Ayşe öğretmen serbest bırakıldı

ANAYASA Mahkemesi'nin (AYM), 2016 yılında telefonla bağlandığı bir televizyon programındaki ifadeleri nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan mahkum edilen öğretmen Ayşe Çelik'in, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haberler 11.05.2019 - 02:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öretmen Aye çelik, 2016 ylnda Diyarbakrdan telefonla balants ile katld televizyon programndaki ifadeleri nedeniyle terör örgütü propagandas yapmak suçundan yarglanarak, 1 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld. Bu karara yaplan itirazlardan sonuç alnmamas üzerine, Aye çelikin avukat AYMye bireysel bavuruda bulundu. AYMnin Aye çelik karar, bugün Resmi Gazetede yaymland. Tutuklu olan öretmen Aye çelik, hakknda Anayasa Mahkemesinin hak ihlali karar vermesinin ardndan tahliye edildi.

AYE ÖRETMEN SERBEST

Diyarbakrn Silvan ilçesinde görev yapan Aye çelik, 3 yl önce telefonla katld bir televizyon programnda yapt konumasnda, hakknda terör örgütü propagandas yapt gerekçesiyle soruturma balatld. 1 yl 3 ay ceza hapis cezas alan çelik, 20 Nisan 2018de 6 aylk kz Deran ile birlikte cezaevine konulduktan sonra 4 Maysta tahliye edilerek infaz 6 ay süreyle iki kez ertelendi. 18 Nisan 2019 tarihinde erteleme süresi dolduu için adliyeye giden Aye çelik, tekrar tutukland.

çelikin avukatlar tarafndan Anayasa Mahkemesine yaplan bavuru bugün karara baland. Anayasa Mahkemesi, öretmen Aye çelik hakknda ifade özgürlüü ihlali ve 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verildi. Anayasa Mahkemesi tarafndan verilen kararn ardndan çelik, tutuklu bulunduu Diyarbakr E Tipi Kapl Ceza nfaz Kurumundan tahliye edildi.

AYMNIN KARARI YAYIMLANDI

AYM kararnda, Aye çelikin Anayasann 26nc maddesinin birinci fkrasnda güvence altna alnan ifade özgürlüünün ihlal edildiine karar verildi. Ayrca kararn bir örneinin ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlmas için yeniden yarglama yaplmak üzere Bakrköy 2inci Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve Aye çelike 5 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

AYM kararnda, Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan ve 2009-2014 yllar arasnda Diyarbakrn Silvan ilçesinde sözlemeli öretmen olarak görev yapan çelikin, olay tarihinde herhangi bir eitim kurumunda görev yapmad belirtildi.

SPONTANE AçIKLAMAYA TAHAMMÜL GÖSTERLMEL

AYM kararnda, bavurucunun sözlerinin PKK terörünün övülmesi, terörizme destek gösterisi, iddet kullanmna veya silahl direnie ya da bakaldrya dorudan veya dolayl olarak tevik olarak nitelendirilemeyecei belirtildi. Kararda öyle denildi:

Somut olayn koullarnda bavurucunun sözleriyle hendek olaylarnda güvenlik güçleri ile çatmaya giren örgüt üyelerini övdüü, terör örgütünü yücelttii, çatmalara dorudan katlan güvenlik gücü mensuplarna kar özellikle bir nefret alad veya iddete bavurmay cesaretlendirdii deerlendirilmemitir. Sonuç olarak bavurucunun konumasnn bir terör örgütünün siyasi veya sosyal etkinliini artrmak, sesinin kitlelere duyurulmasn salamak, örgütün baa çklmas imknsz bir güç olduu ve amacna ulaabilecei kanaatini toplum üzerinde oluturmak, örgütün mücadelesine kar olan kii ve kurulular ortadan kaldrmak, sindirmek, halkn örgüte sempatisini artrmak ve giderek aktif desteini salamak amacyla yapld kabul edilmemitir. Bavurucunun olaylarn scakl içinde, canl bir televizyon programnda spontane bir ekilde yapt bavuru konusu açklamalarna daha fazla tahammül gösterilmesi gerekmektedir. Yukardaki bilgiler dikkate alndnda bavurucunun mahkmiyetinin zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karlk gelmedii sonucuna ulalmtr.

Ana Sayfaya Git