Akdamar Surp Haç Kilisesi'nde ayin yapıldı

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Surp Haç Kilisesi'nde yedinci ayin yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan kilise, bu yıl yedinci ayine ev sahipliği yaptı.

Haberler 09.09.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayine katlmak üzere yurt içi ve dndan kente gelen çok sayda kii Geva ilçesindeki Akdamar skelesinden teknelerle adaya ulat.

Beraberindeki din adamlaryla adaya gelen Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakam Episkopos Sahak Maalyan vatandalarla sohbet ederek, mum yakt, dua etti.

Maalyann yönettii ayin sonras açklama yapan Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Surp Haç Kilisesinin Ermeni halk açsndan büyük önem tadn dile getirdi.

Bilmez, unlar kaydetti:

Ermeniler buray ziyaret etmeyi dini bir vecibe olarak görüyor. 1915 ylndaki Rus igalinin ardndan ayine kapatlan kilise 2005 ylnda restore edilerek 2007 ylnda da ant müze olarak hizmet vermeye balad. 2010 ylnda 95 yl aradan sonra kutsal haç kilisesi ilk ayine ev sahiplii yapt. Büyük ilgi gören ayine katlm her yl artarak devam etti. Biz yllardr Ermeni kardelerimizle Anadolu topraklarnda ortak bir tarih ve kültürü yayoruz. Geçmite olduu gibi bugün de gelecekte de Ermeni kardelerimizin hem ibadet özgürlüklerine hem de kültürel deerlerine sayg göstermeye devam edeceiz.

Maalyan da ayin esnasnda ettikleri dualar ve iyilik temennilerini Van Gölünün mavi sularna ve serin rüzgarna braktklarn söyledi.

Akdamar Adasnda yürütülen çalmalar da yakndan takip ettiklerini ifade eden Maalyan, öyle dedi:

Akdamar Adasnda gerçekletirilen itinal çalmalara ahit oluyor, imar ve çevre düzenlemesindeki çalmalar memnuniyetle karlyoruz. Büyük bütçe ayrlarak adaya çektirilen su hatt, verilen önemin en büyük göstergelerinden biridir. Van Gölü, Dou Anadolu Bölgesinin turizm gözü haline gelmi, Akdamar Adas ise göz bebei olmutur. Ülkemizdeki bu insanlk mirasnn korunmas ve tantlmas, hepimizin ortak sorumluluudur.

Törene katlan eski Kültür ve Turizm Bakan Erturul Günay ise ayinin, dostluklara, tanklklara ve güzelliklere vesile olduunu dile getirerek, Bundan sonra dostluumuzu, barmz, birliimizi, kardeliimizi gelitirmeye çalmalyz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git