Bölge illerinde susuzluk bitti

"GAP kapsamında olan Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin ve ilçeleri, Şırnak ve İdil ilçesi ile Siirt ve ilçelerinde DSİ tarafından birçok içme suyu tesisi tamamlanarak hizmete alındı"

Haberler 05.08.2019 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, GAP kapsamnda olan illerde birçok içme suyu tesisinin tamamlanarak hizmete alndn belirterek, Tamamlanan tesislerle bölgeye yllk 690,39 milyon metreküp memba kalitesinde içme suyu temin ediyoruz. çou ilimizin acil içme suyu ihtiyaçlarn karladk. ifadesini kulland.

Pakdemirli, yapt yazl açklamada, Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünün, Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamndan bulunan illerde yürüttüü çalmalarn sonuçlarn verdiini kaydetti.

GAP kapsamnda olan Diyarbakr, Adyaman, anlurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin ve ilçeleri, rnak ve dil ilçesi ile Siirt ve ilçelerinde, DS tarafndan birçok içme suyu tesisinin tamamlanarak hizmete alndna dikkati eken Pakdemirli, Tamamlanan tesislerle bölgeye yllk 690,39 milyon metreküp memba kalitesinde içme suyu temin ediyoruz. çou ilimizin acil içme suyu ihtiyaçlarn karladk. Ancak biz planlamalarmz ehirlerimizin gelecekteki nüfuslarn da göz önünde bulundurarak uzun vadeli yapyoruz. Hizmete alnan tesislerle bölgedeki illerin 2040, 2050 yllarna kadar olan içme suyu ihtiyaçlar planland. deerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, bölgede içme suyu temin projeleri anlamnda baz illerde çalmalarn sürdüüne iaret ederek, devam eden projeleri de en ksa sürede tamamlayarak vatandalarn temiz ve yeterli suya ulamn gelecekte de garanti altna alacaklarn vurgulad.

- Yaplan çalmalar

Açklamada, bölgedeki içme suyu projelerine ilikin bilgilere de yer verildi. Buna göre, Atatürk Barajndan su verilen anlurfada içme suyu artma tesisi 1. kademe, 2. kademe, terfi merkezleriyle isale ve datm hatlar ina edildi. Ayrca anlurfa Siverek, Suruç, Viranehir, Hilvan, Birecik ve Halfeti ilçelerinde içme suyu isale hatt ve içme suyu artma tesisi inaatlar devam ediyor.

Diyarbakrda ehre Dicle Barajndan alnan su iletiliyor. Bu kapsamda 25 kilometrelik isale hatt, günlük 255 bin metreküp kapasiteli içme suyu artma tesisi ina edilerek, yllk 128 milyon metreküp içme suyu temin edildi. Dier yandan Ergani ilçesinin içme suyu problemini çözmek için ylda 15,6 milyon metreküp içme suyu temin edecek isale hatt ve artma tesisinin inaat tamamland.

Mardinde Beyazsu Kaynandan alnan memba suyu, 127 kilometre isale hatt ile Mardin ehir merkezi, Kzltepe ve Nusaybin ilçeleri, Ortaköy, enyurt ve Gökçeba Beldeleri ile Civar köylere ulatrld. Bölgede yaayan vatandalarn 2045e kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyac karlanarak, yllk 46,5 milyon metreküp içme suyu saland.

Adyaman ehir merkezinin 2040a kadar olan içme suyu ihtiyac çelikhan ilçesi yaknlarndaki Havari, çokpnar, Mir ve Balksrt kaynaklarndan alnan memba suyunun 35 kilometrelik isale hatt ile tanmasyla karland.

rnakta tamamlanan 48,7 kilometrelik isale hattyla Mijin kaynandan alnan memba suyu, rnak ehir merkezi, Balveren, Geçitboyu, enoba, Yeni Hilal beldelerine iletilerek 2023e kadar olan yllk 7,28 milyon metreküp içme suyu ihtiyac karland.

Siirtte Botan, Kezer ve çayrl çaylarndan alnan yllk 35 milyon metreküp içme suyu toplam 159 kilometrelik isale hatt ve ileri içme suyu artma tesisleri ile Siirt ehir merkezi, Pervari, Kurtalan, Ataba, Kayabalar, Tillo yerleim yerlerine iletildi.

Gaziantep ehir merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacn karlamak için Mizmilli mevkisinde 47 kilometrelik isale hatt döenerek Kartalkaya Baraj ile birlikte yllk 142 milyon metreküp içme suyu temin edildi. Göksu çayndan su temin edecek Düzba çmesuyu Tesisleri ile Gaziantepe yllk 172,6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu salanacak olup, proje bu yl hayata geçirilecek.

Kilisin içme suyu ihtiyac, ina edilen Seve Baraj, terfi merkezi, isale hatt ve içme suyu artma tesisiyle karland. Ayrca dönem dönem açlan yer alt kuyularyla ilin acil içme suyu ihtiyac karland. Kilisin uzun vadeli içme suyu ihtiyacn karlayacak Yukar Afrin Baraj inaat tamamlanrken, içme suyu isale hattnn inaatna balanld.

Ana Sayfaya Git