt dndan tahin almyor, bizi tercih ediyorlar. diye konutu.

Dedelerimizden kalan bu eseri yaatmak istiyoruz. diyen Sinan, ta deirmenin geçim kaynaklar olduunu dile getirdi.

VATANDA MEMNUN

Cizre ilçesinden tahin almak için köye gelen müterilerden Selami Nur ise eski yöntemle tahin hazrlandn duyup, geldiini söyledi.

Nur, Bu tahinin hem kokusu hem de lezzeti çok farkl ve güzel. Bu tahinden çok memnunuz. Tahin almak için bu kadar yol geliyoruz. Fabrika üretiminden kat kat daha daha lezzetli. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git