Boşanmalar artıyor, evlilikler azalıyor

“Aile Sempozyumu”nda Türkiye’de boşanmaların arttığına ve evliliklerin azaldığına dikkat çekildi.

Haberler 03.12.2021 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) lahiyat Fakültesi tarafndan hazrlanan Aile Sempozyumunda evlilik yann da yükseldii belirtildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen etkinlik Kuran- Kerim tilavetiyle balad.

Etkinliin açlnda konuan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Profesör Doktor Arif Özaydn, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen ailenin, sosyal bir yap olduu için önemle üzerinde durulmas gereken hassas bir konu olduunun altn çizdi.

Dünyada, her toplumda ve sosyal geliimin her evresinde aile kavramnn olduunu belirten Özaydn, Aile; mutluluk ve acnn birlikte paylald bir ortam. Salkl bireyler yetitirilirse salkl aile oluur, salkl aileler de salkl toplumu oluturur. dedi.

zmir Katip çelebi Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Saffet Köse ise dünyada aile yapsnn durumunun iyiye gitmediini ve bu durumun ciddi bir sorun tekil ettiini söyledi.

Evlilik oranlarna ciddi bir düü var

Sosyolojiye tek ebeveynli çocuklar diye bir kavram girdiini aktaran Köse, Bu durum özellikle skandinav ülkelerinde çok yaygn. çocuun annesi var, babasn bilmiyor, babas var; annesini bilmiyor. Boanmalar giderek artyor, evlenmeler azalyor, evlilik ya yükseliyor. Dünya trendlerine bakldnda ülkemizde aile kavram daha iyi durumda ama dier taraftan da ülkemizde özellikle evlilik oranlarna bakldnda ciddi bir düü söz konusu. 2019 ylnn TÜK verilerine göre, evlenenlerin says 542 bin civarndayken, 2020 ylnda bu rakam 487 bine düüyor. Türkiyede bir yl içerisinde evlenme orannda yaklak yüzde 10luk bir düü var. 2019 ylnda 156 binlik bir boanma oran var. Bu rakam 2020 ylnda ise 135 binlere dümü. Boanma oranlarnda bir ylda yaklak yüzde 14lük bir gerileme söz konusu. Evliliin ilk be yl içerisinde nerdeyse 4 kiiden biri boanyor. ifadelerini kulland.

Ailelerin yklmamas için ilahiyatçlara büyük görev düüyor

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) lahiyat Fakültesi Dekan Profesör Doktor Mehmet Akba da unlar söyledi:

Peygamber Efendimiz, annenin, babann, çocuklarn yani ailenin nasl olacan, aileyi oluturan bireylerin nasl davranacan, büyüklerin küçüklere, küçüklerin büyüklere nasl davranacan bizlere öretti. Biz Peygamberimizin öretileriyle büyüdük. Bu genç nesil, onun öretileriyle büyümeye devam edecek. Ailelerin yklmamas ve daha güzel bir toplum için biz ilahiyatçlarn, insanlara daha fazla ziyaret etmesi lazm.

Açl konumalarndan sonra oturum bakanln Azez slami limler Fakültesi Dekan Profesör Doktor Mahmut çnarn yapt, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleolu lahiyat Fakültesi Dekan Profesör Doktor Ali Akpnar, Sabahattin Zaim Üniversitesi Öretim Üyesi Profesör Doktor Ziya Kazc ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öretim Üyesi Profesör Doktor Hüseyin Esenin konumac olarak katld birinci oturuma geçildi.

Ana Sayfaya Git