Bölge enerjiyle çıkmak istiyor!

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil "Uluslararası anlamda yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği sektörüne ilişkin bölgenin farkındalığının artırılması için çaba gösteriyoruz."

Haberler 11.05.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Bölge Kalknma daresi (BK) Bakan Sadrettin Karahocagil, Uluslararas anlamda yenilenebilir enerji ve enerji verimlilii sektörüne ilikin bölgenin farkndalnn artrlmas için çaba gösteriyoruz. dedi.

Karahocagil, Harran Üniversitesi ile GAP BK i birliinde GAP Tarmsal Aratrmalar Eitim Merkezinde gerçekletirilen Uluslararas Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimlilii Kongresinde yapt konumada, bölge kentlerinin yenilenebilir enerji ve enerji verimlilii konusunda ciddi potansiyeli bulunduunu söyledi.

GAP olarak bölgede bu anlamda yaplan her türlü yatrm ve çalmaya destek olmaya çaltklarn anlatan Karahocagil, ülke genelinde bölgenin potansiyelinin rahatlkla fark edilebilir duruma geldiini vurgulad.

u anda bölgenin potansiyelini dünyaya duyurmaya çaltklarna dikkati çeken Karahocagil, Yllardr bölgede bu alanda çalmalar yaplyor. Hedefimiz bölgenin yenilenebilir enerji alannda bilinilirliinin artrlmasdr. Uluslararas anlamda bu sektöre ulamn kolaylatrlmasn istiyoruz. Uluslararas anlamda yenilenebilir enerji ve enerji verimlilii sektörüne ilikin bölgenin farkndalnn artrlmas için çaba gösteriyoruz. Bu anlamda bu kongre çok büyük önem tayor. diye konutu.

- Uluslararas ilgi fazla

GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimlilii (YENEV) Merkezi Kurucu Bakan ve Yldrm Beyazt Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendislii öretim üyesi Prof. Dr. Bülent Yeilata da dünyada çok az sayda merkezin kendi adyla özdeleen uluslararas çapta kongreleri gerçekletirebileceini söyledi.

Kongreye uluslararas anlamda youn ilgi olduunu belirten Yeilata, 10 ayr ülkeden 115 bilim adamnn kongreye katlm saladn dile getirdi.

Yeilata, Uluslararas ksmda ülkelere baktmzda Amerika, çin, Danimarka ve Japonya gibi ülkelerden katlmlar var. Corafi olarak bize yaknl bulunan Ürdün, Suudi Arabistan ve randan misafirlerimiz var. Kongremize toplam 181 bildiri sunuldu. Kabul edilen bildiri says ise 150nin üzerindedir. Bu bildirilere baktmzda kabul edilen bildirilerin tüm yenilenebilir enerji ve enerji verimlilii alanna hitap ettiini görüyoruz. Güne enerjisi, biyokütle, jeotermal ve rüzgar enerjileri dnda yeni yeni ticarilemeye balayan yakt pili teknolojilerinden de gelen bildiriler var. Arlk güne enerjisi alanndadr. eklinde konutu.

Harran Üniversitesi (HRÜ) GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimlilii (YENEV) Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azmi Aktacir ise kongrenin bölgede potansiyelin en yüksek olduu kentte yaplmasndan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Özellikle yurt içinden ve dndan sektörün ilgisini kente çekebilmeyi hedeflediklerini belirten Aktacir, Bölgedeki güne enerjisi, biyokütle ve hidroelektrik gibi dier kaynaklarn daha etkin kullanlabilmesine yönelik çalmalarn paylalmasn salamak istedik. Bu tür çalmalar bölgemizde çok snrl, biz burada bilim insanlarn bölgeye getirerek sektöre katkda bulunmay ve bölgenin potansiyelinin bir ekilde herkese duyurulmasn amaçladk ve oldukça da baarl olduumuzu düünüyoruz. ifadelerini kulland.

Öte yandan kongre kapsamnda bölge illerinde eitim gören lise örencileri arasnda Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliinde Yenilikçi ve Kolay çözümler Proje Yarmas da düzenlendi.

Yarmada dereceye giren 30 örencinin güne enerjisiyle ilgili yapt projeler de merkezde sergilendi.

Ana Sayfaya Git