Bakan Koca: Tespit edilmiş vaka yok ama korona virüsü ülkemizi kuşattı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de korona virüsü vakası henüz tespit edilmediğini açıkladı. Koca, Avrupa ülkelerinin ve İran'ın tedbirsizliği nedeniyle virüsün Türkiye'yi kuşattığını anlatarak, "Tedbirsizlik ülkemizi kuşattı. Virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dışından yeni girişlerle veya yurt dışından dönüşlerle olacaktır. Ülkemizde vaka görülmesi mümkündür ancak yayılmasını engellemek bizim elimizdedir" dedi.

Haberler 10.03.2020 - 12:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, korona virüsü salgnna ilikin basn toplantsyla bilgiler verirken, sorunun küresel boyuta ulatn, Türkiyede tespit edilmi bir vaka bulunmadn ancak yurt dndan geliler yoluyla bunun gerçekleebileceini anlatt.

Salgn belirginleince, o dönemde de, erken dönemde snrlarmz kapatm, havayolunu da kapatmtk diyen Bakan Koca, rann Kum ve Mehed kentlerinde, çinin Wuhan kentinde olduu gibi karantina uygulanmamas nedeniyle virüsün yaygnlatn söyledi. Koca, Avrupann ve özellikle de talyann da gerekli önlemi almadn öne sürdü. Koca unlar söyledi:

AVRUPA VE TALYA AIR DAVRANMAYA DEVAM EDYOR

Avrupa ve talya tedbirlerinde ar davrand ve ar davranmaya devam ettiini de görüyoruz. Avrupa çinle ilikisini kesmedi, talya ile ilikisini kesmedi. Eer biz ran ile 16 gün önce snrlarmz kapatmam olsaydk, bu dönemde haftada ortalama 50 bin kii girecekti. Ve u an biz burada Türkiyenin birçok bölgesinde bu salgn görür olacaktk. Bu süreçte sorun giderek küresel sorun haline geldi. 106 ülkede görülmü olmas, Türkiyede görülmemi olmas erken dönemde benzer ekilde hiçbir ülkenin ilikilerini kesme noktasnda kat davranmam olmasndandr. Biz de gecikmeli kapatma yapsaydk ran gibi, talya gibi bir ülke haline gelebilirdik.

GDEREK ARTIYOR VE DAHA DA ARTACAK

Salonda en az 50-60 kii olduuna dikkat çeken Bakan, Buradaki kimsede Hepatit B yok diyemem. Bizim söylediimiz u an tespit edilen bir vaka olmaddr. Bundan sonraki süreçte, Avrupada tedbirsizlik daha büyük sorunlara yol açacak dedi. Koca, ülkelerdeki vaka art saylarn vererek, Giderek bu say daha büyük oranda artyor ve daha da artacak. Fransa ve Almanyadaki artn daha yüksek olduu görülüyor. O nedenle sorunun küresel olduunu, mücadelemizin de ulusal olduunu söylemek istiyorum. Tedbirsizlik ülkemizi kuatt. Bu süreçte biz bu mücadeleyi ulusal, yerel, kendi vatandamzla birliktelikle aabiliriz. Risklerin somut olduunu, kurallarn da basit olduunu özelikle söylemek istiyorum.

3 BN 810 K ÖLDÜ

Fahrettin Koca, dünyada toplam 3 bin 810 kiinin hayatn kaybettiini, hastala yakalanp iyileenlerin saysnn 60 bin 762 olduunu belirtti. Koca, Türkiyede tespit edilmi, tbbi tan konulmu korona virüsü vakas yoktur. Son be günde 700ün üzerinde ilaveyle 2 bini geçen bir numune çalmas oldu, hiçbirinde pozitif test sonucu yok. Mevcut durumda virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dndan yeni girilerle veya yurt dndan dönülerle olacaktr. Yurt dnda yaayan vatandalara bir uyary yapmalyz. Bu ülkeler hala gerekli tedbirleri almadlar veya i iten geçtikten sonra aldlar. Oradaki vatandalarmza kiisel tedbirlerini almalarn hatrlatmak ihtiyac hissediyorum. Ülkemizde vaka görülmesi mümkündür ancak yaylmasn engellemek bizim elimizdedir diye konutu.

Koca, yurt dndan Türkiyeye dönenlerin evde kalmalar gereken süre ve önlemlere ilikin 14 gün kural içeren tablo gösterdi, Özellikle Avrupadaki vatandalarmzn zorunlu olmadkça evlerinden çkmamalar, çkacaklarsa maske kullanarak çkmalar, herhangi bir hastalk belirtisi olduunda ise salk kuruluuna müracaat etmeleri gerektiini ifade etmek istiyorum dedi.

Ana Sayfaya Git