Ankaralı Gelinin Diyarbakır Sevgisi

Tarihi Sur ilçesine gelin gelen Ankaralı Aysel Kaya (48), terör saldırıları nedeniyle yaşadığı bütün zorluklara rağmen engelli eşi ve ikiz çocuklarıyla Sur'da oturmaya devam ediyor.

Haberler 16.04.2019 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankarada 10 yl önce tant erif Kaya ile evlenerek Diyarbakra gelen Aysel Kaya, tarihi Sur ilçesinde önce Dabanolu ardndan Fatihpaa mahallerinde kiraladklar evlerde oturdu. Kaya, ksa sürede komuluk ilikilerini gelitirerek, çevresinde sevilen biri haline geldi.

kiz erkek çocuu olan Kaya, terör saldrlarnn ardndan Cevatpaa Mahallesine tand.

Daha önce ne silah ne de bomba görmütüm

Aysel Kaya, evlendikten sonra Diyarbakra yerleme karar aldklarn belirterek, komuluk ilikilerinin çok güzel olduu ilçede mutlu ekilde yaadn söyledi.

Komularnn kendisine her konuda çok destek çktn aktaran Kaya, einin KOAH hastalndan dolay engelli maa aldn arada da hurdaclk yaptn kaydetti.

-Maskeli insanlar dolamaya balad

Yaklak 4 yl önce Fatihpaa Mahallesinde oturduklar srada kaplarnn önüne çukur kazldn ifade eden Kaya, o dönem yaananlar öyle anlatt:

lk defa böyle eyler görüyordum. Daha önce ne silah ne de bomba görmütüm. Maskeli ve silahl insanlar görmeye baladk. Bombalar döeniyordu. Bize zarar verecek bir eyler oluyordu. çuvallara kum dolduruldu, kapmzn önüne çukur açld, brandalar çekildi. Arkasnda maskeli insanlar dolamaya balad. Bunlar canl canl görünce büyük bir aknlk yaadm.

Bir gece evinin silahla tarandn aktaran Kaya, mahallede yaanan çatmalar srasnda 5-6 gün boyunca çocuklaryla evde mahsur kaldn dile getirdi.

Bizi tehdit ettiler

Aysel Kaya, mahallede teröristlere destek veren yandalara tepki gösterdiini aktararak, Bu ülke herkese yetiyor. Ben Türküm, sizin aranzdaym, bir sorunumuz var m? çok tepkiliydim. Adem ile Havvadan gelen bir nesiliz, bu nesilde olan insanlar birbirine silah çekmez. Karde kardee silah çekmez. diyordum. ifadelerini kulland.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesine ait aracn evlerinin kapsna teröristlerin kullanmas için kum getirdiini gördüünü, bunun üzerine mahalle sakinlerini teröristlere ve yandalarna tepki göstermek için sokaa topladn vurgulayan Kaya, unlar kaydetti:

Etrafmz eli silahl teröristler sard. Bizi tehdit ettiler. Onlara tepki gösterdim. Eimin çekçek arabasn da kullanarak barikat kurmulard. Onlara kar çktm, içlerindekinden birisi bana bunun ölümü gelmi. dedi. Tehditlerine ramen çekçek arabasn onlardan aldm.

-çocuklarm onlardan almaya çaltm

Ertesi gün tanmadklar kiilerin evlerine girmesine engel olmaya çaltn iaret eden Kaya, öyle devam etti:

Eim ve komularm seni öldürürler dediler. Sonra tandk nakliyeciyi aradm, sabaha kar evi boalttm. Bu kez evi boalttm için teröristler beni tehdit etti. çocuklarm elimden aldlar. çocuklarm onlardan almaya çaltm. O srada bir arbede yaand. Evimin üstüne çektikleri brandalar kestim. Bana sözde komutanlarnn geleceini söylediler. çevredekilerin araya girmesiyle çocuklarm ve eyalarm alarak evden tandk.

Teröristlere kar koymayan komular pimanlk duyuyor

Teröristlere kar koymak için kendisine destek veren komularnn olduunu belirten Kaya, teröristlerden korkmadn, Diyarbakrdan ayrlmay da düünmediini vurgulad.

Aysel Kaya, teröristlere brakacak bir kar topran bulunmadn, yaadklarndan teröristlerden korkulmayacan anladn aktard.

O dönemde bana destek vermeyen komularm imdi bana keke o zaman senin arkanda dursaydk. diyorlar. Teröristlere kar çktm için komularmn bana sayg duyduunu gördüm. diyen Kaya, öyle devam etti:

Diyarbakr insann seviyorum, gerçekten güzel ve kaliteli insanlar var. Komuluk ilikileri gayet güzel. Ömrümün yettii kadar burada yaamay sürdüreceim. Hz. Süleyman Camisine gittiim zaman gerçekten huzur buluyorum. Türkü, Kürtü, Laz, çerkezi yoktur. Diyarbakr terörle anlyor ama Diyarbakr gerçekten çok güzel. Arasnda birkaç kötü var diye Diyarbakr harcamann bir alemi yok.

Kaya, adres deiiklii nedeniyle kira yardm alamadklarn, einin rahatszl nedeniyle çok zor artlarda yaadklarn söyledi.

Engelli maayla kiray ödeyebildiklerini bildiren Kaya, Kira bedelini hak ettiimi düünüyorum ancak ödenmedi. Bu konuda yetkililerden destek istiyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git