Bu merkezin gözünden kaçmaz!

Jandarma kriminal laboratuvarlarında geçen yıl 52 bin şüpheli tespit edildi

Haberler 07.03.2020 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kriminal jandarma ekipleri, geçen yl laboratuvarlarda inceledikleri 90 bine yakn dosya üzerinden 52 bin üpheliyi tespit etti.

Jandarma Genel Komutanl Kriminal Daire Bakanl, suçun aydnlatlmas ve suçlunun tespiti noktasnda önemli görevler yerine getiriyor.

Bünyesindeki laboratuvarlarda görevli personeli sayesinde adli ve idari soruturmalarda elde edilen bulgu ve deliller, son teknoloji cihazlarla titizlikle inceleniyor.

nceleme sonucu ulalan bilgiler, rapor haline getirilerek ilgili soruturma birimlerine gönderiliyor.

Jandarma kriminal birimlerindeki çalmalarla suç aydnlatlrken suçlunun yakalanmas ve masum insanlarn aklanmas salanyor.

- Daire Bakan Mercan çalmalar anlatt

Jandarma Kriminal Daire Bakan Kdemli Albay Mustafa Mercan, Ankara, Aydn, stanbul ve Vanda bulunan jandarma kriminal laboratuvarlarnda narkotik madde, parmak izi, el yazs ve doküman, balistik, kimya, moleküler biyoloji, biliim teknolojileri (ses-görüntü-veri), iz (ayakkab, araç ve alet), patlayc ve yanc madde alanlarnda inceleme yapldn söyledi.

Jandarma ve emniyet olay yeri inceleme birimlerinin, tespit ettikleri delillerin, uluslararas geçerlilii olan akredite metotlarla deerlendirildiini kaydeden Mercan, çalmalarn sonunda yazlan raporlarn ilgili makamlara iletildiini dile getirdi.

Jandarma kriminal laboratuvarlarnda geçen yl yaplan çalmalarla ilgili bilgi veren Mercan, 90 bine yakn dosya laboratuvarlarmza intikal etti. Burada çeitli analizler yaparak tespit ettiimiz 52 bine yakn üpheliyi ilgili makamlara bildirdik, gerekli kanuni ilemin yaplmasn saladk. dedi.

- Jandarma iki yeni inceleme alannda faaliyet gösterecek

Mercan, yakn zamanda entomoloji (böcek bilimi) ve polenoloji (polenler ve sporlar inceleyen bilim dal) alanlarnda çalmalar yapmaya balayacaklarn söyledi.

Kdemli Albay Mercan, unlar kaydetti:

Bugüne kadar Her temas iz brakr felsefesiyle hareket ediyorduk. Önümüzdeki dönem buna Olay yerine giren olay yerinden iz alr felsefesini de ekleyerek olay yerinden alnan izler incelenerek yeniden bir deerlendirme metoduna geçeceiz. Örnein, geçmi yllarda yaplmyordu, el bombasnn pimi üzerindeki DNAnn analizlerini yapp faile ulamay hedefliyoruz.

u anda onunla ilgili çalmalarmz devam ediyor. Toplumsal olaylarda atlan talar üzerinde parmak izi incelemelerine de baladk.

Ana Sayfaya Git