Buda çağımızın baz istasyonu!

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Onbaşılar Köyü'nde yaşayan Emrah Yardımcı (22), cep telefonu kullanabilmek için çanak anten, metal sini ve çeşitli malzemeler kullanarak, baz istasyonu yaptı. Yardımcı, artık evlerinde cep telefonuyla konuşabildiklerini ve internete bağlanabildiklerini söyledi.

Haberler 03.12.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekovaya yaklak 40 kilometre uzaklkta bulunan ran snrndaki Onbalar Köyünde yaayan Emrah Yazc, 2015 ylnda Akdeniz Üniversitesi Elmal Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Elektronik Haberleme Teknolojisi Program Bölümünü kazand. 1 yl devam ettii okulu, maddi imkanszlklar nedeniyle brakp, köyüne dönen Emrah Yardmc, cep telefonu çekmeyince kollar svad. Norveçin güne görmeyen ancak dev aynalarn yanstt günele aydnlanan Rjukan kasabasndan esinlenen Yardmc, kendisinin de yansma yöntemi ile sorunu çözebileceini düünerek, çalmalarna balad. çanak anten, metal sini, folyo kt kullanarak, baz istasyonu yapt.

BAA DÜÜNCE

Artk evlerinde cep telefonuyla konuabildiklerini ve internete balanabildiklerini anlatan Yardmc, ebekeler neden çekmesin diye düündüm. Bu ie balamadan önce internetten biraz aratrma yaptm. Norveçte Rjukan diye bir yer var. Bana bunun yolunu, en iyi oras anlatt ve ilham kaynam oldu. Rjukana yaklak 6 ay boyunca güne vurmuyormu. Onlar da aynalardan yararlanmlar ve günein nlarnn köye vurmasn salamlar. Ben de ebekeyi yanstmal bir ekilde köye getirebilir miyim? diye düündüm. Bunun için çalmalara baladm. lk denediimde bir tk ebeke buldum. Bundan büyük bir mutluluk duydum. Yava yava bunu büyütmeye çaltm. Evin arkasna direk kurarak çanak anten, metal ekmek sinisini kullandm. Evin içine de wifi cihaz braktm. Sonra bunu etrafa nasl databilirim diye, düündüm. Bunlar kullanarak evin tamamna GSM vericisi saladm. K aylarnda yollarmz kapanyor. Hastamz olduu zamanlar büyük sknt yayorduk. Ancak bunun skntsn artk yaamayacaz dedi.

Ana Sayfaya Git