Anız alarmı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son günlerde yaşanan anız yangınları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. İtfaiye Daire Başkanı İbrahim Hakkı Bilici, her gün en az 30 farklı noktadan yangın ihbarı aldıklarını belirterek, anız yakmanın zararlı olduğunu ve insanlığın geleceğini kararttığını söyledi.

Haberler 15.06.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda haziran ay ile birlikte balayan ekin hasadnn ardndan tarla sahipleri tarafndan çkarld iddia edilen anz yangnlar, hem insanlar hem doadaki canllar için tehlike oluturuyor. Topraktaki organik canllar öldürdüü ve verimi düürdüü bilimsel olarak kantlanan anz yangnlar, en çok Bismil, Ergani ve Silvan ilçelerinde görülürken, uyarlara ramen anz yangnlar her yl giderek artyor. Büyükehir Belediyesi tfaiye Daire Bakanlna bal ekipler, mesaisini büyük oranda anz yangnlarn söndürmeye ayryor.

Anz yakmak, doaya ve insanlarn yaam alanlarna zarar veriyor

Büyükehir Belediyesi tfaiye Daire Bakan brahim Hakk Bilici, anz yakmann hem doay katlettiini hem de insanlarn geleceini kararttn söyledi. Haziran ay ile birlikte hasat sonras hiç istemedikleri anz yangnlar ile kar karya kaldklarn kaydeden Bilici, çiftçilerimizin özellikle iyi bir tohum yata hazrlamak, yabanc ot ve haerelerden kurtulmak amacyla bilinçsiz bir ekilde tarm alanlarn maalesef yakmaktadrlar. Bunu yaparlarken, kazançlar yerine tamamen topran içerisindeki faydal mikro organizmalarda yok etmektedirler. Anz yangnlar ile beraber hem çevreye hem doaya hem insana hem de canllara ciddi anlamda zarar vermektedir. Özellikle anz yakmalar tarmsal alanlarda ciddi anlamda zarar beraberinde getirmektedir. çiftçiler bu konuda duyarl olmas gerekirken, maalesef her yl ayn yanllar yaplmaktadr. Biz, özellikle bu anz yangnlar sonucunda toprak üzerinde bulunan organik atklarn toprak ile birlikte karmas sonucunda faydal olacan düündüümüz için, yaklan anzlarla bu belirttiim atklar tamamen yok olduunu, yüz milyarlarca zarara neden olduunu ve bu özellikle doaya zarar ve trafik kazalarna sebebiyet verdiini maalesef ciddi anlamda burada görmekteyiz dedi.

Kastl bir ekilde anzlarn yakldn görmekteyiz

Anz yangnlarnn yüzde 94ünün insan eliyle verilen zararlar olduunun altn çizen Bilici, Bunun nedenlerinden ksaca bahsetmek gerekirse, gelii güze atlm sigara izmaritleri sonucunda anz yangnlar meydana gelmektedir. Ya da cam parçacklarnn gelii güzel tarlalara ve bahçelere atlmas ve güne nnn yansmas sonucunda yangnlar çkabilmektedir. Bir de, çiftçilerimizin daha kolay topra sürmeleri adna kastl bir ekilde bu anzlar yaktn görmekteyiz. Bizim buradan özellikle ricamz, anz yangnlar ile ilgili çiftçilerimizin daha hassasiyet ve duyarllk göstermesini bekliyoruz ve hem çevreye hem de doaya vermi olduklar bu zarardan dönmeleri konusunda kendilerini uyaryoruz. Belediye olarak cezai müeyyide yetkimiz olmamas ile birlikte, mahalli çevre kurulunda alnan karar gerei alnan bir ceza miktar bulunmaktadr. Ama bu da, görevli arkadalar ve biz suçluyu olay yaparken yakalamas sonucunda ceza uygulana bilmektedir. Tabi buda imkansza yakn bir eydir diye konutu.

Her gün 30 farkl noktaya ekiplerimiz yangn ihbarna gidiyor

Son olarak Diyarbakr halkna çarda da bulunan tfaiye Daire Bakan brahim Hakk Bilici, öyle konutu:

Bayram tatili süresince sadece Diyarbakr kent merkezinde 9 gün içerisinde ekiplerimiz 284 yangna müdahalede bulundu. Bahse konu yangnlarn yarsndan fazlasn gelii güzel yaklan ot ve anzlara müdahale ettiimiz yangnlard. Dolaysyla ekiplerimiz günlük ortalama 30 yangn ihbarndan anz ve ot yangn gibi vakalara araçlarmz yönlendiriyoruz. Bize hem zaman kaybna hem de gerçekten çkabilecek ev ve ikamet yangnna zamannda ulamama yada geçirmelere neden olabiliyor. Buradan tekrar çarmzdr, vatandalarmzdan özellikle gelii güzel yaklan ot ve anzlara müsaade etmemelerini ve yapmamalar konusunda hassasiyet ile duyarllk bekliyoruz.

Öte yandan, tfaiye Daire Bakanl, Diyarbakr ve krsal mahalle ile köylerde datlmas için anz yangnlarna ilikin üzerinde Türkçe ve Kürtçe yazl Anz yakma, geleceimizi karartma broürü bastrld. Söz konusu broürler anz yangnlarnn sklkla çkt bölgedeki vatandalara datlyor.

Ana Sayfaya Git