Bu sonuçlar çok konuşur

Seçim sonuçları Diyarbakır'da AK Parti ve HDP'de teşkilatlar yönünde sorgulayıcı bulunurken, el değiştiren ilçeler oldu. HDP Ak Parti'ye Hani'de, Ak Parti ise SP'ye Çüngüş'te belediye kaptırdı.

Haberler 02.04.2019 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahalli dareler Genel Seçimlerinde HDP, geçen seçim DBPli adaylarn kazand Büyükehir Belediyesi ve 15 ilçe belediyesinden bir fire vererek, 14ünü kazand. HDP, geçen seçim DBPnin kazand Hani ilçesini AK Partiye, AK Parti ise kalesi olarak görülen ve uzun yllardr elinde bulundurduu çüngü Belediyesini, parti küskünlüüyle Saadet Partisine (SP) kaptrd.

2014 SEçMLERNE GÖRE

30 Mart 2014 Mahalli dareler Genel Seçimlerinde Büyükehir Belediyeleri arasnda dikkatlerin odakland iller arasnda yer alan Diyarbakrda 4ü merkez 17 ilçeden çüngü ve çermik ilçelerini AK Parti, bu 2 belediyenin dndaki 15 ilçe ve Büyükehir Belediyesini Bar ve Demokrasi Partisi (BDP) bünyesinde seçime katlan adaylar kazanmt.

AKAT PARTDEN HRAç

Büyükehir Belediyesi ile 15 ilçe belediyesini kazanan bakanlar, yaplan kongreyle BDPnin isim deiiklii yapmasyla yeni kurulan Demokratik Bölgeler Partisine (DBP) geçti. Merkez Balar Belediye Bakan DBPli Birsen Kaya Akat partisinden ihraç edildi.

KAYYUM ATANAN BELEDYE

PKKnn hendek ve barikat eylemlerine kar balatlan operasyonlar kapsamnda ise çileri Bakanlnca Büyükehir ile Bismil, Dicle, Hani, Kayapnar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur ve Yeniehir belediyelerini yöneten DBPli bakanlar, görevden alnp, yerlerine kayyumlar atand.

BÜYÜKEHR KAYYUMU ATLLA

Geçen seçim Büyükehir Belediye Bakanln oylarn yüzde 55,1ini alarak kazanan ve hakknda balatlan terör soruturmas kapsamnda ise görevden alnarak tutuklanan Gültan Kanakn yerine, Ankara Etimesgut Kaymakam Cumali Atilla, 1 Kasm 2016da kayyum olarak atand. Cumali Atilla, 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur ttifak AK Parti aday olarak Büyükehir Belediye Bakanl seçimine girdi. Ancak Atilla seçimi kazanan isim olamad.

BÜYÜKEHRDE DR. MIZRAKLI GALP

HDP ise Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl için bu seçimde, 24 Haziran 2018de Meclise giren kentin milletvekili Dr. Adnan Selçuk Mzrakly (56) aday gösterdi. HDPli Mzrakl, resmi olmayan sonuçlara göre, oylarn yüzde 62.3 orannda büyük çounluunu alarak Büyükehir Belediye Bakan oldu.

EL DETREN BELEDYELER

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde DBPli Abdurrahman Zorlunun kazand Hani Belediye Bakanl, bu seçimde AK Partili brahim Laleye geçti. Geçen seçim çüngüte AK Partili Zübeyir Arslancann kazand belediye bakanln ise Saadet Partisinin aday Ali Suat Akmee kazand.

Ana Sayfaya Git