Görüş Bildir

Boşanmalar artıyor, evlilikler azalıyor

“Aile Sempozyumu”nda Türkiye’de boşanmaların arttığına ve evliliklerin azaldığına dikkat çekildi.

Boşanmalar artıyor, evlilikler azalıyor

HABER MERKEZİ

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan “Aile Sempozyumu”nda evlilik yaşının da yükseldiği belirtildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlik Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Etkinliğin açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Profesör Doktor Arif Özaydın, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen ailenin, sosyal bir yapı olduğu için önemle üzerinde durulması gereken hassas bir konu olduğunun altını çizdi.

Dünyada, her toplumda ve sosyal gelişimin her evresinde aile kavramının olduğunu belirten Özaydın, “Aile; mutluluk ve acının birlikte paylaşıldığı bir ortam. Sağlıklı bireyler yetiştirilirse sağlıklı aile oluşur, sağlıklı aileler de sağlıklı toplumu oluşturur.” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Saffet Köse ise dünyada aile yapısının durumunun iyiye gitmediğini ve bu durumun ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

“Evlilik oranlarına ciddi bir düşüş var”

Sosyolojiye “tek ebeveynli çocuklar” diye bir kavram girdiğini aktaran Köse, “Bu durum özellikle İskandinav ülkelerinde çok yaygın. Çocuğun annesi var, babasını bilmiyor, babası var; annesini bilmiyor. Boşanmalar giderek artıyor, evlenmeler azalıyor, evlilik yaşı yükseliyor. Dünya trendlerine bakıldığında ülkemizde aile kavramı daha iyi durumda ama diğer taraftan da ülkemizde özellikle evlilik oranlarına bakıldığında ciddi bir düşüş söz konusu. 2019 yılının TÜİK verilerine göre, evlenenlerin sayısı 542 bin civarındayken, 2020 yılında bu rakam 487 bine düşüyor. Türkiye’de bir yıl içerisinde evlenme oranında yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüş var.  2019 yılında 156 binlik bir boşanma oranı var. Bu rakam 2020 yılında ise 135 binlere düşmüş. Boşanma oranlarında bir yılda yaklaşık yüzde 14’lük bir gerileme söz konusu.  Evliliğin ilk beş yılı içerisinde nerdeyse 4 kişiden biri boşanıyor.” ifadelerini kullandı.

“Ailelerin yıkılmaması için ilahiyatçılara büyük görev düşüyor”

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Mehmet Akbaş da şunları söyledi:

“Peygamber Efendimiz, annenin, babanın, çocukların yani ailenin nasıl olacağını, aileyi oluşturan bireylerin nasıl davranacağını, büyüklerin küçüklere, küçüklerin büyüklere nasıl davranacağını bizlere öğretti. Biz Peygamberimizin öğretileriyle büyüdük. Bu genç nesil, onun öğretileriyle büyümeye devam edecek. Ailelerin yıkılmaması ve daha güzel bir toplum için biz ilahiyatçıların, insanlara daha fazla ziyaret etmesi lazım.”

Açılış konuşmalarından sonra oturum başkanlığını Azez İslami İlimler Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Mahmut Çınar’ın yaptığı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Ali Akpınar, Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ziya Kazıcı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Hüseyin Esen’in konuşmacı olarak katıldığı birinci oturuma geçildi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi