Alarmlı yastık

İşitme engelli anne ve babasının yaşadığı sorunlardan etkilenerek "Duymuyorum ama hissediyorum" projesini geliştiren 14 yaşındaki lise öğrencisi Mustafa Karataş, titreşim tabanlı "alarm yastık" üretti.

Haberler 20.09.2019 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

itme engelli anne ve babasndan etkilenerek titreim tabanl alarm sistemi gelitiren 14 yandaki Mustafa Karata, Duymuyorum ama hissediyorum projesiyle TEKNOFEST stanbul Havaclk, Uzay ve Teknoloji Festivalinde (TEKNOFEST stanbul) nsan Yararna Teknolojiler alannda salk kategorisinde yaryor.

Türkiye Teknoloji Takm Vakf (T3 Vakf) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanl öncülüünde, ülkenin önemli kurum ve firmalarnn destekleriyle Atatürk Havalimannda düzenlenen, Anadolu Ajansnn Global letiim Orta olduu festival, teknolojiyle ilgilenen birçok genç giriimcinin yenilikçi projelerini sergilemelerine imkan tanyor.

Eyüpsultan Belediyesi Robot Okulunda eitim gören 9. snf örencisi Mustafa Karata, iitme engellilere uygun bir uyandrma sisteminin bulunmamas nedeniyle iitme engelli anne ve babasnn yaad sorunlardan yola çkarak Duymuyorum ama hissediyorum projesini oluturdu.

itme engelli bireylerin hayatlarn kolaylatrmay amaçlayan Karata, engelli bireylerin uyanmak istedikleri saate göre ayarlayabilecekleri iitme deil hissetme odakl titreimli bir alarm yastk sistemi gelitirdi.

Karata, ardunio, titreim motoru, saat modülü, kuvvet sensörü ve pil kullanarak yapt düzenei yastn içine yerletirdi. Kuvvet sensörü sayesinde kii yasta yatt anda devreye giren sistemde daha önceden belirlenen saatte titreim meydana gelerek iitme engelli bireyin uyanmasn salyor.

- itme engellerinin uyanma sorununu ortadan kaldrmay hedefledim

Karata, iitme engelli anne ve babasnn günlük yaamlarn kolaylatrmak için projeyi gelitirdiini anlatt.

Anne ve babas iitme engelli olduu için sesli alarm sistemlerinden fayda göremediklerini ve istedikleri saatte uyanmalar konusunda çeitli problemler yaadklarn ifade eden Karata, Babam ie giderken uyanma sorunu oluyordu, bazen iine geç kalabiliyordu. Bu proje sayesinde iitme engelli insanlarn uyanma sorununu ortadan kaldrmay hedefledim. Bunu ailem üzerinde denedim ve çok baarl bir sonuç aldm. diye konutu.

Karata, projeyi bir yorgan üzerinde de uygulayabilecei fakat pratik olmas için yast tercih ettiini dile getirdi.

- Bireyin titreimi hissederek uyanmasn salyor

Proje için telefon ile yast çeitli sistemlerle birbirlerine entegre ettiini belirten Karata, öyle devam etti:

Telefona indirebileceiniz bir mobil uygulama sayesinde istediiniz zamana normal bir alarm kuruyorsunuz. Dier alarmlardan tek fark ses deil titreimi artrarak, o kiinin hissederek uyanmasn salamak. Telefonda balant tuuna tklayarak bluetooth modülüyle bir eriim kuruyoruz. Daha sonra saat giriinden uyanmak istedii saati ayarlyoruz. Hemen altndaki gönder butonuyla da arduinoya veri gönderiyoruz. Arduino yanndaki saat modülünden anlk olarak veri alyor. Bu veriler eitlenirse ve kiinin ba yastktaysa yani kuvvet deeri sfrsa titreim meydana geliyor.

- Türkiyenin en iyileriyle yarmak istedim

Anne ve babasndan bu yast kullanmalarn istediini aktaran Karata, Titreimli alarm sistemini ayarladm. Annem ve babamdan önce kalkmtm. Birkaç dakika bekledim onlarn banda. Alarm saati gelince titreim olutu ve uyandlar. ifadelerini kulland.

Karata, yarmaya katlabilmek için 3 elemeden geçtiini, 5 bin yarmac arasndan finale kaldn, nsan Yararna Teknolojiler kategorisinde salk alannda yartn belirtti.

TEKNOFESTin Türkiyenin en büyük teknoloji yarmas olduunu vurgulayan Karata, Türkiyenin en iyileriyle yarmak istedim. O yüzden bu yarmay tercih ettim. Jüri son bir eleme yapacak. Eer bu elemeyi de geçersem derece alabileceim. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git