Bedelli askerlik düzenlemesi yasalaştı

Bedelli askerlikten, 1 Ocak 1994 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğup, 15 bin TL ödeyen ve 21 gün temel askerlik eğitimi alanlar yararlanabilecek.

Haberler 27.07.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bedelli askerlik düzenlemesinin de olduu, Askerlik Kanunu ile Baz Kanunlarda ve KHKlerde Deiiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalat.

Kanunun getirdii önemli düzenlemeler öyle:

- Bedelli askerlikten, 1 Ocak 1994 tarihi de dahil, bu tarihten önce doup, 15 bin Türk liras ödeyen ve 21 gün temel askerlik eitimi alanlar yararlanabilecek.

- Yurt dnda yaayanlar ise en az 3 yl süreyle yabanc ülkelerde bulunmak artyla, 2 bin avro ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlnca verilecek uzaktan eitimi almalar halinde askerlik hizmetini yerine getirmi saylacak.

- Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler; bu düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik ubelerine veya yurt d temsilciliklerine bavuracak.

- Daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamndan çkarlanlardan ya artn tayanlar ile ya art aranmakszn ve temel askerlik eitimine tabi olmakszn, düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten önce salk nedeniyle haklarnda verilen askerlie elverili olmadklarna dair kararlardan dolay askerlikten muaf tutulanlar da bedelli askerlik uygulamasndan yararlanabilecek.

- Bedelli askerlik hakkndan yararlananlar, temel askerlik eitimi süresince çaltklar i yeri, kurum ve kurulular tarafndan aylksz veya ücretsiz izinli olacak.

- Tahsil edilen tutarlar Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanl bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbakan yetkili olacak.

- Bu düzenlemeden yararlanan yükümlüler hakknda sakl, yoklama kaça ve bakayadan dolay idari ve adli soruturma ile kovuturma yaplmayacak, balatlanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilikin kesinlemi idari para cezalar tahsil edilmeyecek.

- Tabip ve di hekimi emeklilerine, emekli aylklarna ilaveten ek ödeme yaplacak. Pratisyen hekim emeklilerine yaklak bin 500 lira, uzman hekim emeklilerine de yaklak 2 bin lira emekli maa art yaplacak.

- Kanal stanbul ve benzeri su yolu projeleri yap-ilet-devret modeli kapsamna alnacak.

- En az 4 yllk fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olanlar ile en az 4 yl süreli mühendislik eitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olanlar bavuru yaplan yln ocak aynn ilk günü itibaryla 32 yan bitirmemek kaydyla muvazzaf subayla nasbedilerek pilotaj eitimine balatlacak.

- Salk turizminden döviz geliri salamak, salk hizmetlerinin tantmn yapmak, kamu ve özel sektörün salk turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek amacyla Uluslararas Salk Hizmetleri Anonim irketi kurulacak.

- Hekim, di hekimi, eczac, hemire, fizyoterapist gibi salk personelinin bir yllk çalmalarna, 60 gün fiili hizmet süresi zamm uygulanacak.

- 2020 yl sonuna kadar harp okullarnn 2, 3 ve 4. snflarna üniversitelerin ilgili bölümlerinden örenci alnabilecek.

- Bahis oyunlarnn ikramiye orannn brüt üst snr yüzde 59dan yüzde 83e çkarlacak.

Ana Sayfaya Git