Görüş Bildir

Bu sonuçlar çok konuşur

Seçim sonuçları Diyarbakır'da AK Parti ve HDP'de teşkilatlar yönünde sorgulayıcı bulunurken, el değiştiren ilçeler oldu. HDP Ak Parti'ye Hani'de, Ak Parti ise SP'ye Çüngüş'te belediye kaptırdı.

Bu sonuçlar çok konuşur

Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde HDP, geçen seçim DBP'li adayların kazandığı Büyükşehir Belediyesi ve 15 ilçe belediyesinden bir fire vererek, 14'ünü kazandı. HDP, geçen seçim DBP'nin kazandığı Hani ilçesini AK Parti'ye, AK Parti ise  "kalesi" olarak görülen ve uzun yıllardır elinde bulundurduğu Çüngüş Belediyesini, parti küskünlüğüyle Saadet Partisi'ne (SP) kaptırdı.

2014 SEÇİMLERİNE GÖRE

30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Büyükşehir Belediyeleri arasında dikkatlerin odaklandığı iller arasında yer alan Diyarbakır'da 4'ü merkez 17 ilçeden Çüngüş ve Çermik ilçelerini AK Parti, bu 2 belediyenin dışındaki 15 ilçe ve Büyükşehir Belediyesini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) bünyesinde seçime katılan adaylar kazanmıştı.

AKAT PARTİDEN İHRAÇ

Büyükşehir Belediyesi ile 15 ilçe belediyesini kazanan başkanlar, yapılan kongreyle BDP'nin isim değişikliği yapmasıyla yeni kurulan Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) geçti. Merkez Bağlar Belediye Başkanı DBP'li Birsen Kaya Akat partisinden ihraç edildi.

KAYYUM ATANAN BELEDİYE

PKK'nın hendek ve barikat eylemlerine karşı başlatılan operasyonlar kapsamında ise İçişleri Bakanlığı'nca Büyükşehir ile Bismil, Dicle, Hani, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur ve Yenişehir belediyelerini yöneten DBP'li başkanlar, görevden alınıp, yerlerine kayyumlar atandı.

BÜYÜKŞEHİR KAYYUMU ATİLLA

Geçen seçim Büyükşehir Belediye Başkanlığını oyların yüzde 55,1'ini alarak kazanan ve hakkında başlatılan terör soruşturması kapsamında ise görevden alınarak tutuklanan Gültan Kışanak'ın yerine, Ankara Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla, 1 Kasım 2016'da kayyum olarak atandı. Cumali Atilla, 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı AK Parti adayı olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine girdi. Ancak Atilla seçimi kazanan isim olamadı.

BÜYÜKŞEHİRDE DR. MIZRAKLI GALİP

HDP ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bu seçimde, 24 Haziran 2018'de Meclis'e giren kentin milletvekili Dr. Adnan Selçuk Mızraklı'yı (56) aday gösterdi. HDP'li Mızraklı, resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 62.3 oranında büyük çoğunluğunu alarak Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

EL DEĞİŞTİREN BELEDİYELER

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde DBP'li Abdurrahman Zorlu'nun kazandığı Hani Belediye Başkanlığı, bu seçimde AK Parti'li İbrahim Lale'ye geçti. Geçen seçim Çüngüş'te AK Parti'li Zübeyir Arslanca'nın kazandığı belediye başkanlığını ise Saadet Partisi'nin adayı Ali Suat Akmeşe kazandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi