Birlikte yaşam!

Farklı din ve mezheplerin yanı sıra Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice gibi dillerin de buluşma noktası olan Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Yemişli köyü "hoşgörü" ve "birlikte yaşam"ın örneğini sergiliyor.

Haberler 29.07.2019 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Midyat ilçesinin Yemili köyü, farl din, mezhep ve dillerin bulumasyla, birlikte yaamn sembolü oldu.

Hogörünün büyülü kenti Mardinin sosyo-kültürel yapsn yanstan Yemili köyü, farkl din ve mezheplerin yan sra Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice gibi dillerin de buluma noktas oldu.

Ezan sesinin çan sesine kart köyün kardeçe yaayan sakinleri, hogörü ve birlikte yaamn örneini sergiliyor.

Türkçe Yemili, Kürtçe Nehile, Süryanice Enhl olarak bilinen, 7 kilise ve 2 cami bulunan köyde vatandalar Müslüman, Süryani ve Ezidi olarak 6 bayram kutluyor.

Muhtarlk heyeti Müslüman ve Süryanilerden oluan köyün sakinleri, düünlerde mutluluklar, taziyelerde aclar paylayor, sorunlar birlikte çözüyor.

- Medeniyet açsndan örnek olacak bir köy

Yemili köyü muhtar Lokman Acar, köyde bir arada yllarca kardeçe yaadklarn söyledi.

Köyde yaayan Süryanilerin, göç ettiklerinde ev ve arazilerini emanet edecek kadar kendilerine güvendiklerini dile getiren Acar, 2000li yllarda da dönü yapnca evlerini onardlar. Biz de burada kendimize yeni evler kurduk. O evleri yine onlara teslim ettik. Burada beraber yayoruz. Akam yemeini birlikte yiyoruz, öleden sonra birlikte çay içiyoruz. Köyde u an 514 kii var. Süryaniler yaz aylarnda 150 kiiye ulayor. 60-70 hane de Müslüman var. Ayrca Ezidi aileler de var. diye konutu.

50 yl önce köylerinde diçi, marangoz, terzi ve futbol takm bulunduunu, terör olaylarndan dolay göç edilmesiyle köyün harabeye döndüünü, yllar sonra gelerek köylerini sahiplendiklerini aktard.

O sayede Süryani cemaati de bize güvenerek geldi. imdi bu ekilde birlikte yayoruz. Köyümüzü eski günlerine kavuturmak için çalyoruz. diyen Acar, dinlerinin ve dillerinin farkl olmasnn asla sorun olmadna iaret etti.

Acar, öyle konutu:

Beraber oturuyor, taziyelere, düünlere gidiyoruz. çevre köylere de birlikte gidiyoruz. Medeniyet açsndan örnek olacak bir köy. Nasl babalarmz, dedelerimiz beraber yaam ise biz de beraber yayoruz. Bundan sonra da böyle devam edecek. Tek skntmz alt ve üst yap. Bu sorunun da çözülmesiyle köyümüz her yönüyle örnek olacak.

- Beraber alyor beraber gülüyoruz

Köy sakinlerinden Mehmet Mahsum Küçükaslan, 1991 ylnda stanbula gittiklerini, 2007 ylnda ise köylerine döndüklerini söyledi.

Küçükaslan, geçmite buradan göç eden Süryanilerin tanmaz mallarn kendilerine emanet ettiini, döndüklerinde onlara tanmazlarn teslim ettiklerini anlatarak, köyde karde gibi olduklarn vurgulad.

Örnek alnacak bir köy olduklarn, hiçbir sorunlarnn bulunmadn dile getiren Küçükaslan, Bir ölümüz olduu zaman onlar da alyor, onlarn da olduu zaman biz alyoruz. Medeniyet Yemilidir. Avrupa bunu örnek alsn. Taziyelerde beraber alyor, düünlerde beraber oynuyor, beraber gülüyoruz. eklinde konutu.

- 6 bayram kutluyoruz

Süryanilerden Efrim Koç (68), 7 yandayken köyden ayrlp, ailesiyle stanbula gittiini, oradan da Avrupaya göç ettiklerini söyledi.

Köy hayatn çok sevdii için yaklak 15 sene önce tekrar köyüne döndüünü, yln 9 ayn köyde geçirdiini anlatan Koç, 3 ay da torunlarn görmek için Avrupaya gittiini belirtti.

nsanlarn emekli olmaya yaklatkça köyleri aklna geliyor. Köyün havas güzel, komularmz güzel. Diyaloumuz güzel. O nedenle buray tercih ediyoruz. Burada kardeçe, bir arada yayoruz. Köyde yaam çok güzel. ifadelerini kullanan Koç, köyde ibirlii ile sorunlar çözdüklerini aktard.

Koç, Onlar bizim bayrammza geliyor, biz de onlarn bayramlarna gidiyoruz. Toplu halde bayramlar kutluyoruz. Yine ayn ekilde taziyelere gidip, geliyoruz. Hem hüzün hem de sevinç zamannda beraber oluyor, beraber yayoruz. Hiçbir sorunumuz yok. dedi.

Kenan Karata da köyde Müslüman, Süryani ve Ezidiler olarak huzur içinde, bir arada yaadklarn kaydederek, Köyümüz mozaii andryor. Sevgi ve sayg içerisinde yayoruz. 6 bayram kutluyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git