Çakar izni!

"(Yetkisiz çakar kullanımı) 1 Kasım 2019'dan bugüne kadar 2 bin 70 kişiye 2 milyon 225 bin 381 lira ceza verildi"

Haberler 02.03.2020 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, 1 Kasm 2019dan bu yana yaplan denetimlerde, aracnda yetkisiz çakar kulland tespit edilen 2 bin 70 kiiye, 2 milyon 225 bin 381 lira ceza kesildiini söyledi.

Bakan Soylu, Türkiyede araç çekmeyi gerektirecek 9 kusurlu hareket bulunduunu, bunlarn tespiti halinde araçlarn çekileceini belirtti.

Hastanenin, acil servisin önüne, kavaa, belediye otobüs durana, önemli cadde, kavaklarda ve her yerde ikinci sraya park edenler çekilebilir. Ama onun dnda araç çekme söz konusu deil. ifadelerini kullanan Soylu, stanbul ve zmirde koordinasyonun Türk Polis Tekilatn Güçlendirme Vakfyla salandn, Ankarada da bu uygulamaya yaknda geçileceini kaydetti.

Soylu, öyle devam etti:

Maalesef bir dönem öyle bir ey oldu, özel sektöre devredildi. Tabii orada daha fazla araç çekme ihtiyac belki oluyor. Bu da vatandamzla polis tekilatmz kar karya getiriyor. Bu çok doru bir ey deil, kurallarmz belli. Yani araç çekelim de buradan gelir elde edelim diye bir kaygmz yok. Tam tersi trafie katk salayabilecek, vatandamzn maduriyetini ortadan kaldrabilecek araç çekmeleri dnda bir çekme söz konusu olmayacak.

- Araç çekicilerde polisler de olacak

Bu uygulamann avantajlarna deinen Soylu, Trafik çekici araçlar ayn zamanda bir trafik arac olarak da görev yapacak. çünkü içinde trafik polisimiz, trafie bal ekipler olacak. Hem bir taraftan çekici hem de bir taraftan trafii yöneten ve kontrol eden merkezler olarak da görev yapacaklar. Bunu beraber sürdüreceiz. Bu konularda bir memnuniyet olduuna inanyorum. Bu alkanlklar gerçekletirdikçe, bu süreci yönettikçe çok daha iyi olabileceini burada bir kez daha paylamak istiyorum. diye konutu.

çakar lamba olarak bilinen kl ve sesli uyar iaretlerinin araçlara taklmasna ilikin uygulamaya deinen Soylu, 1 Ocak-31 Ekim 2019 tarihleri arasnda, yani bu kurallar çkana kadar yetkisiz çakar lamba kullanmndan 6 bin 84 kiiye 6 milyon 540 bin lira ceza verildi. 1 Kasm 2019dan bugüne kadar 2 bin 70 kiiye 2 milyon 225 bin 381 lira ceza verildi. dedi.

çakar ve tepe lambas kullanmann istisna olduunu belirten Soylu, öyle devam etti:

Koruma Kanunu öyle söylüyor; Koruma altnda bulunan kiiler, birtakm kl cihazlar kullanabilirler. Yani tepe lambasn kullanr. Biz ona al kardeim, sen bunu kullanabilirsin diyoruz. Ama bunu da ancak yine hacette kullanabilir. Tepe lambas, acil durumun dnda, güvenlik ve can tehdidinin dnda kullanlabilir deildir. Bu kadar açk ve net.

Baz belediye bakanlarnn halen çakar lamba kullanmaya devam ettiklerine iaret eden Soylu, bunlarn hemen söktürülmesi talimat verdiini bildirdi.

- çakar, devletin en üst kademesindedir

Soylu, unlar kaydetti:

Koruma karar varsa tepe lambas kullanabilir. Kendi aracna takacak, ayn zamanda sireni de çalacak. Yani oradaki nedir? Ben acil bir durumdaym. Ben buradan geçmek zorundaym. O sese katlanacak. çakar baka bir ey. Tepe lambas takp o sesi koymad andan itibaren polis durduracak ve Senin sesin nerede? diye soracak. O ses, onun konforunu bozacak. Ama acilse ona da katlanacak. çakar, devletin en üst kademesindedir. Bir cip çakar takamaz. Takt zaman alnacak. çünkü devletin üst kademesi cip kullanmyor ki. Milletvekillerimiz var, bunlar kullanabilirler, bu ayr bir ey.

Ana Sayfaya Git