Görüş Bildir

Akciğer damarındaki pıhtılaşma ses dalgalarıyla giderildi

Diyarbakır'da akciğer damarında kan pıhtılaşması tespit edilen hasta ses dalgaları kullanılan EKOS ile yapılan tedaviyle iyileşti.

Akciğer damarındaki pıhtılaşma ses dalgalarıyla giderildi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesine nefes darlığı şikayetiyle başvuran Hava Demirok'un yapılan tetkiklerinde akciğer damarlarında pıhtılaşma tespit edildi.

Hasta, Doç. Dr. Hakkı Şimşek tarafından "Ultrasonik Kateterle Trombolitik Tedavi Sistemi - Ekosonic Endovascular System (EKOS)" kullanılarak tedavi edildi. Kasık damarından girilerek akciğer damarına kateter bırakılan hastanın damarındaki pıhtılaşma ses dalgalarıyla parçalandı ve eş zamanlı olarak ilaç tedavisi uygulandı.

Bu sayede açık ameliyata gerek kalmaksızın sağlığına kavuşan hasta, 4 gün sonra taburcu edildi.

Doç. Dr. Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğerdeki kan pıhtılanmasını ameliyata gerek olmadan EKOS ile tedavi etmenin mümkün olduğunu belirtti.

Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanan bu tedavi yöntemini DÜ Kalp Hastanesinde uyguladıklarını dile getiren Şişmek, şunları kaydetti:

"Ani gelişen nefes darlığı veya nefes alıp vermekle olan göğüs ağrısı, daha önce olmayan nefes darlığı gelişiyorsa hastalarımızda akciğer damarının pıhtıyla tıkanması akla gelmelidir. Bu yöntemin üstünlüğü daha az kan pıhtısı eritici ilacı daha az veriyoruz. Hem de pıhtıyı ses dalgalarının mekanik etkisiyle parçalıyoruz. Pıhtıyı eritme ihtimalimiz bu tedavi yöntemiyle ilaca göre daha fazla artmaktadır. Biz kasıktan girerek kateteri akciğer damarının içine bırakıyoruz. Bu katater ses dalgalarını yayarak pıhtıyı eritiyor. Aynı zamanda tarlalardaki su fıskiyelerindeki gibi kan sulandırıcı ilacı püskürtüyor cihazımız. Böylece pıhtıyı eritme ihtimalimiz ilaçla eritmeye göre şansımız artıyor. Biz bu tedaviyi uyguladıktan sonra eğer hastanın durumu iyiyse hastamızı ayaktan takip edebiliriz."

Sağılığına kavuşan Demirok da uygulanan tedaviyle kolay şekilde şikayetlerinden kurtulduğunu dile getirerek, Şimşek ve ekibine teşekkür etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi