Atık ağaçlara ebru sanatıyla hayat veriyor

Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol, imalatta kullanamadığı ceviz ağaçlarıyla yaptığı sehpa, masa ve süs eşyalarını ebruyla süsleyerek sanat eserine dönüştürüyor

Haberler 18.07.2019 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Adilcevaz ilçesinde baston ustas Cumali Birol, imalatta kullanamad ceviz aaçlarndan yapt sehpa, masa ve süs eyalarn ebru sanatyla süsleyerek birbirinden renkli ürünler ortaya çkaryor.

Manda, sr ve koç boynuzu ile zümrüt, yakut, sedef gibi deerli talar kullanarak baston üreten Birol, imdi de atk aaçlar ebru sanatyla buluturdu.

Birol, bastonlar için kestii aaçlardan arta kalan parçalarla yapt ürünleri ebruyla süsleyerek hem i yerinde satyor hem de gelen talepler üzerine baka illere gönderiyor.

EBRU SANATIYLA HAYAT VERYOR

Cumali Birol, baston yapmnda kullanlmayan aaçlar deerlendirdiini söyledi.

Yok olmaya yüz tutan sanatlarn gelecek nesillere aktarlmas için herkese görev dütüünü belirten Birol, öyle konutu:

Gerçek anlamda çalr üretirsek güzel eyler ortaya çkyor. Bunlarn banda Adilcevaz bastonu geliyor. Atk aaçlardan sehpa da üretmeye baladk. Bu ii baararak Bitlise mal edeceiz. Bunlarn üretiminde yal ceviz aaçlarn kullanyoruz. Selçuklu ve Osmanldan kalan ebru mirasn bastonla birletirdik. Bir farkndalk oluturduk. Bu da sanatsal anlamda büyük deer gördü. Hem ilimizin hem de ilçemizin tantmna büyük katk salad. Siparie göre sehpa ve yemek masas yapyoruz. Sehpalar 750 liradan balayarak 20 bine kadar alc buluyor. Bu ürünler piyasada ilgi görmeye balad.

Ana Sayfaya Git