Balıklı Göl turizme kazandırılıyor

Batman'ın Kozluk ilçesinde bulunan tarihi Balıklı Göl'ün turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Haberler 29.06.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Balkl Gölün turizme kazandrlmas için çalma balatld. Oyukta Köyü, Yeilyurt Mezrasnda bulunan Balkl Göl, anlurfadaki Balkl Göle benzerliiyle dikkat çekiyor. Turizme kazandrlmas için defalarca haber konusu olan Balkl Göl ve çevresinde çevre düzenlemesi çalmasnn balatlmas vatandalar sevindirdi.

2008de kefedilen Erzen Antik Kentinin snrlarnda kalan tarihi Balkl Gölün, Kültür Tabiatlarn Koruma Bölge Müdürlüü tarafndan sit alan olarak tescillenmesi sebebiyle bireysel olarak gölde temizleme veya iyiletirme çalmalar yaplamyordu.

Batman Valiliinin öncülüünde Kozluk Kaymakamlnca yürütülen proje kapsamnda göl ve çevresinde çevre düzenlemesi çalmas balatld.

Köylüler i frsat buluyor

Söz konusu çalmalar için 6 aylna istihdam edilen ve Haziran aynn bandan itibaren alm gerçekletirilen 12 -KUR personeli, göl çevresinde ilk etapta çevre temizliinde bulunuyor. Personeller, sit alan içinde ve dnda Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu Müdürlüünce uygun görülen çevre düzenlemesi iinde çalmalarna devam edecek.

Yer altndaki kültür varlklar ortaya çkarlsn

Köylerindeki gölün turizme kazandrlmas için yürütülen projenin kendilerini memnun ettiini belirten köylüler, yer altnda kalan kültür varlklarnn çkarlmas için kaz çalmalarnn da yaplmasnn büyük önem arz ettiini dile getirdiler. Yetkili makamlarca kaz çalmalarnn balatlmas için gerekli mercilere bavuru yapldn aktaran köylüler, burada yaplacak her türlü faaliyetin kendilerince destekleneceini ifade ettiler.

Balkl Göl ve çevresinde yaplacak çevre düzenlemesinin ardndan birçok yerli ve yabanc turistin gelecei beklentisi hkim iken, yer altnda kalan kültür varlklarnn ortaya çkarlmasnn ise bölge turizmine önemli bir katk sunaca dile getiriliyor.

Sedef hastalar için ifa kayna

Tarihi çok eskilere dayanan göl, ifal kaplca olarak da kullanlyor. Suyun dipten kaynakl olduu gölde bulunan balklara kimse dokunmazken, gölet, yazn souk, kn ise lk su yapsna sahip. Bu gölün suyunun romatizma ve sedef hastalar için ifa kayna olduu savunuluyor.

Ana Sayfaya Git