Aileler mutluysa toplumda mutlu!

Güzeloğlu, “Bu insanlık dışı ahlak dışı İslam’ın ve inancımızın tam karşıtı olan yaklaşımda nice kadınlarımızı kaybediyoruz" derken, "Hiçbir şekilde izahı açıklaması olmayan, bu insanlık dışı tutuma nasıl savruluyor nasıl geliyoruz" diye sorguladı.

Aileler mutluysa toplumda mutlu!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlediği “Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek” paneli gerçekleşti. Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen panele İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, eşi Ayşe Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, Oda Başkanları, kamu kurum müdürleri, kentte faaliyet yürüten STK temsilcileri ve kadınlar katıldı.

Panelin yapıldığı salonun girişine stant kuran Büyükşehir Belediyesi, kadına şiddetle mücadeleyi anlatan broşür, çıkartma ve magnet dağıttı. “Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek” paneli 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

“İnanç ve değerlerimiz hiçbir şiddeti tasvip etmiyor”

Vali Güzeloğlu, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak ve bu davranışın önlenmesi amacıyla bir arada olduklarını söyledi. İnanç, ahlak ve değerlerin kadına yönelik şiddeti tasvip etmediğinin altını çizen Güzeloğlu, aksine inanç ve değerlerinin yaratılmış her canlıya merhamet etmeyi, onunla kucaklaşmayı ve yaşatmayı buyurmakta olduğunu belirtti. Her fedakarlığı yapabilecek bir durumdan bugün şiddet sarmalına gelinen noktayı sorgulayan Güzeloğlu, “Bu insanlık dışı ahlak dışı İslam’ın ve inancımızın tam karşıtı olan yaklaşımda nice kadınlarımızı kaybediyoruz. Hiçbir şekilde izahı açıklaması olmayan, bu insanlık dışı tutuma nasıl savruluyor nasıl geliyoruz. Bunu çok dikkatle düşünmek ve bunun üzerinde başta eğitim olmak üzere hassasiyetle durmamız gerekiyor. Sadece bu yanlışı kınamak bunun kötü olduğunu söylemek maalesef ki yetmiyor. Belki de şiddeti kadına şiddet diye ayırmakta gerekmiyor. Şiddeti hayatın her alanından dışlamak sevgi dolu bir dünyayı oluşturmak ve bunun için çalışmak gerekiyor. Bu bir hayat anlayışı olarak hayatın her alanında ve her anında bizlere egemen olması gereken bir hayat düsturu bir yaşam anlayışı bir davranış ve bir tutum zenginliği olarak yaşamak gerekiyor” dedi.

“Şiddet konusunda herkes kendini sorgulamalı”

Bugün hayatın her alanında sevgisizlik ve şiddeti yaşanıyorsa herkesin eksikliği olduğuna dikkati çeken Vali Güzeloğlu, “Bu konudaki her birimize düşen sorumluluğumuzu yerine getirmemektendir ve belki de değiştirmekte tam bu noktada başlaması gereken işte böylesi buluşmalarla herkesin ve hepimizin üzerine düşeni önce anlamak ve sonra bu anladığımız doğrultuda davranmaktan gelmektedir. Okullarımızdan evlerimizden çalıştığımız yerlerden davranışımızı gerçekleştirdiğimiz her türlü ilişkiden başlayarak bu değişimi bu dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Sevgiyi saygıyı anlayışı egemen kılmalıyız. Yaratılmış en değerli ve şerefli mahluk olan insanı hele özellikle cennetin ayaklarının altına serilen annelerimizi eşlerimizi kardeşlerimizi kızlarımızı bu cahilliğin dışında değerlendirmeli ve başımıza taç yapmalıyız. Onları en değerli varlığımız ve zenginliğimiz olarak kabul edip özellikle erkekler olarak her zaman bu duygu ile değerlendirmeli ve bu gözle bakmalıyız. İnanın bu konuda konuşmak da çok kolay değil. Çünkü öylesine iç yakan yürek acıtan bir konu ki bu hemen her gün hayatımızda ve çevremizde yaşadığımız da şahit olduğumuzda gönül hanemizden bir şeyler eksiliyor. Bu nokta kabul edilmesi asla mümkün olmayan bir noktadır” ifadelerini kullandı.

Peygamber efendimizin hayatından örnekler

Hz Muhammet (SAV) hadisi şeriflerine bakıldığında önemli derslerin çıkarılacağına dikkat çeken Güzeloğlu,  “Hiçbir eşi annemize yaşadığı her an ve her zaman sevgi dışında en ufak bir yaklaşımı olmayan onların kendisi ile olan ilişkilerinde hep onlara sıcaklık sunan eşlerinin kendisi üzerinde hakkı olduğunu kabul eden bir eş ve koca olarak ve bunu ümmetine tavsiye eden onlara göz aydınlığı olarak bakmayı onlara saygı duymayı onları mutlu etmeyi bir Müslüman erkeğin birinci vazifesi olarak vurgulayan bir Peygamberin ümmetiyiz. Bırakın şiddet uygulamayı bırakın onlara sert söz söyleyip gönül kırmayı onların kendisine karşı yaptığı küçük nazları ve diğer tavırları bile hoş görecek kadar bir sevgi peygamberinin ümmetiyiz. Bakınız dışarıda dağıtılan hadisi şerifler, her biriniz lütfen alınız ve bunları evlerinizin en görünen yerine eşlerinizin ve hepinizin ve herkesin görebileceği bir yere asınız. Bunları görmek belki bugün yaşadığımız eksiklikleri gidermek anlamında her birimize bir vicdan muhasebesi yaptıracaktır. Amacımız da bu Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (SAV) buyuruyor ki iman bakımından en olgun en hayırlınız eşine karşı en hayırlı olanınızdır. Daha bundan öteye bir hüküm cümlesi var mı? Daha bundan öte de paylaşılacak bir açık düstur işaret öğüt var mı?” dedi.

“Kadın bereketin ve rahmetin kaynağıdır”

Medeniyet, kültür ve inançlarının kadını yüceltip değer verdiğine işaret eden Güzeloğlu şöyle dedi; “Bugün çağdaş geçinen, bu hakların savunuculuğunu sözde temsil edenler kadınlarını hayatın her alanında tüketirken, bu medeniyet bu topraklardaki kültür kadını şerefli ve onurlu bir yerde hep taşımış kadını ailenin ve toplumun temel taşıyıcısı rahmetin ve bereketin kaynağı olarak tanımlamıştır. Hakkını hukukunu inancımızdan ahlakımıza kadar hep korumuştur. Kadını maden ocaklarında hayatın her alanında insanlık dışı alanlarda yok ederken tüketirken bu geçmiş tarihlerinden bir haber gibiymiş gibi davranan ve bugün sözde savunucu kesilenlere bu topraklar Diyarbakır her zaman insanlık dersini vermiş ve gerçeğiyle yüzleştirmiştir. Bizim kendi gerçeğimizi ve özümüze baktığımız zaman bunu göz önüne getirdiğimiz zaman yapmamız gereken çok bellidir tekrar olması gerekene toplumumuzun ve her birimizin dönüşümünü sağlamak. Bu doğrultuda bir tutum ve bir tavır içinde olmasına katkı koymak.”

“17 yılda kadına yönelik şiddete önemli mesafeler kat edildi”

Kadına yönelik şiddetle ilgili çok önemli mesafeler kat ettiklerini ifade eden Belediye Başkanvekili Güzeloğlu, “Bu konuda 2002 yılından itibaren Türkiye'nin değişim ve dönüşümünün mimarı kalkınma ve gelişmesinin lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve değerli eşi Emine Erdoğan hanımefendinin çok büyük katkıları var. Bugün de özellikle değerli hanımefendinin himayesinde Türkiye'nin her yerinde bölgesi büyük buluşmalar ve bunu ortaya koyacak çok güzel çalışmalar var. Şu gerideki 17 yıl içerisinde sadece şiddet kavramı ile mücadele etmek noktasında her ilde bulunan şiddeti önleme ve izleme merkezlerimiz bugün faaliyette. Buna ŞÖNİM diyoruz her bir şiddet mağduru ve muhatabı olacak hanımefendinin ve kadının başvuracağı bu merkezler 24 saat esasına göre ilgili uzmanlarıyla ekibiyle bu konuda en ufak bir olumsuzluğun önüne geçmek noktasında faaliyete. Yine her ilimizde ve bazı illerimizde birden fazla olmak üzere kadınlarımızın güvenliğini temin etmek onların bu şiddet karşısında sığınacakları ve geçici de olsa bir arada olacakları konuk evlerimiz var. İstememekle birlikte bu durumu yaşayanlara açılacak kapıdan sıcaklık ve dost elleri sunan konuk evlerimiz var. Alo 183 hizmetimiz var. Bunları her biriniz biliyor istiyorum ki bilmeyenlere de aktarın.  Hiç kimse kendisini bu konuda çaresiz ve muhatap bulamayan bir yerde biçare hissetmezsin” şeklinde konuştu.

“Yüz binlerce kişiye eğitim verildi”

Aile Sosyal, Sağlık, Milli Eğitim Müdürlükleri, Güvenlik Birimleri, Valilik ve Kaymakamlıkların bu konuda vatandaşların hizmetinde olduğuna değinen Güzeloğlu, “Şiddete sıfır tolerans gösteriyoruz asla kabul etmiyoruz asla bu konuda hiçbir gerekçeyi söylenmesine bile tahammül etmiyoruz. Bu bir kararlılıktır ve duruştur. Bunu yok edeceğiz bu zihniyeti bu hastalıklı anlayışı kadına el kaldıran o eli indireceğiz ve bedelini ödeteceğiz. Bundan başka hiçbir görüşümüz yok. Gerekçe ne olursa olsun bırakın anneye eşe kardeşe bir canlıya bile şiddeti hoş görecek halimiz yok” dedi.

“Büyükşehir Belediyesi her alanda kadına destek verecek”

Güzeloğlu “Diyarbakır'da da aynı kararlılığı sergiliyoruz. Her birinizin hem eğitim aldığı hem mutlu olduğu buluştuğu Aile Destek Merkezlerimiz var. ADEM’lerimiz bunların her geçen gün sayısının artması katılan siz değerli hanımefendilerimizin kadınlarımızın çoğalması beni o kadar çok mutlu ediyor ki. Buralar hayatla sizi buluşturan kimi zaman eğitim veren kimi zaman beceri kazandıran kimi zaman ekonomik faaliyetlerde destek olan en önemlisi de bir araya gelmenize hoş bir ortamda sohbet ederek mutlu olmanızı sağlayan organlar. Önümüzdeki dönemde Aile Destek merkezlerimizin sayısını çoğaltacağız. Hemen her ilçemizde ve ziyaretimizde bu talep geliyor. Şimdi buna Büyükşehir Belediyemizin de imkanlarını katıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Şiddetle mücadelede en önemli halka kişinin vicdanıdır”

Şiddetle mücadelenin en önemli halkasının kişinin kendi vicdanı olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, “En büyük bekçi ve denetim kişinin vicdanıdır vicdani olarak baktığımız zaman da ne bu konuyu anlatacak ne savunacak ne de gerekçesiyle paylaşacak bir halimiz yoktur. Diyarbakır üzerinde bütün il genelinde bugünün özelinde bu duygu ve düşünceleri bir kez daha paylaştığım için sizlerle birlikte olduğum için büyük bir mutluluk duyuyorum. Hayatımızın her alanından şiddeti sevgisizliği çıkartmak sevgiyi saygıyı anlayışı yaşatmak ötekileştirmeden bir arada huzurlu bir toplum oluşturmak herhalde hepimizin özlemi. Bugün burada bulunan küçük yaştaki çocuklarımız dahil geleceğe aktaracağımız en büyük mirasımız ve zenginliğimiz inanıyorum ki böylesi bir irade böylesi güçlü buluşmalar bu bilinci pekiştirecek ve kadınlarımızdan başlayarak toplumun her alanında inşallah şiddeti yok edecektir” şeklinde konuştu.

Güzeloğlu’nun konuşmalarının ardından “Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek” paneli İl Vaizesi Telvin Kardeşlik ’in “Aile Saadeti İçin Kur’an-ı Kerim’den Öğütler”, Klinik Psikolog Sadık Sun’un “Aile İçinde Sağlıklı İletişim” ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Avukatı Hatice Doğruiş’in “Kadınlara Yönelik Yasal Düzenlemeler” başlıklarında kadınları bilgilendirmeleriyle devam etti.

“Mutlu Aile Mutlu Toplum Mutlu Gelecek” paneli SOLÇEP Arbane Grubunun birçok dilde seslendirdiği şarkılarla sona erdi. Etkinlik sonunda Ayşe Güzeloğlu panelist ve müzisyenlere katkılarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz