Akciğer damarındaki pıhtılaşma ses dalgalarıyla giderildi

Diyarbakır'da akciğer damarında kan pıhtılaşması tespit edilen hasta ses dalgaları kullanılan EKOS ile yapılan tedaviyle iyileşti.

Haberler 26.04.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesine nefes darl ikayetiyle bavuran Hava Demirokun yaplan tetkiklerinde akcier damarlarnda phtlama tespit edildi.

Hasta, Doç. Dr. Hakk imek tarafndan Ultrasonik Kateterle Trombolitik Tedavi Sistemi - Ekosonic Endovascular System (EKOS) kullanlarak tedavi edildi. Kask damarndan girilerek akcier damarna kateter braklan hastann damarndaki phtlama ses dalgalaryla parçaland ve e zamanl olarak ilaç tedavisi uyguland.

Bu sayede açk ameliyata gerek kalmakszn salna kavuan hasta, 4 gün sonra taburcu edildi.

Doç. Dr. imek, AA muhabirine yapt açklamada, akcierdeki kan phtlanmasn ameliyata gerek olmadan EKOS ile tedavi etmenin mümkün olduunu belirtti.

Türkiyede az sayda merkezde uygulanan bu tedavi yöntemini DÜ Kalp Hastanesinde uyguladklarn dile getiren imek, unlar kaydetti:

Ani gelien nefes darl veya nefes alp vermekle olan göüs ars, daha önce olmayan nefes darl geliiyorsa hastalarmzda akcier damarnn phtyla tkanmas akla gelmelidir. Bu yöntemin üstünlüü daha az kan phts eritici ilac daha az veriyoruz. Hem de phty ses dalgalarnn mekanik etkisiyle parçalyoruz. Phty eritme ihtimalimiz bu tedavi yöntemiyle ilaca göre daha fazla artmaktadr. Biz kasktan girerek kateteri akcier damarnn içine brakyoruz. Bu katater ses dalgalarn yayarak phty eritiyor. Ayn zamanda tarlalardaki su fskiyelerindeki gibi kan sulandrc ilac püskürtüyor cihazmz. Böylece phty eritme ihtimalimiz ilaçla eritmeye göre ansmz artyor. Biz bu tedaviyi uyguladktan sonra eer hastann durumu iyiyse hastamz ayaktan takip edebiliriz.

Salna kavuan Demirok da uygulanan tedaviyle kolay ekilde ikayetlerinden kurtulduunu dile getirerek, imek ve ekibine teekkür etti.

Ana Sayfaya Git