Barış diyenin mirasçılarıyız

Silahlı saldırı sonucu öldürülen Tahir Elçi adına kurulan vakıf, Diyarbakır’da açıldı.

Haberler 15.04.2019 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 Kasm 2015 tarihinde Diyarbakrn Sur ilçesinde bulunan Dört Ayakl Minarenin önünde silahl saldr sonucu öldürülen dönemin Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi adna kurulan Tahir Elçi Vakf Diyarbakrda açld. Kurucular arasnda Tahir Elçinin ei Türkan Elçi ve Kz Nazenin Elçinin olduu vakfn danma kurulunda insan haklar savunucular, hukukçular, gazeteciler, sanatç, yazarlar ve çok sayda tannan sima bulunuyor. Tahir Elçi Vakf, insan haklar ve hukuk alannda çalma yürütecek.

Vakfn açl programnda bir konuma yapan Tahir Elçinin ei Türkan Elçi, yakn zamanda hak ihlallerine, kent ykmlarna ve ölümlere tanklk ettiklerini söyledi.

HAKLIYIZ, KAZANACAIZ DEMEKLE ZÜLÜMLE BAEDLMEZ

Yaadmz acnn bir yandan yasn tutarken, öte yandan içimizdeki acn kine nefrete dönümemesi aksine toplumun her kesimini birletirici kucaklayc bir mecraya dönüebilmesi için ailece bir vakf kurmay kendimize amaç edindik diyen Elçi, konumasn u ekilde sürdürdü: Kzmla beraber kurmu olduumuz aile vakfnn topluma mal olabilmesi, mücadelemizin güçlenebilmesi için vicdanl, cesaret sahibi seslere ihtiyacmzn olduunu, duyurmak için yönetim kurulumuzla beraber düzenlediimiz bu açl gününde sizlerle bir arada bulunmann gururunu yayoruz.

Tahirin aramzdan ayrlndan sonra Kürt, Türk, Alevi, Sünni ayrm olmadan kendini mazlum görenlerin gösterdikleri teveccüh, herkesin bir arada bulunma istei ve bu alandaki koca boluk vakfmzn varlk sebeplerinden biridir diyebiliriz. Zorbalarn, insanlk dümanlarnn, hak ihlalcilerinin sürekli diri tutmaya çalt bu koca boluu, bizler elimizden geldiince mevki makam cazibesine kaplmadan, tevazuyu elden brakmadan doldurma niyetindeyiz. Yaratlmak istenen koca boluu doldurma konusunda cesaret ve vicdana sahip olan kii saysnn dönem itibariyle tatmin edici boyutta olmadnn bilincindeyiz. Zulme uradmz zamanlarda, sadece Haklyz kazanacaz demekle zulümle ba edilemeyeceinin, hakll dile getirmenin iin nihayetine uygun metotlarla, evrensel deerlerle ve herkesin ortak hafzasna seslenilebilecek bir dille, dillendirilmesinin gerekliliin farkndayz.

KENTLER HARTADAN SLNECEK KADAR YOK OLMU

2015 ylnda meydana gelen ölüm hadiseleri karsnda objektif ve cesaretli bir duru sergileyebilecek insan saysnn azlnn ceremesini ne yazk ki Kürt halknn kendisi çekmitir. Kimi Kürt kentleri haritadan silinecek kadar yok olmu, paha biçilmez bin yllarn miras olan tarihi eserler yerle bir olmutur. Hayata bin bir eziyetle tutunmaya çalan garip gureba, savan acmaszlnn ortasnda kalarak, maduriyetini duyuracak bir muhatab ne yazk ki karsnda bulamamtr.

Geçmite yaanan elim maduriyetlerin bir daha yaanmamas için mazlumun yanndaki duruumuzdan ödün vermeyeceimizi bir kez daha dile getirmek isteriz. Bizi bu gün bu duruumuzda srarl klan Tahirin o dönemde haklnn ve Kürt halknn yannda olma çabasndaki duruudur.

Bizler Bu tarihi bölgede birçok medeniyete beiklik etmi ev sahiplii yapm bu kadim bölgede insanln bu ortak mekannda silah çatma istemiyoruz. Savalar, çatmalar, silah, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz. Tarihine, tarihsel deerlerine sahip çkmayan toplumlar doru ve güvenli bir gelecek kuramazlar diyen bir sesin mirasçlaryz. Vakfmz bu saikler üzerine ina edip, sadece ve sadece hakikatlerin savunulduu, bamsz bir duruun bizim için esas olduunu huzurlarnzda bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Yaplan konumann ardndan sözleri Türkan Elçi tarafndan yazlan, müzii Hiwron tarafndan yaplan Kürtçe ezgi dinletildi.

Ana Sayfaya Git