Araştırma: Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin kalıplarda değişim yaşanıyor

Areda Survey’in ‘kadın ve erkeğin toplumsal rolleri’ üzerine gerçekleştirdiği araştırmada katılımcıların yüzde 55’i, kadın ve erkeğin yapacağı farklı işlerin olduğunu savundu. Açıklanan sonuçlara göre, Türk toplumunun yüzde 31,7’sinin kadınla erkeğin rollerinin her yerde aynı olmasını savunduğunu ortaya koydu.

Haberler 19.04.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Areda Surveyin kadn ve erkein toplumsal rolleri üzerine gerçekletirdii aratrmada katlmclarn yüzde 55i, kadn ve erkein yapaca farkl ilerin olduunu savundu. Açklanan sonuçlara göre, Türk toplumunun yüzde 31,7sinin kadnla erkein rollerinin her yerde ayn olmasn savunduunu ortaya koydu.

Buna karn yüzde 55,1i ise her birinin yapaca farkl ilerin olduunu düünürken, kadnn evden, erkein ise toplumsal ilerden sorumlu olduunu düünenlerin oran yüzde 13,2 düzeyinde seyretti.

KADININ EVDEN, ERKEN TOPLUMSAL LERDEN SORUMLU OLDUU DÜÜNCES DET

2021 ylnn ayn aynda gerçekletirilen aratrmasnn sonuçlarna göre, bu yl kadn ve erkein yapaca farkl ilerin olduuna ilikin anlayta art olduu görülürken, kadnla erkein rollerinin her yerde ayn olduu düüncesi ile kadnn evden, erkein ise toplumsal ilerden sorumlu olduu yönündeki düüncede düü yaand tespit edildi.

TÜRK HALKI, RESM VE DN NKAHI GEREKL GÖRÜYOR

Aredann, evlilikte nikah konusunun Türkiyede nasl karlandn sorgulayan, Evlilikte nikah ile ilgili aadaki yarglardan hangisine katlyorsunuz? sorusuna ise, katlmclarn yüzde 75,7lik büyük çounluu hem dini hem de resmi nikahn evlilik için gerekli olduu yantn verdi.

Resmi nikah yeterli görenlerin oran yüzde 19,4 olarak tespit edilirken, buna karn dini nikah yeterli görenlerin oran ise yüzde 1,6 düzeyinde seyretti. Öte yandan, yüzde 3,3lük dilim ise, birlikte yaamak için nikahn çok önemli olmadn ifade etti.

Aratrma 25-29 Mart tarihleri arasnda AREDA Survey PBDPsi kullanlarak NUTS-2 istatistiksel bölgeleme sistemine göre seçilmi 26 ilde toplam 2000 kii üzerinde gerçekletirilmitir.

Ana Sayfaya Git