Görüş Bildir

Ankaralı Gelinin Diyarbakır Sevgisi

Tarihi Sur ilçesine gelin gelen Ankaralı Aysel Kaya (48), terör saldırıları nedeniyle yaşadığı bütün zorluklara rağmen engelli eşi ve ikiz çocuklarıyla Sur'da oturmaya devam ediyor.

Ankaralı Gelinin Diyarbakır Sevgisi

Ankara'da 10 yıl önce tanıştığı Şerif Kaya ile evlenerek Diyarbakır'a gelen Aysel Kaya, tarihi Sur ilçesinde önce Dabanoğlu ardından Fatihpaşa mahallerinde kiraladıkları evlerde oturdu. Kaya, kısa sürede komşuluk ilişkilerini geliştirerek, çevresinde sevilen biri haline geldi.

İkiz erkek çocuğu olan Kaya, terör saldırılarının ardından Cevatpaşa Mahallesine taşındı.

"Daha önce ne silah ne de bomba görmüştüm"

Aysel Kaya, evlendikten sonra Diyarbakır'a yerleşme kararı aldıklarını belirterek, komşuluk ilişkilerinin çok güzel olduğu ilçede mutlu şekilde yaşadığını söyledi.

Komşularının kendisine her konuda çok destek çıktığını aktaran Kaya, eşinin KOAH hastalığından dolayı engelli maaşı aldığını arada da hurdacılık yaptığını kaydetti.

-"Maskeli insanlar dolaşmaya başladı"

Yaklaşık 4 yıl önce Fatihpaşa Mahallesinde oturdukları sırada kapılarının önüne çukur kazıldığını ifade eden Kaya, o dönem yaşananları şöyle anlattı:

"İlk defa böyle şeyler görüyordum. Daha önce ne silah ne de bomba görmüştüm. Maskeli ve silahlı insanları görmeye başladık. Bombalar döşeniyordu. Bize zarar verecek bir şeyler oluyordu. Çuvallara kum dolduruldu, kapımızın önüne çukur açıldı, brandalar çekildi. Arkasında maskeli insanlar dolaşmaya başladı. Bunları canlı canlı görünce büyük bir şaşkınlık yaşadım."

Bir gece evinin silahla tarandığını aktaran Kaya, mahallede yaşanan çatışmalar sırasında 5-6 gün boyunca çocuklarıyla evde mahsur kaldığını dile getirdi.

"Bizi tehdit ettiler"

Aysel Kaya, mahallede teröristlere destek veren yandaşlara tepki gösterdiğini aktararak, "Bu ülke herkese yetiyor. Ben Türk'üm, sizin aranızdayım, bir sorunumuz var mı? Çok tepkiliydim. 'Adem ile Havva'dan gelen bir nesiliz, bu nesilde olan insanlar birbirine silah çekmez. Kardeş kardeşe silah çekmez.' diyordum." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait aracın evlerinin kapısına teröristlerin kullanması için kum getirdiğini gördüğünü, bunun üzerine mahalle sakinlerini teröristlere ve yandaşlarına tepki göstermek için sokağa topladığını vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

"Etrafımızı eli silahlı teröristler sardı. Bizi tehdit ettiler. Onlara tepki gösterdim. Eşimin çekçek arabasını da kullanarak barikat kurmuşlardı. Onlara karşı çıktım, içlerindekinden birisi bana 'bunun ölümü gelmiş.' dedi. Tehditlerine rağmen çekçek arabasını onlardan aldım."

-"Çocuklarımı onlardan almaya çalıştım"

Ertesi gün tanımadıkları kişilerin evlerine girmesine engel olmaya çalıştığını işaret eden Kaya, şöyle devam etti:

"Eşim ve komşularım 'seni öldürürler' dediler. Sonra tanıdık nakliyeciyi aradım, sabaha karşı evi boşalttım. Bu kez evi boşalttığım için teröristler beni tehdit etti. Çocuklarımı elimden aldılar. Çocuklarımı onlardan almaya çalıştım. O sırada bir arbede yaşandı. Evimin üstüne çektikleri brandaları kestim. Bana sözde komutanlarının geleceğini söylediler. Çevredekilerin araya girmesiyle çocuklarımı ve eşyalarımı alarak evden taşındık."

Teröristlere karşı koymayan komşuları pişmanlık duyuyor

Teröristlere karşı koymak için kendisine destek veren komşularının olduğunu belirten Kaya, teröristlerden korkmadığını, Diyarbakır'dan ayrılmayı da düşünmediğini vurguladı.

Aysel Kaya, teröristlere bırakacak bir karış toprağın bulunmadığını, yaşadıklarından teröristlerden korkulmayacağını anladığını aktardı.

"O dönemde bana destek vermeyen komşularım şimdi bana 'keşke o zaman senin arkanda dursaydık.' diyorlar. Teröristlere karşı çıktığım için komşularımın bana saygı duyduğunu gördüm." diyen Kaya, şöyle devam etti:

"Diyarbakır insanını seviyorum, gerçekten güzel ve kaliteli insanlar var. Komşuluk ilişkileri gayet güzel. Ömrümün yettiği kadar burada yaşamayı sürdüreceğim. Hz. Süleyman Camisi'ne gittiğim zaman gerçekten huzur buluyorum. Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i yoktur. Diyarbakır terörle anılıyor ama Diyarbakır gerçekten çok güzel. Arasında birkaç kötü var diye Diyarbakır'ı harcamanın bir alemi yok."

Kaya, adres değişikliği nedeniyle kira yardımı alamadıklarını, eşinin rahatsızlığı nedeniyle çok zor şartlarda yaşadıklarını söyledi.

Engelli maaşıyla kirayı ödeyebildiklerini bildiren Kaya, "Kira bedelini hak ettiğimi düşünüyorum ancak ödenmedi. Bu konuda yetkililerden destek istiyorum." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi