"Cami giderlerini de devlet karşılasın"

Cami dernekleri, diğer kurumlarda olduğu gibi caminin giderlerinin de devlet tarafınadn karşılanması gerektiğini belirterek uygulamanın bir ayrımcılık oluğunu belirttiler.

Haberler 22.05.2019 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cami giderlerine ayrlan devlet bütçesini deerlendiren cami dernekleri yetkilileri, dier kurumlarda olduu gibi camilerinde stma-soutma, su ve elektrik gibi giderlerinin devlet tarafndan karlanmas gerektiini belirterek uygulanan ayrmcla tepki gösterdiler.

Merkez Balar ilçesinde halk arasnda Hatboyu Caddesi olarak bilinen Bulvardaki Hatboyu Mescidi Dernei Sorumlusu Ramazan Dan, ayrlan bütçenin yetersiz olduundan dolay elektrik kesintisi gibi skntlar yaadklarn belirtti.

Faturay ödeme sknts yaadklarndan dolay elektriklerinin kesildiini söyleyen Dan, Soutma ve stma sistemlerimizi kullanamyoruz. Faturamz ödeyemediimiz için elektriklerimizi kestiler. Bu konuda camilerimiz baya madur durumda. Gerekli taleplerimize cevap verilmesi lazm. Baka kurumlarda bu ödenirken, camilerde ödenmemesi ayrmclk oluyor. dedi.

CAM GDERLERNN KARILANMASI

Cami giderlerinin cami cemaatinden toplanlmas önerilerinin yanl olduunu savunan Dan, dier kurumlarda ise böyle bir uygulamann olmadn belirtti.

Dan, Bunu sadece cami için öngörüyorlar ve bu da yanl bir yaklamdr. çünkü camiler, halka açk olan ve manevi ihtiyaçlarmz giderdiimiz yerlerdir. Ama maalesef burada negatif bir yaklam var. Bu noktadaki eksikliin giderilmesi lazm. Cami cemaatinden de bu konuda bize baya ikyetler geliyor. ifadelerini kulland.

BÜTçE DEVLET TARAFINDAN KARILANSIN

Cami giderleri için ayrlan bütçenin yetersiz olduuna dikkat çeken Dan, Bu konuda Müftülüe müracaat ettiimizde diyor ki, Biz ancak cüzi bir miktarn karlayabiliriz, dierini siz kendi aranzda karlayn. Buraya gelen cami cemaatinin durumu da malum. çounluu yal ve imknlar olmayan insanlardan oluuyor. Aylk 500-550 lira elektrik faturas geliyor. Zaten bunun üstünde tüketemiyoruz, otomatik sisteme balamlar, direkt DEDA elektriklerimizi kesiyor, madur oluyoruz. Müftülük 500ün üstünü karlamyor. Cemaatten de bu kadar mebla çkmyor. eklinde konutu.

Emek Caddesi 443üncü sokakta bulunan Seyda Mescidi Dernei Bakan Bedrettin Ezgi ise dier kurumlarn giderleri karland gibi cami ve mescitlerin masraflarnn da karlanmas gerektiini vurgulad.

Ezgi, Valilik, Kaymakamlk, Emniyet ve dier kurumlarn doalgaz, elektrik, su ve dier masraflar devlet tarafndan karlanrken camii ve mescidlerin bu tür ihtiyaçlarn devlet karlamyor. dedi.

Cami için sürekli toplanan yardmlarn bazen vatandan tepkisine neden olduunu söyleyen Ezgi, Vatandalar da bu tür giderlerin devlet tarafndan karlanmasn istiyor. Camimizin aylk gideri 500 ile 750 lira aras. Ve devletin sunduu destek bu gideri karlamyor. Cami cemaatinden de yardm toplanlmasna ramen ihtiyaç aç kapanmyor. Faturalar zamannda ödeyemediimizde ceza geliyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git