Aileler mutluysa toplumda mutlu!

Güzeloğlu, “Bu insanlık dışı ahlak dışı İslam’ın ve inancımızın tam karşıtı olan yaklaşımda nice kadınlarımızı kaybediyoruz" derken, "Hiçbir şekilde izahı açıklaması olmayan, bu insanlık dışı tutuma nasıl savruluyor nasıl geliyoruz" diye sorguladı.

Haberler 26.11.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Kadn ve Aile Hizmetleri Daire Bakanlnn 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Günü dolaysyla düzenledii Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek paneli gerçekleti. Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleen panele l Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, ei Aye Güzelolu, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal, Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Erylmaz, l Emniyet Müdürü ükrü Yaman, MHP Diyarbakr l Bakan Cihan Kayaalp, Oda Bakanlar, kamu kurum müdürleri, kentte faaliyet yürüten STK temsilcileri ve kadnlar katld.

Panelin yapld salonun giriine stant kuran Büyükehir Belediyesi, kadna iddetle mücadeleyi anlatan broür, çkartma ve magnet datt. Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek paneli 1 dakikalk sayg duruu ve ardndan okunan stiklal Mar ile balad.

nanç ve deerlerimiz hiçbir iddeti tasvip etmiyor

Vali Güzelolu, kadna yönelik iddete kar farkndalk oluturmak ve bu davrann önlenmesi amacyla bir arada olduklarn söyledi. nanç, ahlak ve deerlerin kadna yönelik iddeti tasvip etmediinin altn çizen Güzelolu, aksine inanç ve deerlerinin yaratlm her canlya merhamet etmeyi, onunla kucaklamay ve yaatmay buyurmakta olduunu belirtti. Her fedakarl yapabilecek bir durumdan bugün iddet sarmalna gelinen noktay sorgulayan Güzelolu, Bu insanlk d ahlak d slamn ve inancmzn tam kart olan yaklamda nice kadnlarmz kaybediyoruz. Hiçbir ekilde izah açklamas olmayan, bu insanlk d tutuma nasl savruluyor nasl geliyoruz. Bunu çok dikkatle düünmek ve bunun üzerinde bata eitim olmak üzere hassasiyetle durmamz gerekiyor. Sadece bu yanl knamak bunun kötü olduunu söylemek maalesef ki yetmiyor. Belki de iddeti kadna iddet diye ayrmakta gerekmiyor. iddeti hayatn her alanndan dlamak sevgi dolu bir dünyay oluturmak ve bunun için çalmak gerekiyor. Bu bir hayat anlay olarak hayatn her alannda ve her annda bizlere egemen olmas gereken bir hayat düsturu bir yaam anlay bir davran ve bir tutum zenginlii olarak yaamak gerekiyor dedi.

iddet konusunda herkes kendini sorgulamal

Bugün hayatn her alannda sevgisizlik ve iddeti yaanyorsa herkesin eksiklii olduuna dikkati çeken Vali Güzelolu, Bu konudaki her birimize düen sorumluluumuzu yerine getirmemektendir ve belki de deitirmekte tam bu noktada balamas gereken ite böylesi bulumalarla herkesin ve hepimizin üzerine düeni önce anlamak ve sonra bu anladmz dorultuda davranmaktan gelmektedir. Okullarmzdan evlerimizden çaltmz yerlerden davranmz gerçekletirdiimiz her türlü ilikiden balayarak bu deiimi bu dönüümü gerçekletirmek zorundayz. Sevgiyi saygy anlay egemen klmalyz. Yaratlm en deerli ve erefli mahluk olan insan hele özellikle cennetin ayaklarnn altna serilen annelerimizi elerimizi kardelerimizi kzlarmz bu cahilliin dnda deerlendirmeli ve bamza taç yapmalyz. Onlar en deerli varlmz ve zenginliimiz olarak kabul edip özellikle erkekler olarak her zaman bu duygu ile deerlendirmeli ve bu gözle bakmalyz. nann bu konuda konumak da çok kolay deil. çünkü öylesine iç yakan yürek actan bir konu ki bu hemen her gün hayatmzda ve çevremizde yaadmz da ahit olduumuzda gönül hanemizden bir eyler eksiliyor. Bu nokta kabul edilmesi asla mümkün olmayan bir noktadr ifadelerini kulland.

Peygamber efendimizin hayatndan örnekler

Hz Muhammet (SAV) hadisi eriflerine bakldnda önemli derslerin çkarlacana dikkat çeken Güzelolu, Hiçbir ei annemize yaad her an ve her zaman sevgi dnda en ufak bir yaklam olmayan onlarn kendisi ile olan ilikilerinde hep onlara scaklk sunan elerinin kendisi üzerinde hakk olduunu kabul eden bir e ve koca olarak ve bunu ümmetine tavsiye eden onlara göz aydnl olarak bakmay onlara sayg duymay onlar mutlu etmeyi bir Müslüman erkein birinci vazifesi olarak vurgulayan bir Peygamberin ümmetiyiz. Brakn iddet uygulamay brakn onlara sert söz söyleyip gönül krmay onlarn kendisine kar yapt küçük nazlar ve dier tavrlar bile ho görecek kadar bir sevgi peygamberinin ümmetiyiz. Baknz darda datlan hadisi erifler, her biriniz lütfen alnz ve bunlar evlerinizin en görünen yerine elerinizin ve hepinizin ve herkesin görebilecei bir yere asnz. Bunlar görmek belki bugün yaadmz eksiklikleri gidermek anlamnda her birimize bir vicdan muhasebesi yaptracaktr. Amacmz da bu Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (SAV) buyuruyor ki iman bakmndan en olgun en hayrlnz eine kar en hayrl olannzdr. Daha bundan öteye bir hüküm cümlesi var m? Daha bundan öte de paylalacak bir açk düstur iaret öüt var m? dedi.

Kadn bereketin ve rahmetin kaynadr

Medeniyet, kültür ve inançlarnn kadn yüceltip deer verdiine iaret eden Güzelolu öyle dedi; Bugün çada geçinen, bu haklarn savunuculuunu sözde temsil edenler kadnlarn hayatn her alannda tüketirken, bu medeniyet bu topraklardaki kültür kadn erefli ve onurlu bir yerde hep tam kadn ailenin ve toplumun temel taycs rahmetin ve bereketin kayna olarak tanmlamtr. Hakkn hukukunu inancmzdan ahlakmza kadar hep korumutur. Kadn maden ocaklarnda hayatn her alannda insanlk d alanlarda yok ederken tüketirken bu geçmi tarihlerinden bir haber gibiymi gibi davranan ve bugün sözde savunucu kesilenlere bu topraklar Diyarbakr her zaman insanlk dersini vermi ve gerçeiyle yüzletirmitir. Bizim kendi gerçeimizi ve özümüze baktmz zaman bunu göz önüne getirdiimiz zaman yapmamz gereken çok bellidir tekrar olmas gerekene toplumumuzun ve her birimizin dönüümünü salamak. Bu dorultuda bir tutum ve bir tavr içinde olmasna katk koymak.

17 ylda kadna yönelik iddete önemli mesafeler kat edildi

Kadna yönelik iddetle ilgili çok önemli mesafeler kat ettiklerini ifade eden Belediye Bakanvekili Güzelolu, Bu konuda 2002 ylndan itibaren Türkiyenin deiim ve dönüümünün mimar kalknma ve gelimesinin lideri Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan ve deerli ei Emine Erdoan hanmefendinin çok büyük katklar var. Bugün de özellikle deerli hanmefendinin himayesinde Türkiyenin her yerinde bölgesi büyük bulumalar ve bunu ortaya koyacak çok güzel çalmalar var. u gerideki 17 yl içerisinde sadece iddet kavram ile mücadele etmek noktasnda her ilde bulunan iddeti önleme ve izleme merkezlerimiz bugün faaliyette. Buna ÖNM diyoruz her bir iddet maduru ve muhatab olacak hanmefendinin ve kadnn bavuraca bu merkezler 24 saat esasna göre ilgili uzmanlaryla ekibiyle bu konuda en ufak bir olumsuzluun önüne geçmek noktasnda faaliyete. Yine her ilimizde ve baz illerimizde birden fazla olmak üzere kadnlarmzn güvenliini temin etmek onlarn bu iddet karsnda snacaklar ve geçici de olsa bir arada olacaklar konuk evlerimiz var. stememekle birlikte bu durumu yaayanlara açlacak kapdan scaklk ve dost elleri sunan konuk evlerimiz var. Alo 183 hizmetimiz var. Bunlar her biriniz biliyor istiyorum ki bilmeyenlere de aktarn. Hiç kimse kendisini bu konuda çaresiz ve muhatap bulamayan bir yerde biçare hissetmezsin eklinde konutu.

Yüz binlerce kiiye eitim verildi

Aile Sosyal, Salk, Milli Eitim Müdürlükleri, Güvenlik Birimleri, Valilik ve Kaymakamlklarn bu konuda vatandalarn hizmetinde olduuna deinen Güzelolu, iddete sfr tolerans gösteriyoruz asla kabul etmiyoruz asla bu konuda hiçbir gerekçeyi söylenmesine bile tahammül etmiyoruz. Bu bir kararllktr ve durutur. Bunu yok edeceiz bu zihniyeti bu hastalkl anlay kadna el kaldran o eli indireceiz ve bedelini ödeteceiz. Bundan baka hiçbir görüümüz yok. Gerekçe ne olursa olsun brakn anneye ee kardee bir canlya bile iddeti ho görecek halimiz yok dedi.

Büyükehir Belediyesi her alanda kadna destek verecek

Güzelolu Diyarbakrda da ayn kararll sergiliyoruz. Her birinizin hem eitim ald hem mutlu olduu bulutuu Aile Destek Merkezlerimiz var. ADEMlerimiz bunlarn her geçen gün saysnn artmas katlan siz deerli hanmefendilerimizin kadnlarmzn çoalmas beni o kadar çok mutlu ediyor ki. Buralar hayatla sizi buluturan kimi zaman eitim veren kimi zaman beceri kazandran kimi zaman ekonomik faaliyetlerde destek olan en önemlisi de bir araya gelmenize ho bir ortamda sohbet ederek mutlu olmanz salayan organlar. Önümüzdeki dönemde Aile Destek merkezlerimizin saysn çoaltacaz. Hemen her ilçemizde ve ziyaretimizde bu talep geliyor. imdi buna Büyükehir Belediyemizin de imkanlarn katyoruz. ifadelerini kulland.

iddetle mücadelede en önemli halka kiinin vicdandr

iddetle mücadelenin en önemli halkasnn kiinin kendi vicdan olduuna dikkat çeken Güzelolu, En büyük bekçi ve denetim kiinin vicdandr vicdani olarak baktmz zaman da ne bu konuyu anlatacak ne savunacak ne de gerekçesiyle paylaacak bir halimiz yoktur. Diyarbakr üzerinde bütün il genelinde bugünün özelinde bu duygu ve düünceleri bir kez daha paylatm için sizlerle birlikte olduum için büyük bir mutluluk duyuyorum. Hayatmzn her alanndan iddeti sevgisizlii çkartmak sevgiyi saygy anlay yaatmak ötekiletirmeden bir arada huzurlu bir toplum oluturmak herhalde hepimizin özlemi. Bugün burada bulunan küçük yataki çocuklarmz dahil gelecee aktaracamz en büyük mirasmz ve zenginliimiz inanyorum ki böylesi bir irade böylesi güçlü bulumalar bu bilinci pekitirecek ve kadnlarmzdan balayarak toplumun her alannda inallah iddeti yok edecektir eklinde konutu.

Güzelolunun konumalarnn ardndan Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek paneli l Vaizesi Telvin Kardelik in Aile Saadeti çin Kuran- Kerimden Öütler, Klinik Psikolog Sadk Sunun Aile çinde Salkl letiim ve Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Avukat Hatice Doruiin Kadnlara Yönelik Yasal Düzenlemeler balklarnda kadnlar bilgilendirmeleriyle devam etti.

Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek paneli SOLçEP Arbane Grubunun birçok dilde seslendirdii arklarla sona erdi. Etkinlik sonunda Aye Güzelolu panelist ve müzisyenlere katklarndan dolay teekkür ederek çiçek takdim etti.

Ana Sayfaya Git