Aslına dönüyor

Farklı din, dil ve kültüre mensup insanların yıllarca bir arada yaşadığı hoşgörü kenti Mardin'de, tarihi dokuyu bozan betonarme yapılar bir bir yıkılıyor

Haberler 11.02.2022 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi yaplaryla göz dolduran Mezopotamyann incisi Mardinde, mimari dokuyu bozan betonarme binalarn yklmasyla ziyaretçiler tarihe yolculuk yapacak.

Hamdaniler tarafndan 10uncu yüzylda yapld tahmin edilen Mardin Kalesinin yamacna yaplm tarihi evleri, camileri, kiliseleri, manastr ve benzeri inanç eserleriyle dikkat çeken kentin tarihi ve mimari dokusunun ortaya çkarlmas için Vali ve Belediye Bakan Vekili Mahmut Demirta bakanlnda balatlan çalmalar sürüyor.

çevre etkisiyle 340 hektar alan kapsayan sit alan içinde Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Bölge Kurulunca alnan karar dorultusunda, bu yl ilk etapta kültür varl tamayan, bulunduu alann geleneksel dokusuna aykr olduu tespit edilen yaklak 240 yap bir bir yklyor.

Mardin, geleceini geçmiinde aryor sloganyla yürütülen çalmalar kapsamnda, 15 yapnn silüeti bozan yaklak 100 bölümü yklrken, tarihi kentin mimari dokusunu bozan dier yaplarn tespiti de sürüyor.

MARDNN GEçMN ORTAYA çIKARACAIMIZA NANIYORUM

Vali Demirta, göreve geldikten sonra sit alan içinde bulunan betonarme binalar tespit etmeye baladklarn söyledi.

imdiye kadar tarihi ve mimari dokuya uygun olmayan 240 yapnn tespit edildiini, bir ksmn Mardin Büyükehir Belediyesi bir ksmn da çevre ve ehircilik Bakanlnca gönderilen ödenekle ykmaya baladklarn ifade eden Demirta, Sit alan içinde bulunan 240 binay en ksa sürede ykmay düünüyoruz. Mardin geleceini geçmiinde aryor. Mardinin geçmiini ortaya çkaracamza inanyorum. dedi.

TURZMN CDD ANLAMDA CANLANACAINI DÜÜNÜYORUZ

Demirta, bu çalmalarn turizme de ciddi bir katk salayacana iaret ederek, ykm sürerken dahi gelen turistlerden çok güzel geri dönüler aldklarn belirtti.

çünkü çok ciddi anlamda betonarme bina var. Bu sit alan içindeki tarihi yapy bozuyor. En ksa zamanda inallah bunu çözeceiz. Mardini asl haline getirirsek turizmin de ciddi anlamda canlanacan düünüyoruz. Geçen sene pandemi olmasna ramen çok önemli rakamlar yakaladk. 500 binin üzerinde konaklama oldu. Bu da bizleri çok mutlu ediyor. ifadelerini kullanan Demirta, bunu daha da artrmay düündüklerini aktard.

Demirta, salgnn ardndan turist saysnn artacan düündüklerini anlatarak, giriimcilere Mardinde yatrm yapmalar çarsnda bulundu.

Mardinin gelecei çok iyi. diyen Demirta, betonarme yaplarn ykm ile ilgili çalmaya Mardinlilerin de youn destek verdiini kaydetti.

Demirta, Vatandalar, ev sahipleri de evinin yklmasn çok arzu ediyor. Oturup konuuyor, anlayoruz. Karlkl rzayla bu yaplar ykmaya çalyoruz. Burada yaayanlar, ev sahibi olanlar Mardinin güzellemesini istiyor. Bu ykmlar yaparak Mardini daha da güzelletireceiz. diye konutu.

DUYGULANIYOR NSAN AMA BU GÜZELLKLERN ORTAYA çIKMASI DAHA Y

Tarihi Ulu Caminin önündeki ykm süren yapnn sahibi Ahmet Bedevi Ölçenolu ise 60 yl önce ina edilen, çocukluunun geçtii 3 katl binann yklmasndan buruk bir sevinç duyduunu belirtti.

Ölçenolu, birçok hatralarnn bulunmasna ramen binann yklmasn ve tarihi ehrin mimarisinin ortaya çkarlmasn arzu ettiklerini anlatarak, çok güzel bir teras katmz vard. Binann yklmas, bu tarihi güzelliklerin ortaya çkmas için elimizden geldiince katkda bulunduk. Burada dodum ve büyüdüm. çok manevi deeri vard. Duygulanyor insan ama bu güzelliklerin ortaya çkmas daha iyi. ifadelerini kulland.

BR TANE MARDN VAR

stanbuldan gezmek için Mardine gelen Demet Soley de ehir merkezinde çok sayda tarihi yap olduunu, betonarme binalarn bu yaplar gölgelediini gördüünü dile getirdi.

Soley, Bence hepsinin yklmas gerekiyor. Bu görüntünün bir an önce düzelmesi lazm. Bir tane Mardin var. Bu yaplarn yklmasn sonuna kadar destekliyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git